Hlavní obsah

Američan Glazer vlastní většinu Manchesteru United

Američan Malcolm Glazer se stal většinovým vlastníkem fotbalového klubu Manchester United. Ke svým dosavadním 28,1 procenta akcií koupil podíl ve výši 28,7 procenta od irských dostihových magnátů Johna Magniera a J.P McManuse. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na firmu Red Football Ltd., která Američana zastupuje.

Článek

Glazer za 28,7 procenta akcií zaplatil 790 miliónů liber, to je 34,5 miliardy korun. Americký miliardář usiloval o koupi Manchesteru už od loňského podzimu, ale narážel na tvrdá jednání dosavadních majitelů akcií a především na odpor fanoušků klubu, z nichž někteří vlastní dohromady 18 procent akcií. Ti se nehodlali smířit s tím, že tak tradiční anglický klub poputuje do rukou Američana.

Z prodeje klubu Glazerovi nebyli nadšení ani obránce týmu Rio Ferdinand, útočník Ole Gunnar Solskjaer, bývalý kapitán Reds Eric Cantona a dokonce i trenér Alex Ferguson.

Manchester United je nejlépe vydělávajícím klubem světa. Žebříčku sestavovanému podle příjmů vévodí už osm let. Podle zprávy auditorské společnosti Deloitte vydělal za uplynulou sezónu 171,5 miliónu liber (přibližně 7,5 miliardy korun).

Reklama

Související témata: