Hlavní obsah

Barcelona slaví po šesti letech španělský titul

PRAHA

Fotbalisté Barcelony poprvé od roku 1999 vyhráli španělskou ligu. Dvě kola před koncem sezóny jim k zisku 17. titulu v historii stačila dnešní remíza 1:1 na hřišti Levante. Druhý Real Madrid v tabulce za Barcelonou zaostává o šest bodů a ve vzájemných zápasech má horší bilanci.

Článek

Fotbalisté Realu situaci Barceloně usnadnili poté, co v předchozím večerním utkání uhráli na hřišti FC Sevilla jen remízu 2:2. Kataláncům tak na hřišti Levante, které bojuje o záchranu, k zajištění titulu stačil bod.

Barcelona sice od 35. minuty prohrávala po trefě Rivery, po hodině hry jí ale potřebnou remízu zajistil 24. gólem v sezoně Samuel Eto'o. Kamerunský kanonýr tak v soutěži o Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy předstihl Slováka Marka Mintála z Norimberku, který německé lize vévodí s 23 brankami. Lídr pořadí Thierry Henry z Arsenalu má na kontě 25 gólů.

Real v Seville prohrával od 19. minuty po gólu Ramose, těsně před poločasem ale hostům k vyrovnání pomohla vlastní branka Javiho Navarra. Čtvrt hodiny před koncem přiblížil madridskému týmu vítězství Zidane, v samém závěru ale o dělbě bodů rozhodl svým 18. gólem v sezóně Baptista.

Španělsko - 36. kolo
FC Sevilla - Real Madrid 2:2 (19. Ramos, 89. Baptista - 42. vlastní Navarro, 74. Zidane), Levante - Barcelona 1:1 (35. Rivera - 60. Eto'o).

Poslední zápas na Olympijském stadionu skončil kanonádou

Nevídanou kanonádou skončil poslední zápas na Olympijském stadionu v Mnichově. Bayern se před stěhováním do nového stánku se svou arénou rozloučil výhrou 6:3 nad Norimberkem. Souboj o krále střelců mezi domácím Makaayem a Mintálem vyzněl jasně pro nizozemského útočníka. Ten dal dva góly a přiblížil se slovenskému kanonýrovi na dvě branky.

Kolo před koncem se vyjasnila otázka sestupujících. Freiburg do druhé ligy doprovodí Rostock a Bochum, kterou nezachránil ani gól Vratislava Lokvence. Z českých hráčů se mezi střelce zapsal také Jiří Štajner v Hannoveru.

V Mnichově už dnešním soupeřům prakticky o nic nešlo, Bayern má titul v kapse a Norimberk se především díky Mintálovým gólům už zachránil. Přesto bylo na derniéru vyprodáno a hráči se fanouškům odměnili atraktivní útočnou hrou. První poločas byl exhibicí Bayernu, domácí ho vyhráli 5:0 a Makaay, který ve dvou předchozích kolech zaznamenal hattrick, dal další dvě branky. Český stoper Marek Nikl měl sice od svého norimberského spoluhráče Mintála slíbeno pět set eur, když Nizozemce uhlídá, ale chuť na prémii si musel nechat brzy zajít.

Sám Mintál, který je v boji o Zlatou kopačku druhý, dva góly za Francouzem Henrym, tentokrát vyšel naprázdno. Střelecky se uplatnil jeho krajan Samuel Slovák, který dvěma trefami prohru hostí zmírnil na 3:6.

Vůbec se nedařilo týmům, které chtějí doprovodit Bayern do Ligy mistrů. Druhé Schalke prohrálo derby doma s Borussií Dortmund 1:2. Přispěl k tomu i Tomáš Rosický, který připravil první gól pro Kehla. Borussia na výhru v Gelsenkirchenu čekala více než šest let, přesto její naděje na účast v Poháru UEFA zůstává v oblasti teorie.

Třetí Stuttgart prohrál v Bochumi 0:2 a u obou branek byl Lokvenc. Na první přihrál Mišimovičovi z Bosny, druhý dal sám a byla to jeho jubilejní desátá trefa. Za svůj poslední zápas v Bochumi se určitě nemusí stydět. Otázkou je, kde bude hrát na podzim, protože podle smlouvy může při sestupu do druhé ligy odejít.

Jeho tým měl ještě teoretickou naději, ale ta definitivně zhasla, když Borussia Mönchengladbach uhrála bezbrankovou remízu s Herthou Berlín. Ze záchrany se na trávníku radovali i tři Češi - Ulich, Svěrkoš a Heinz, který však přišel na hřiště až na poslední minutu.

Německo - 33. kolo
Bayern - Norimberk 6:3 (31. a 41. Makaay, 44. a 78. Deisler, 8. Pizarro, 24. Ballack - 80. a 83. Slovák, 52. vlastní Demichelis), Bochum - Stuttgart 2:0 (60. Mišimovič, 70. Lokvenc), Hannover - Hamburk 2:1 (43. Štajner, 87. Barnetta - 12. Benjamin), Rostock - Bielfeld 1:1 (27. Rasmussen z pen. - 21. Küntzel), Mohuč - Kaiserslautern 3:2 (29. a 47. Abel, 58. Noveski - 36. Amanatidis, 87. Jancker), Mönchengladbach - Hertha 0:0, Schalke - Dortmund 1:2 (19. Waldoch - 17. Kehl, 42. Ricken), Brémy - Freiburg 4:1 (49. a 55. Borowski, 48. a 90+2. Micoud - 23. Coulibaly), Wolfsburg - Leverkusen 2:2 (24. Karhan, 30. Brdaric - 61. Franca, 87. Bierofka).

Lille a Monako míří do Ligy mistrů

Fotbalisté Olympique Lille a AS Monako doprovodí vítězný Lyon do Ligy mistrů. Zbývající dvě kola francouzské ligy jen určí, kdo z nich půjde přímo do hlavní soutěže a kdo do předkola. Olympique Marseille dnes ztratil zbytek naděje bezbrankovou remízou v Auxerre.

Monako s Plašilem v sestavě se nechalo doma v zápase s Bastií zaskočit gólem hned ve druhé minutě. Český záložník však přispěl k vyrovnání, o něž se postaral hrdina dne Chevanton, autor hattricku. Monako vyhrálo 5:2, ale stále zůstává tři body za Lille, které zvítězilo v Nantes 3:1. Čtvrtý Olympique Marseille nenašel klíč k obraně Auxerre, v níž stále ještě chybí český stoper René Bolf. St. Germain až do poslední minuty prohrával doma se Sochaux 0:2, ale dvěma góly v nastaveném čase prohru odvrátil.

Švýcar Frei si dvěma góly upevnil vedení v tabulce střelců, celkem má na kontě už devatenáct branek, ale Rennes před prohrou v Lens nezachránil. Istres je i přes dnešní výhru prvním jistým sestupujícím. Rozhodnuto už je o všech třech nováčcích. V příští sezoně budou hrát mezi elitou Nancy, Le Mans a Troyes.

Francie - 36. kolo
Nantes - Lille 1:3 (20. Savinaud - 9. Dumont, 51. Schmitz, 73. Debuchy), Ajaccio - Nice 0:1 (52. Larbí), Auxerre - Marseille 0:0, Caen - St. Etienne 2:0 (41. Watier, 90.+3 Zubar), Istres - Toulouse 1:0 (79. Ourahou), Lens - Rennes 5:2 (28., 41. a 58. Utaka, 56. Carriére, 84. vlastní Ouaddou - 16. a 63. Frei), Monako - Bastia 5:2 (9., 35. a 45. Chevanton, 46. Saviola, 86. Adebayor - 2. Hadži, 56. Chimbonda), Paris St. Germain - Sochaux 2:2 (90.+2 Yepes, 90.+4 Armand - 48. a 57. Santos), Štrasburk - Mety 3:1 (76. a 90.+2 z pen. Pagis, 23. Niang - 36. Leca). Zápas Lyon - Bordeaux se hraje v neděli.

Reklama

Související témata: