Hlavní obsah

Brankář Zítka chce v Anderlechtu zůstat

Český fotbalový brankář Daniel Zítka zřejmě zůstane v dresu bruselského Anderlechtu ještě další tři roky, a to navzdory nepovedené sezóně a zklamání z neúspěchu v boji o titul mistra belgické ligy. Zítka má v Anderlechtu smlouvu ještě na rok a nyní jedná o jejím prodloužení. V Belgii má podle kontraktu odehrát příští ročník také záložník FC Brusel Richard Culek, o toho ale údajně projevily zájem dva anglické kluby.

Foto: ČTK

Brankář Daniel Zítka v dresu Anderlechtu

Článek

Zítka chtěl v Anderlechtu prodloužit smlouvu až do roku 2009, v tom případě by nepožadoval zvýšení platu. "To mi bohužel neslíbili. Je mi třicet, a to je pro ně už trošku riskantní věk. Nabídli mi prodloužení o dva roky, do roku 2008, ale s tím, že mi zlepší finanční podmínky," řekl Zítka.

Na Zítkově budoucnosti se tak zřejmě neprojeví ani sprška kritiky, která se na něj snesla za druhý gól v síti Anderlechtu v nedělním zápasu s FC Bruggy. Díky remíze 2:2 pak mohl David Rozehnal a jeho spoluhráči z Brugg slavit titul, zatímco na Zítku, krajana Martina Koláře a celý Anderlecht zbylo druhé místo a pocit zklamání. "Byli jsme frustrovaní, protože jsme byli jen kousek od vítězství. Ale Bruggy si titul zasloužily," řekl Zítka.

Dva obdržené góly mrzely

Dva obdržené góly ho mrzely. "Každý gól je něčí chyba, ten druhý se mi připisuje," řekl. "Ale prostě jsem vyběhl na útočníka a balon podjel pode mnou. Kdybych zůstal v bráně, mohl mě prostřelit. Ale nejsem lajnový brankář, raději jdu do rizika souboje," dodal.

Nešťastný Verheyenův gól jen završil Zítkovu smolnou sezónu, která přitom začala docela slibně, stabilním místem v sestavě. Ale po nevydařeném zápase v Lize mistrů ve Valencii ho trenér poslal na lavičku a Zítka se do branky opět postavil až v listopadu.

Zranění mě stálo pět měsíců

"Odchytal jsem tři zápasy - a zlomil si ruku. To byl smolný moment, zranění mě stálo pět měsíců. Kdyby nepřišlo, možná bych dochytal sezónu do konce, možná by byly i jiné výsledky, možná by se ani neměnil trenér. Ale to je všechno pryč," konstatoval Zítka.

Naopak Culek si může pochvalovat, že se během sezóny stal nepostradatelným hráčem týmu FC Brusel, bojujícího donedávna o udržení v lize. Český hráč má v Belgii smlouvu ještě na rok, ale v zákulisí se hovoří o jeho možném odchodu do Anglie.

"Zatím mě nikdo přímo nekontaktoval, ale taky jsem už slyšel, že je to prý hodně seriózní. Teď se ale čeká, jestli Brusel dostane na další rok prvoligovou licenci - jinak spadne do třetí ligy a já budu volný hráč," řekl Culek. Toho rovněž čeká jednání s šéfem klubu, který by chtěl jeho kontrakt prodloužit.

Reklama

Související témata: