Hlavní obsah

Fotbalový útočník Blaha se do Aberdeenu asi už nevrátí

PRAHA

Po sedmi zápasech zřejmě skončí anabáze českého fotbalisty Lubomíra Blahy ve skotském prvoligovém klubu z Aberdeenu. Vytáhlý útočník, který se loni na podzim ve zlém rozešel s Libercem a dokonce uvažoval o ukončení kariéry, ve Skotsku fotbalově pookřál, ale příští sezonu podle svých slov zahájí jinde.

Článek

"Vypadá to spíš na to, že v Aberdeenu opravdu nezůstanu. Nedohodli jsme se na podmínkách," prohlásil Blaha v rozhovoru s českými novináři v pondělí, když se ze skotské mise vrátil domů. "Nepřišlo mi, že by někomu trhalo srdce, když tam nezůstanu," poznamenal.

Fotbalové problémy chce na pár dní pustit z hlavy, ale úvahy o příštím angažmá se mu do mysli stále vkrádají. "Je ještě brzo na to říkat, kam půjdu, všechno je čerstvé. Ale manažer mi říkal, že se snad už v zahraničí něco rýsuje," řekl sedmadvacetiletý hráč, který v domácí lize nasbíral rovných sto startů a zaznamenal 14 branek.

Blaha zmizel z české fotbalové scény náhle loni na podzim, když se nepohodl s vedením libereckého klubu. Ambiciózní tým opustil, i když jej tam vázaly ještě dva roky smlouvy.

Jsem v nejlepším fotbalovém věku

"Jsem v nejlepším fotbalovém věku, nechtěl jsem marnit čas někde, kde jsem nedostával moc šancí. Proto jsem se rozhodl pro to radikální řešení. Ale proti nikomu jsem nic neměl. Nebylo to tak černé, jak se psalo," tvrdil rodák z Uherského Brodu. "Poslední dva roky jsem se pořád někam stěhoval," připomněl Blaha své kočování, během kterého okusil angažmá v tehdejším Synotu, Spartě, Liberci, Zlíně, Plzni a znovu v Liberci.

Někdejší příslib a velký talent se posledními měsíci na tuzemské scéně protrápil. Po půlroce individuální přípravy proto letos v březnu rád kývl na nabídku Aberdeenu, kde uspěl na testech. Na angažmá ve Skotsku bude vzpomínat rád.

"Hrál jsem třeba zápas na Celtiku, přišlo 60 tisíc lidí, to byla paráda. Ale i na naše zápasy nechodilo míň než patnáct tisíc. A všude ta báječná atmosféra, Skotové fotbal zkrátka milují," prohlásil Blaha s nadšeným výrazem.

Sedm zápasů v dresu Aberdeenu

V dresu Aberdeenu naskočil do sedmi zápasů; prostoru dostal dost, ale ani jednou se střelecky neprosadil. "Přitom šancí jsem měl hodně, ale zazdil jsem je. To, že jsem nedal gól, beru jako velké minus," litoval Blaha. Tým ve skotské lize skončil čtvrtý, když nasbíral stejně bodů jako o příčku lepší Hibernian a těsně mu unikla účast v Poháru UEFA.

Drobné potíže s jazykem a také často uplakané počasí, které se měnilo z hodiny na hodinu. To jsou podle Blahy malé kaňky na jeho aberdeenském angažmá. "Třeba angličtina: sám se domluvím celkem v pohodě, ale když v kabině spustili kluci z Aberdeenu, tak bylo hotovo," vzpomínal Blaha s úsměvem. Ani na místní podnebí si s přítelkyní moc nezvykli. "Byli jsme občas trochu jako eskymáci. Místní chodili v tričku a nám se smáli, že jsme v zimních bundách," vykládal Blaha.

Nyní se těší, jak bude na rodné jižní Moravě odpočívat. A věří, že brzy bude také vědět, kam vyrazí za další štací. Fotbalový poutník se chce na čas usadit. "Pochybuju ale, že by se našlo něco v Čechách. Asi půjdu ven," mínil Blaha.

Reklama

Související témata: