Hlavní obsah

Liverpool si start v Lize mistrů musí vybojovat doma

LONDÝN

Pokud fotbalisté Liverpoolu nevybojují v anglické lize čtvrté místo, nebudou příští rok hrát Ligu mistrů, ani kdyby ve finále letošního ročníku porazili AC Milán. Představitelé anglické asociace rozhodli, že nebudou měnit domácí pravidla pro postup do prestižní evropské soutěže. Liverpool je dvě kola před koncem Premier League pátý a na čtvrtý Everton ztrácí tři body.

Článek

Do Ligy mistrů postoupí z Anglie nejlepší čtyři kluby. "Tohle nebudeme měnit bez ohledu na to, jak Liverpool dopadne ve finále v Istanbulu," uvedli zástupci anglické asociace po dnešním jednání.

Angličtí funkcionáři věří, že pokud tým Milana Baroše a Vladimíra Šmicra Ligu mistrů vyhraje, UEFA mu jako obhájci trofeje v příští sezóně udělí účastnické místo. O této možnosti se zmínil v minulém týdnu předseda UEFA Lennart Johansson.

Zástupci UEFA však dnes potvrdili, že podobnou výjimku není možné udělit, neboť z jedné země mohou v Lize mistrů startovat maximálně čtyři týmy. "V závěru sezóny nemůžeme měnit pravidla. Pro budoucí ročníky to může výkonný výbor projednat," uvedl mluvčí unie William Gaillard. "Anglická liga má zaručena čtyři místa a nebylo by fér říci jiné národní asociaci, že oni o jedno přišli," dodal mluvčí.

Reklama

Související témata: