Hlavní obsah

Nedvěd udržel Juventus v boji o titul

Na Pavla Nedvěda se v Itálii znovu valí chvála ze všech stran. Záložník Juventusu Turín v neděli jediným gólem rozhodl o výhře nad svým bývalým klubem Laziem Řím a udržel "Starou dámu" ve hře o mistrovský titul. Zároveň ale na Olympijském stadiónu rozesmutnil tisíce římských fanoušků, kteří k němu před lety vzhlíželi s bezmála posvátnou úctou.

Článek

"Zase jsme ukázali náš charakter a také to, že jsme parta bojovníků. Tohle bylo moc cenné vítězství a nesmírně důležité tři body. Chyběli nám Ibrahimovic, Trezeguet a Emerson, navíc se zranil Del Piero. Museli jsme o to víc bojovat," uvedl po utkání Nedvěd na klubových internetových stránkách.

"Od začátku jsme sice utkání kontrolovali, drželi jsme míč, ale nemohli se dostat do šancí. Ale nakonec jsme se dočkali odměny," dodal nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003.

Zápasy s Laziem, kde má stále mnoho přátel, bývalý reprezentační kapitán prožívá víc než běžné ligové souboje. "Jsou to pro mě jiné zápasy. Mám při nich smíšené pocity," vzpomínal před lety Nedvěd.

V římském klubu si získal obdiv a slávu a v roce 2001 po pětiletém působení právě z italské metropole zamířil za novou výzvou do Turína. Nedvědovi se ale s Juventusem zatím proti Laziu příliš nedařilo: v neděli své bývalé spoluhráče porazil s Juventusem teprve potřetí z osmi vzájemných duelů.

Obtížné zakončení

Také nyní se přitom zdálo, že Juventus prokletí nezlomí. Ale šest minut před koncem se do děje utkání vložil právě dvaatřicetiletý český záložník. Neohroženě vnikl mezi obránce římského klubu, pravačkou si míč přiťukl do volného prostoru a vzápětí míč levou nohou poslal křížnou střelou přesně do šibenice. Gólman Casazza ani obránce Zauri před brankovou čarou už pohromu neodvrátili.

"Dal jsem si míč trochu víc od nohy, to zakončení nebylo nic jednoduchého. A navíc jsem věděl, že někdo stojí před brankou. Naštěstí jsem to dokázal zvednout," popsal Nedvěd trefu, která pro něj byla šestým přesným zásahem v sezóně. Nedvěd se proti Laziu trefil podruhé v kariéře, ovšem na podzim roku 2002 z gólu takovou radost neměl. Jeho gól totiž tehdy jen zmírnil porážku 1:2.

Nyní má jeho branka pro Juventus cenu zlata. Turínský klub díky němu zachytil nástup vedoucího AC Milán a nyní je na druhém místě tabulky jen vinou horšího skóre. Oba rivaly čeká ještě jedno ligové utkání a 8. května se v přímém souboji poperou o mistrovský primát. "Ale předtím ještě doma musíme zvládnout zápas s Boloňou. Až pak můžeme myslet na Milán," upozornil Nedvěd.

Reklama

Související témata: