Hlavní obsah

Nového šéfa Manchesteru musela policie odstěhovat

LONDÝN

Nový majitel fotbalového velkoklubu Manchester United, americký miliardář Malcolm Glazer, se s fanoušky svého klubu asi jen tak neusmíří. Naopak, poté co mu příznivci tradičního klubu veřejně vyhlásili válku, opustil v doprovodu britské policie svoji dosavadní známou adresu a přestěhoval se. Policie totiž nechce riskovat možné projevy násilí a zastrašování.

Článek

Glazer se potýká s nepochopením anglických fanoušků od minulého čtvrtka, kdy se stal majoritním vlastníkem Manchesteru United. Už ve stejný den příznivci klubu demonstrovali před stadionem Old Trafford a pálili poukazy na permanentky.

O víkendu pak před stadionem demonstrativně oběsili panáka nápadně podobného Glazerovi, kterého pak ještě pro větší efekt zapálili. Sám Glazer pak poštou obdržel několik velmi výhrůžných dopisů a telefonátů.

Fanouškům se zkrátka nelíbí, že se tradiční anglický klub dostal do rukou rozmařilého amerického boháče, a viní jej z toho, že klub koupil jen proto, aby z něj mohl profitovat. Manchester United je totiž nejlépe vydělávajícím klubem světa. Žebříčku sestavovanému podle příjmů vévodí už osm let, jen za uplynulou sezónu vydělal 171,5 miliónu liber.

V nemilosti není jen Glazer

Ještě intenzivnější protesty chystají příznivci na sobotní finále Anglického poháru s Arsenalem, které se uskuteční na stadionu Millennium v Cardiffu. Zástupce předsedy sdružení fanoušků Shareholders United Oliver Houston upozornil, že "mají chuť na něco velkého". Počet členů organizace během posledních několika dní stoupl z dvaceti na třicet tisíc.

Hněv fanoušků se ale nevyhýbá ani dalším lidem, zodpovědným za prodej většiny akcií klubu. Bývalí majitelé většinového podílu už několikrát našli svá auta vandalsky poničená a své si užili také účastníci párty pořádané bankou JP Morgan, která poskytla Glazerovi na investici do United nemalou půjčku. Fanoušci vtrhli na párty a všechny účastníky polili vínem.

Reklama

Související témata: