Hlavní obsah

Jarošík se těší domů na buřty, psa i kocoura

Jan KrůtaSport.czPrávo

Záložníka Chelsea Jiřího Jarošíka čeká exhibiční zápas v Jižní Koreji, od příštího týdne už ale bude užívat zaslouženou dovolenou. Přitom ještě ani pořádně nestačil oslavit titul v anglické Premiere League. "Nebyl čas, nešlo někde pařit do rána jako třeba v Praze, když jsme udělali titul se Spartou," říká Jarošík v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jiří Jarošík (vlevo) při tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Titul v anglické Premier League jste měli jistý už s předstihem. Dá se říct, že jste si poslední tři kola už jen užívali? To zas ne. Sice už bylo rozhodnuto, ale pořád jsme o něco bojovali. Ve hře byly nejrůznější rekordy a soutěž jsme chtěli dohrát co nejlíp. Pořád jsme trénovali, žádná havaj to nebyla. Možná jsme měli jen pár dní volna navíc.

Vám to paradoxně nahrávalo do karet. Trenér některé hráče šetřil a dostával jste víc šancí... Byl jsem za to rád, protože na takovou šanci čekalo víc hráčů. Aspoň jsem si na konec sezóny trochu spravil chuť. V Chelsea je obrovská konkurence a v základu by chtěl hrát každý.

V té konkurenci má místo pod penzí Frank Lampard, který v sezóně nevynechal jediný ligový zápas, a jeho série se rozrostla na 146 odehraných utkání v Premier League v řadě za sebou. Co tomuto číslu říkáte? Je obdivuhodné. On chtěl hrát až do konce, na odpočívání vůbec nemyslel. Měl super celou sezónu a v závěru jeho výkony ještě gradovaly. Za jeho výkony stojí spousta dřiny, a než se z něj stal takový fotbalista, musel ujít dlouhou cestu. Jeho přístup k fotbalu je obdivuhodný. Na každém tréninku si přidává - běhá, kope na bránu.

O oslavách titulu v Chelsea po 50 letech příliš informací na veřejnost neprosáklo. Můžete něco prozradit? Když se o titulu rozhodlo, měli jsme před odvetou semifinále Ligy mistrů v Liverpoolu. Něco proběhlo jen v hotelu, kde jsme byli na soustředění. Pak nás čekaly další zápasy a na žádné velké slavení nebyl čas. Spíš proběhly jen oficiální záležitosti - když jsme dostávali pohár, mohly s námi jít na plochu přítelkyně a manželky. Po utkání byla slavnostní recepce.

Vy jste si vůbec nešli někam sednout a zapít historický úspěch? Jako že bychom vyrazili do ulic a bourali Londýn? Nebyl čas, nešlo někde pařit do rána jako třeba v Praze, když jsme udělali titul se Spartou. Tady si člověk tolik nedovolí. Ale možná ještě něco proběhne, až se vrátíme zpátky z Koreje. V neděli se uskuteční jízda týmu otevřeným autobusem v okolí stadiónu a třeba pak zajdeme někam posedět.

Do Soulu jste cestovali v úterý v rámci smlouvy s novým sponzorem, jihokorejskou firmou Samsung. Jak jste se těšil? Nijak zvlášť, ale tyhle věci prostě k fotbalu patří. V pátek tam sehrajeme zápas s týmem Suwon Bluewings a hned letíme zpátky.

A příští týden už vám začne dovolená. Co plánujete? Ještě jsou tam zápasy nároďáku, ale domů se moc těším. Na rodinu, našeho pejska, kocoura, na pečení buřtů a klid. Mám prostě rád pohodičku. A ještě musím asi na čtyři dny zaletět do Moskvy. Mám tam nějaké vyřizování a taky se chci rozloučit s bývalými spoluhráči. Když jsem v lednu z CSKA přestupoval, nebyl vůbec čas. Dovolenou máme do 6. července, pak začínáme přípravu na novou sezónu.

Reklama

Související témata: