Hlavní obsah

Čech si udržoval formu tréninkem ve West Hamu

PRAHA

Fotbalisté londýnské Chelsea sice před deseti dny v přátelském utkání v korejském Suwonu udělali definitivní tečku za úspěšnou sezonou vyšperkovanou ziskem anglického ligového titulu po 50 letech, ale brankář Petr Čech si ještě volno vychutnávat nemůže. V úterý se bude hlásit na srazu české reprezentace, kterou v sobotu a příští středu čekají zápasy světové kvalifikace s Arménií a Makedonií.

Článek

Až po nich gólman vyrazí s manželkou Martinou na dovolenou. "Už se na ni moc těším, i když ještě nevíme, kam pojedeme. Letošní sezona byla dlouhá a náročná, dala mi zabrat," řekl dnes novinářům Čech. "Jasně, že bych měl raději o týden delší volno. Ale ještě nás čekají dva kvalifikační zápasy, na které se musíme naplno soustředit. Vidina mistrovství světa je velmi lákavá," uvedl Čech.

I proto zůstává ve střehu. Když skončila sezona v Chelsea, využil nabídky bývalého reprezentanta Luďka Mikloška. Ten má v londýnském West Hamu na starost přípravu gólmanů a Čech se minulý týden udržoval v kondici při tréninku s druholigovým týmem, který dnes hraje s Prestonem rozhodující zápas o postup do Premier League.

Hvězdě Chelsea nabídka přišla vhod

Hvězdě Chelsea taková nabídka v čase volna přišla vhod. "Čeká mě nároďák, tak jsem musel trénovat. Pan Mikloško mi umožnil připravovat se s West Hamem," řekl Čech, který ve své první sezoně v Premier League vytvořil několik gólmanských rekordů.

"Ve West Hamu byli celkem překvapení, když mě tam viděli, ale snad to i pro ně bylo přínosné. Je to určitě příjemnější změna, když nemusí pořád střílet na jednoho gólmana. Mně tahle zkušenost také pomohla," prohlásil Čech, který před deseti dny oslavil třiadvacáté narozeniny.

Byl hlavně rád, že mohl být pár dní v permanenci a nevypadl ze cviku. "Když nedržím týden míč v ruce a nechytím žádnou střelu, tak ty automatismy pomalu mizí. Hlavně kvůli tomu jsem si ve West Hamu zatrénoval velmi rád," řekl plzeňský rodák.

Minulou středu večer si ve svém londýnském domě naladil v televizi přenos finálového zápasu Ligy mistrů. Ještě před několika týdny snil o tom, že v Istanbulu bude jako první Čech v historii bojovat v prestižním zápase on, ale vyřazení od Liverpoolu v semifinále jeho sny zhatilo.

Čech přál krajanům úspěch

Česká gólmanská jednička pak přála úspěch svým krajanům Milanu Barošovi a Vladimíru Šmicrovi. "Hlavně kvůli nim jsem se na to finále díval. Jasně, že jsem jim fandil, i když se pro ně ten zápas vyvíjel hodně špatně," uvedl Čech.

AC Milán vedl v poločase o tři branky. "O přestávce jsem si říkal, že pokud Liverpool do čtvrt hodiny nedá gól, vypínám televizi," usmíval se Čech při vzpomínce na jedinečný liverpoolský obrat dokonaný úspěchem v penaltovém rozstřelu. "Kritický okamžik jsem prožíval ve chvíli, kdy šel na penaltu Vláďa Šmicer. Strašně jsem mu to přál a on to zvládl s bravurou," pochválil Čech spoluhráče z reprezentace.

Až bude mít příští středu splněné reprezentační povinnosti, začne zařizovat příjezd svých kamarádů z Chelsea do Prahy. Do české metropole mají dorazit největší hvězdy včetně Franka Lamparda a Johna Terryho. "Chtěl bych, aby se jim tady líbilo, aby na Prahu nezapomněli a třeba se sem zase někdy vrátili," řekl Čech.

Atraktivní akce vyvrcholí v sobotu 18. června, kdy si fotbalisté Chelsea před Starou celnicí u Náměstí republiky v rámci bohatého programu zahrají i minizápas s fanoušky. "Hlavně aby se nikomu nic nestalo," uvedl Čech.

Reklama

Související témata: