Hlavní obsah

Glazer stáhne akcie Manchesteru United z burzy

PRAHA

Americký miliardář Malcolm Glazer se chystá stáhnout akcie Manchesteru United z londýnské burzy, kde se s nimi veřejně obchodovalo čtrnáct let. Nový majoritní vlastník slavného fotbalového klubu dnes oznámil držitelům menších podílů, že mu je mohou prodávat do 13. června. O devět dní později má Manchester z burzy zmizet.

Článek

Jedna akcie United se v současnosti prodává za 4,40 eura. Zhruba patnáct procent akcií podle BBC vlastní sdružení fanoušků, kteří se staví proti Glazerovi.

Šestasedmdesátiletý majitel týmu amerického fotbalu Tampa Bay Buccaneers v minulých týdnech zvýšil svůj podíl v anglickém klubu na 76,2 procenta, což mu dává neomezené rozhodovací pravomoci. Do nákupu patnáctinásobného anglického mistra investoval 1,2 miliardy eur a hodlá jej přeměnit v soukromou společnost. Jeho zájmy ve vedení klubu bude zastupovat syn Joel.

Glazerovo počínání se nelíbí fanouškům Manchesteru, kteří proti němu protestovali i během sobotního finále Anglického poháru s Arsenalem v Cardiffu. Po porážce v penaltovém rozstřelu se trenér Alex Ferguson nechal slyšet, že s Glazerem mluvil po telefonu a brzy by se měli sejít osobně. Legendární kouč chce znát plány nového majitele a rozpočet, který bude mít k dispozici na nákup posil.

Reklama

Související témata: