Hlavní obsah

Glazer už získal absolutní kontrolu nad Manchesterem

LONDÝN

Americký boháč Malcolm Glazer už zřejmě získal absolutní kontrolu nad anglickým fotbalovým klubem Manchester United. Podle informací agentury Reuters v pondělí zakoupil další akcie a jeho podíl překročil klíčovou hranici 75 procent, nezbytnou pro to, aby mohl rozhodovat samostatně bez ohledu na menšinové akcionáře.

Článek

Pro své plány nemusí Glazer žádat souhlas ostatních podílníků klubu, a pokud bude chtít, může stáhnout akcie Manchesteru z burzy. Zástupci londýnské burzy informaci agentury Reuters zatím oficiálně nepotvrdili. Je však jisté, že se od dnešního rána za devadesát minut prodalo 1,2 miliónu akcií Manchesteru United. Pokud by byl kupujícím Glazer, na zisk 75 procent by mu to stačilo.

Fanouškům anglického velkoklubu se nelíbí, že se jejich tým dostal do rukou amerického boháče, který vlastní i tým amerického fotbalu Tampa Bay Buccaneers. Už ve čtvrtek, kdy Glazer získal většinový podíl, demonstrovali před stadionem Old Trafford a pálili poukazy na permanentky. Několik protestních transparentů pak přinesli i do hlediště nedělního zápasu se Southamptonem.

Ještě intenzivnější protesty chystají příznivci na sobotní finále Anglického poháru s Arsenalem, které se uskuteční na stadionu Millennium v Cardiffu. Zástupce předsedy sdružení fanoušků Shareholders United Oliver Houston upozornil, že "mají chuť na něco velkého". "Když nedávno hrál Liverpool s Chelsea, byly problémy s dvěma fanoušky, kteří vběhli na trávník. Tak si představte, co se stane, když se na trávníku v Cardiffu objeví stovky fanoušků," řekl britskému deníku Observer.

Počet členů organizace Shareholders United během posledních několika dní stoupl z dvaceti na třicet tisíc. Příznivce týmu její vedení vyzvalo, aby v případě převzetí klubu Glazerem nekupovali suvenýry United ani výrobky jeho sponzorů, jako jsou Vodafone, Nike a Audi. "Chceme oddělit klub od značky. Cítíme, že si Malcolm Glazer koupil obchodní značku, nikoli klub. Nechceme ho tady, nedáme mu šanci," řekl další ze zástupců předsedy Sean Bones.

Reklama