Hlavní obsah

Chelsea se přiblížila k titulu, Baroš se zranil

Fotbalisté londýnské Chelsea mají po padesáti letech na dosah ligový titul. V sobotu doma porazili Fulham 3:1, a když Arsenal v pondělí nezdolá Tottenham, mohou čtyři kola před koncem slavit. Na svého městského rivala nyní mají čtrnáctibodový náskok.

Foto: koláž Sport.cz

Chelsea je krůček od titulu v Premier League - ilustrační foto.

Článek

Ve středu čeká Chelsea semifinále Ligy mistrů s Liverpoolem, který v sobotu prohrál na půdě Crystalu Palace 0:1 a navíc přišel o Milana Baroše. Český útočník utrpěl už po několika minutách zranění, pak se sice vrátil do hry, ale v 37. minutě definitivně odkulhal ze hřiště. O jeho stavu zatím nejsou známy žádné podrobnosti.

Porážka zkomplikovala Liverpoolu boj o postup do příštího ročníku Ligy mistrů. Čtvrtý Everton o pár hodin dříve jen remizoval s Birminghamem, ale "Reds" nabídnutou šanci nevyužili a v tabulce ztrácejí na městského rivala čtyři body. Crystalu Palace zařídil cennou výhru v boji o záchranu Andy Johnson, jenž je s dvaceti zásahy druhý v tabulce střelců za Thierrym Henrym z Arsenalu.

Zápas s Fulhamem, který se pohybuje v dolní části tabulky, nebyl pro Chelsea nijak jednoduchý. V 17. minutě ji sice dostal do vedení střelou z otočky Joe Cole, ale ještě před přestávkou překonal Petra Čecha Collins John a vyrovnal. Vítězství na stranu Chelsea strhl až v 64. minutě Lampard po Robbenově přihrávce a v závěru dovršil výsledek po sólovém úniku Gudjohnsen.

Mourinho vyzdvihl bojovnou morálku týmu

Trenér José Mourinho po dalším londýnském derby vyzdvihl bojovnou morálku týmu a výkon Arjena Robbena, jenž po zranění naskočil do druhé půle a rozhýbal hru Chelsea. "Dneska z něj byl nadčlověk," prohlásil kouč.

Robben si v únoru zlomil nohu a pak odehrál za Chelsea jen pár minut, než se zranil v březnové kvalifikaci. Při návratu na něm pauza nebyla znát. "Bez něj bychom podle mého prohráli. Nejen že odehrál skvělý poločas, ale dokázal zcela změnit rytmus hry. Ve středu bude ještě lepší, má před sebou tři dny tréninku a bude si na hřišti ještě víc věřit," uvedl Portugalec.

Podle Mourinha byla na jeho hráčích znát únava z náročného programu. "Soupeř byl mnohem svěžejší, my jsme nebyli v takové kondici. Myslím, že zápas jsme vyhráli díky charakteru," řekl. Fotbalistům Middlesbrough pomohl k vysoké výhře 4:0 nad West Bromwichem dvěma góly slovenský reprezentant Szilárd Németh.

Anglie - 35. kolo:
Everton - Birmingham 1:1 (86. Ferguson - 5. Heskey), Chelsea - Fulham 3:1 (17. J. Cole, 64. Lampard, 87. Gudjohnsen - 41. John), Aston Villa - Bolton 1:1 (26. vlastní Hierro - 53. Speed), Blackburn - Manchester City 0:0, Crystal Palace - Liverpool 1:0 (34. Johnson), Norwich - Charlton 1:0 (88. Svensson), Middlesbrough - West Bromwich Albion 4:0 (27. a 37. Németh, 33. Hasselbaink, 90. Downing).
TABULKA ZDE

Bayern spěje za návratem na německý fotbalový trůn

Fotbalisté Bayernu Mnichov spějí k dalšímu titulu. V sobotu doma zdolali Bochum 3:1 a protože jejich nejvější konkurent Schalke vyhořel na hřišti Herthy Berlín, kde prohrál 1:4, zvýšili svůj náskok na prvním místě na devět bodů. Do konce ligy zbývají už jen čtyři kola. Pro bavorský klub by to byl pátý titul za posledních sedm let, loni ovšem triumfoval Werder Brémy. Za Dortmund se dvakrát trefil český útočník Jan Koller.

V dresu Bochumi nenastoupil kvůli žlutým kartám Vratislav Lokvenc a brzy počínání svých spoluhráčů sledoval z role diváka i gólman van Duijnhoven, který byl za ruku mimo šestnácktu po čtvrthodině hry vyloučen. To už hosté prohrávali a když přidal Ballack záhy druhou trefu, bylo o vítězi jasno.

Schalke, které bylo Bayernu v tabulce nejblíž, zničil dvěma góly brazilský specialista na standardní situace Marcelinho. Hertha tak posílila své naděje na účast v Lize mistrů.

Naděje na Pohár UEFA se nevzdává Dortmund

Naděje alespoň na účast v Poháru UEFA se nevzdává Dortmund. Tým, jejž na začátku jara obcházela hrozba sestupu, se vzchopil a po výhře nad Kaiserslauternem je už jen pět bodů od pátým Brém. Vděčí za ni především českým reprezentantům Janu Kollerovi a Tomáši Rosickému.

Koller se dvakrát trefil hlavou, poprvé mu nahrál Rosický, který ještě předtím připravil gól pro Kehla. I on se mohl zapsat mezi střelce, ale z trestného kopu trefil jen tyč. Koller už má na kontě 13 branek a útočí na svůj nejlepší počinek z minulé sezony, kde se trefil šestnáctkrát.

Méně se vedlo Petru Gabrielovi. Obránce Bielefeldu, jenž je pravidelně nejlépe hodnoceným Čechem v soutěži, nahrál Freiburgu na jeho jediný gól. Gabrielův spoluhráč Porcello ale jeho vinu napravil hattrickem a rozhodl o tom, že Freiburg má jako první jistotu sestupu.

Německo - 30. kolo:
Bielfeld - Freiburg 3:1 (5., 55. a 69. Porcello - 15. Cairo), Bayern - Bochum 3:1 (9. Pizarro, 26. Ballack, 63. Makaay - 50. Tapalovič), Dortmund - Kaiserslautern 4:2 (61. a 75. Koller, 12. Ewerthon, 29. Kehl - 4. Altintop, 42. Amanatidis), Hamburk - Rostock 3:0 (49. Mpenza, 61. Benjamin, 64. Takahara), Mohuč - Hannover 2:0 (23. Abel, 79. Gerber), Stuttgart - Wolfsburg 0:0, Hertha - Schalke 4:1 (35. z pen. a 58. Marcelinho, 5. Bastürk, 51. Rafael - 17. Sand).
TABULKA ZDE

AC Milán se po výhře nad Parmou vzdálil Juventusu

Milánské AC vystřídalo v čele italské ligy Juventus a před svým rivalem povede minimálně do neděle o tři body. Úřadující šampioni třikrát rozvlnili síť v brance Parmy a snadným vítězstvím potěšili bezmála 62 tisíc fanoušků na San Siru. Dva góly zařídili Brazilci Kaká a Cafú, mezi nimi se trefil Dán Tomasson. Fotbalisté Juventusu nastoupí v neděli v Římě na stadionu Lazia.

Udine s Markem Jankulovskim v záloze vydřelo vítězství 3:2 na půdě Sieny a dál bojuje o postup do Ligy mistrů. Hosté se dostali do vedení již v šesté minutě, kdy se trefil Di Michele, ale o tři minuty později Siena vyrovnala zásluhou Maccaroneho. S chutí hrající Di Michele se trefil znovu v 53. minutě, vzápětí však odpověděl domácí Taddei. Rozhodující gól zařídil v 66. minutě Iaquinta.

Udine se tak dostalo na čtvrtou příčku před Sampdorii Janov, kterou v neděli čeká zápas s AS Řím.

Itálie - 33. kolo:
Siena - Udine 2:3 (9. Maccarone, 57. Taddei - 6. a 53. Di Michele, 66. Iaquinta), AC Milán - Parma 3:0 (34. Kaká, 61. Tomasson, 70. Cafú).
TABULKA ZDE

Oslabený Real otočil zápas s Villarrealem a vyhrál 2:1

Fotbalisté Realu Madrid vydřeli v lize vítězství 2:1 nad Villarrealem, o které se v závěrečných dvaceti minutách postaral Ronaldo. Brazilský útočník nejprve přesnou hlavičkou vyrovnal a krátce nato připravil vítězný gól pro obránce Salgada. Zápas přitom Real dohrál jen v devíti bez

vyloučených Samuela a Zidana.

Osmdesát tisíc fanoušků na stadionu Bernabeu zmrazil chvíli před přestávkou Riquelme a jeho proměněná penalta. Vyrovnání se madridský klub dočkal až v 70. minutě, když si Ronaldo naskočil na Zidanův centr a poslal míč do sítě. Domácí tým pak oslabil Samuel, ale i v desíti Real skóroval podruhé a po výhře 2:1 snížil náskok vedoucí Barcelony na tři body. Ta však má k dobru dnešní zápas v Málaze.

Nervózní závěr neunesli Zidane s obráncem Villarrealu Alvarezem a za potyčku v šesté minutě nastaveného času dostali oba červenou kartu. Francouzského záložníka přitom sledovalo čtrnáct kamer, neboť jeho fotbalové umění má být zfilmováno. "Zápas jsme si zkomplikovali, ale i po chybách rozhodčích jsme věděli, jak zareagovat. Uvidíme, jak si povede Barcelona," řekl hrdina zápasu Ronaldo.

Podruhé během týdne se fotbalistům Pamplony podařilo porazit Atlético Madrid. Ve středu Osasuna vyhrála 1:0 v semifinále Španělského poháru a v sobotu stejný výsledek zopakovala v lize. Díky tomu už ji nemusí trápit starosti se záchranou. Madridskému klubu se naopak vzdaluje

vidina účasti v evropských pohárech.

Španělsko - 33. kolo:
Pamplona - Atlético Madrid 1:0 (4. Aloisi), Real Madrid - Villarreal 2:1 (70. Ronaldo, 74. Salgado - 39. Riquelme z pen.).
TABULKA ZDE

Monako se vyhouplo ve francouzské lize na třetí místo

Fotbalisté Monaka ve Francii dál úspěšně útočí na třetí místo, které zaručuje místo v posledním předkole Ligy mistrů. Dnes porazili doma Toulouse 2:1 a vyšvihli se na bronzovou příčku o bod před Marseille. Klíčová bude ovšem jejich domácí dohrávka s druhým Lille.

Monako doma potvrdilo roli favorita. Deváté Toulouse načal střelou z dvanácti metrů Argentinec Saviola a o deset minut později přidal druhou branku jiný Jihoameričan Uruguayec Chevantón z penalty. Jaroslav Plašil se ve vítězném týmu znovu prosadil do základní sestavy.

Marseille večer jen remizovalo v Nantes. Tým, kam by se po sezoně měli vrátit z hostování Štěpán Vachoušek i Rudolf Skácel, už prohrával 0:2 a bod vydřel teprve v závěru dvěma brankami během čtvrthodiny.

Vedoucí Lyon hraje v neděli na půdě šestého Auxerre. Druhé Lille na něj dnešním vítězstvím ve Štrasburku snížilo ztrátu na osm bodů.

Francie - 34. kolo:
Monako - Toulouse 2:1 (54. Saviola, 64. Chevantón z pen. - 72. Suárez), Ajaccio - Bordeaux 0:0, Istres - Rennes 0:2 (13. Maoulida, 88. Frei), Caen - Bastia 0:1 (56. André), Lens - Sochaux 3:2 (10. Cousin z pen., 14. Utaka z pen., 81. Thomert - 60. a 87. Santos), Nantes - Marseille 2:2 (28. a 46. Quint - 68. Pedretti, 83. Koke), St. Etienne - Mety 0:0, Štrasburk - Lille 1:2 (69. Niang - 34. Moussilou, 62. Dumont).
TABULKA ZDE

Marešův vlastní gól završil porážku fotbalistů Petrohradu

Druhou porážku v sezoně utrpěli fotbalisté Petrohradu, kteří dnes v ruské lize podlehli na hřišti Samary 0:3. Pod největší neúspěch svěřenců Vlastimila Petržely v dosavadním průběhu soutěže se podepsal i český obránce Pavel Mareš, který si dal ve druhé minutě nastaveného času vlastní gól.

Zhruba 24 tisíc diváků v Samaře čekalo na první branku až do 80. minuty, kdy Malefejeva překonal Kolodin. V první minutě nastavení pak zvýšil Gusin a nepodařený zápas dosud vedoucího týmu tabulky korunoval Mareš.

Petržela se pokusil změnit marné snažení svých hráčů v koncovce a poslal v 81. minutě na hřiště Lukáše Hartiga, ani on však střelecké trápení Zenitu neprolomil. Vinou horšího skóre tak Petrohrad klesl na druhé místo za Torpedo, které čeká derby s CSKA až v neděli.

Nedařilo se ani dalším českým fotbalistům. Martin Jiránek s Radoslavem Kováčem nezabránili porážce Spartaku ve Vladikavkazi. Moskevský klub sice vedl, ale pak dvakrát během sedmi minut inkasoval a prohrál 1:2. Antonín Kinský v brance Ramenskoje kapituloval jednou, jeho spoluhráči v poli gólmana Grozného nepřekonali a ligový nováček se mohl radovat z premiérového vítězství.

Rusko - 6. kola:
Tomsk - Jaroslavl 0:0, Groznyj - Ramenskoje 1:0, Vladikavkaz - Spartak Moskva 2:1, Dynamo Moskva - FC Moskva 0:2, Kazaň - Rostov na Donu 1:1, Samara - Petrohrad 3:0, Lokomotiv Moskva - Perm 1:1.

Reklama

Související témata: