Hlavní obsah

Polský fotbal čeká revoluce kvůli korupci

Vedení polského fotbalu slibuje revoluci, která má zabránit dalším korupčním aférám. Po Česku, Německu a Portugalsku otřásl úplatkářský skandál fotbalem také v Polsku. Policie tam zhruba před týdnem zatkla jednoho prvoligového rozhodčího při převzetí úplatku ve výši 100 000 zlotých (asi 700 000 korun).

Foto: S.S.Lazio

Ilustrační foto

Článek

"Přijali jsme mimořádná opatření," řekl novinářům po pondělním mimořádném zasedání vedení Polského fotbalového svazu jeho šéf Michal Listkiewicz. Vybrané zápasy a verdikty rozhodčích budou sledovat delegáti. Vedení svazu ustavilo i etickou komisi, která se má zabývat podezřeními z korupce.

Změny se dotknou také obsazování jednotlivých zápasů sudími a delegáty. Jejich jména budou oznámena už čtyři kola dopředu. Delegáti a rozhodčí nebudou moci plnit žádné klubové funkce. Polský svaz navíc uzavře smlouvy s několika hotely a pouze v nich budou moci sudí před zápasy a po nich bydlet.

Hlavní rozhodčí budou moci rovněž určovat, kdo jim bude asistovat. "Rozhodčí budou moci nově také veřejně komentovat svá rozhodnutí, která učinili během zápasu," řekl šéf komise rozhodčích Janusz Hańderek.

Sudím bude hrozit okamžité sesazení z funkce, pokud se potvrdí podezření z úplatkářství. Pravděpodobně budou moci být i přesunuti z první ligy do nižší soutěže. S těmito návrhy musí ještě ale souhlasit širší vedení svazu.

Úplatek předali provokatéři

Polským fotbalem otřásla aféra poté, co prvoligový rozhodčí 22. května převzal od policejních provokatérů vysoký úplatek. Rozhodčí byl zatčen ihned poté, co si tašku se 100 000 zlotými schoval v autě. Ve stejný den policie zatkla také jednoho z vedoucích činitelů polské organizace rozhodčích, který byl údajně do aféry rovněž zapleten a se kterým se měl rozhodčí o úplatek rozdělit.

Podle polských novin je odhalený případ jen špičkou ledovce. Například list Gazeta Wyborcza s odvoláním na nejmenované zdroje nedávno uvedl, že manipulace s výsledky v polském fotbale je už mnoho let takřka běžnou praxí. Nejčastěji se prý uplácejí zápasy, v nichž jde o postup do první ligy. Výsledek v takovém duelu je prý možné koupit za milión zlotých (přes sedm miliónů korun).

Reklama

Související témata: