Hlavní obsah

Ve fotbalovém Spartaku Moskva se prý systematicky dopovalo

MOSKVA

Nový šéf Ruské fotbalové unie Vitalij Mutko vyzval k vyšetření údajného systematického dopingu ve Spartaku Moskva v roce 2003, o němž v poslední době píšou ruské deníky. S více než ročním odstupem tak reagují na loňský trest pro tehdejšího kapitána týmu Jegora Titova, jenž dostal roční distanc za nález bromantanu po kvalifikačním zápase Ruska s Walesem.

Foto: DPA/EPA

Bývalý obránce Spartaku Moskva Baye Kebe ze Senegalu (vpravo).

Článek

V prvním duelu baráže o postup na mistrovství Evropy, který se hrál v listopadu 2003, Titov nenastoupil, ale byl vylosován na dopingovou zkoušku. Wales chtěl u Evropské fotbalové unie UEFA i sportovní arbitráže CAS v Lausanne dosáhnout kontumace a vyloučení Ruska ze šampionátu v Portugalsku, ale neuspěl.

Ruská média nyní přišla s informacemi, podle nichž se v moskevském Spartaku v roce 2003 systematicky dopovalo. Tehdejší vedení ruského fotbalu to navíc údajně vědělo, ale snažilo se celou záležitost ututlat.

Deník Sport-Express se odvolává na slova bývalých hráčů Spartaku, kde v inkriminované době nepůsobil žádný český fotbalista. "Hráči byli prostě využíváni jako pokusní králíci. Všichni jsme před zápasem dostávali malé bílé pilulky," řekl deníku Sport-Express bývalý obránce Spartaku Maxim Děmenko. "Vím, že dříve nebo později budeme trpět následky toho všeho," dodal jeho někdejší ukrajinský spoluhráč Vladislav Vaščuk.

Obětní beránek

Redaktoři listu navíc připomněli, že před kvalifikačním zápasem s Irskem v září 2003 bylo z nominace nečekaně vyřazeno hned několik fotbalistů Spartaku. Vzápětí přišli o místo hlavní kouč moskevského klubu Andrej Černyšov i týmový lékař Anatolij Ščukin.

Šéf ruského fotbalu Mutko chce zjistit, co za Titovovým dopingem opravdu stálo. "Doping je vždycky velmi závažnou záležitostí a musíme to důkladně vyšetřit," citoval jeho slova tiskový mluvčí svazu.

Děmenko i Vaščuk jsou však přesvědčeni, že jejich kamarád dostal distanc neprávem. "Pykal za chyby někoho jiného," řekl první z nich. "Byl prostě využit jako obětní beránek," dodal Vaščuk. Vedení Spartaku, který od roku 1992 devětkrát získal ruský titul, se k nařčením odmítlo vyjádřit.

Reklama

Související témata: