Hlavní obsah

Bergamo a Brescia sestupují, do předkola LM jde Udine

PRAHA

Fotbalisté Brescie sestupují z italské ligy. Po nedělním posledním kole se přidali k Atalantě Bergamo, o jejímž pádu do druhé ligy bylo rozhodnuto již dříve. O udržení se v play off utkají Parma a Boloňa, zatímco klub českého obránce Tomáše Ujfalušiho Fiorentina se mezi elitou zachránil, když v posledním kole porazil na svém hřišti 3:0 právě hráče Brescie.

Článek

Až do 43. minuty, kdy po faulu Domizziho na Pazziniho nařídil rozhodčí Collina pokutový kop, drželi hosté bezbrankovou remízu, která jim zajišťovala setrvání mezi elitou. Penaltu proměnil Miccoli a nasměroval tak Fiorentinu k důležitému vítězství. Ujfaluši odehrál v domácím týmu celý zápas.

Až v posledním kole se po domácí výhře 2:1 nad Bergamem definitivně v soutěži zachránili také hráči Sieny. Vítězný gól do sítě hostí vstřelil až v 81. minutě Argilli.

Do třetího předkola Ligy mistrů doprovodí Inter Milán hráči Udine, kteří díky remíze 1:1 s AC Milán udrželi čtvrté místo před janovskou Sampdorií. Ta dnes rovněž získala bod za bezbrankový výsledek v Boloni.

Do základních skupin Ligy mistrů se zařadí šampioni z Juventusu Turín a druhý celek konečné tabulky AC Milán. Pavel Nedvěd dnes odehrál v sestavě mistra celé utkání a po jeho skončení mohl se spoluhráči slavit vítězství 4:2 nad Cagliari i 28. titul.

Nejen za Cagliari, ale zřejmě naposledy v kariéře nastoupil Gianfranco Zola. Osmatřicetiletý útočník začal na lavičce náhradníků a na trávník se dostal až v 56. minutě, kdy už svítilo na ukazateli skóre 2:0 pro domácí Juventus po gólech Del Piera a Trezegueta. V 60. minutě zvýšil Appiah na 3:0, ale v 61. minutě rozvlnil domácí síť právě bývalý italský reprezentant. Zola se pak v utkání trefil do sítě Juventusu ještě jednou, v 87. minutě zkorigoval na konečných 2:4.

V Poháru UEFA budou italský fotbal zastupovat Sampdoria Janov, Palermo a AS Řím jako finalista národního poháru. Nejlepším střelcem ligy se stal Cristiano Luccarelli z Livorna, který dnes přidal 24. gól v sezoně a dotáhl se na druhé místo v evropské Zlaté kopačce.

Výsledky - 38. kolo:
AS Řím - Chievo 0:0, Boloňa - Sampdoria 0:0, Fiorentina - Brescia 3:0 (43. Miccoli z pen., 59. Jörgensen, 66. Rigano), Inter Milán - Reggina 0:0, Juventus - Cagliari 4:2 (51. a 74. Trezeguet, 43. Del Piero, 60. Appiah - 61. a 87. Zola), Lecce - Parma 3:3 (30. Pinardi, 41. Vučinič, 47. Dalla Bona - 22. Morfeo, 43. Bresciano, 56. Gilardino), Messina - Livorno 1:1 (72. Zampagna - 84. Lucarelli), Palermo - Lazio 3:3 (2. a 65. Toni, 61. Brienza - 43. Rocchi, 71. Bazzani, 88. Muzzi), Siena - Bergamo 2:1 (8. Chiesa, 81. Argilli - 62. Budan), Udine - AC Milán 1:1 (56. Di Michele - 86. Serginho).

Reklama

Související témata: