Hlavní obsah

Bejbl koupil zajíce v pytli

Kapitán fotbalové Slavie Radek Bejbl (32) udělal svým způsobem krok do neznáma. Vicemistr Evropy z roku 1996 kývl na nabídku Rapidu Vídeň a od příští sezóny bude hájit zelenobílé barvy nejpopulárnějšího rakouského celku. Po třech letech ve Slavii, tak opět míří do zahraničí!

Článek

Jeho příběh se naprosto vymyká běžným fotbalovým osudům. V roce 96 byl Radek Bejbl jedním ze základních pilířů stříbrného Uhrinova celku. Pak přišla nabídka z Atlética Madrid, kde odkopal čtyři sezóny. Následoval přesun do Lens a v létě 2002 se objevil znovu v červenobílém dresu. Podle mnohých to měl ve Slavii "nadosmrti". Jenže...

"Já jsem vlastně neměl na vybranou. V létě mi končí ve Slavii smlouva a tak jsem čekal, jestli klub uplatní opci, kterou jsem měl zakotvenou ve smlouvě. Jenže se nic nedělo. Prostě ticho po pěšině, tak jsem se začal starat sám. Asi o mě nestáli, to se stává. Pak se objevila nabídka z Rapidu, tak jsem to vzal," říká vcelku nevzrušeným hlasem blonďatý fotbalista. "Ale je pravda, že když jsem před lety vracel do Slavie, myslel jsem si, že už to tady doklepu..."

Ke slovu přijde šprtání němčiny

Umí velmi dobře španělsky a francouzsky a teď se bude muset učit němčinu. "To bude možná  trochu problém. Německy totiž umím  asi tak jenom tři slova. Už vidím jak se budu drtit der, die , das..." směje se. "Ale na druhou stranu je to pro mě docela výzva..."

Angažmá v celku novopočeného rakouského mistra je pro něj výzvou i po sportovní stránce. "Každopádně je to nový impuls a docela se na to těším. Přece jenom tady u nás se v poslední době objevovaly názory, že už prostě na ligu nemám, že jsem pomalý, starý a tak. Chtěl bych všem dokázat, že to není pravda a angažmá v Rapidu je jedinečná příležitost."

O rakouském fotbalu příliš neví

Přestože se těší, příliš o rakouském fotbalu neví. Takže jinými slovy řečeno, koupil tak trochu zajíce v pytli. "Před třemi neděli jsem mluvil krátce s Láďou Maierem, který v Rapidu chytá už několik let a on mi říkal, že to bude v pohodě. Abych ale mohl nějak seriózně hodnotit a srovnávat český a rakouský fotbal, tak na to si fakt netroufnu."

Dnes večer ale bude mít první možnost zjistit, kam to vlastně vlezl. Jeho Rapid se totiž pokusí urvat populární double. Ve finále rakouského poháru se od 20.15 utká s konkurenční Austrií a Radek Bejbl bude na tribuně. "Docela se těším, protože to vlastně bude můj první kontrakt s rakouským klubovým fotbalem. A kdyby se vyhrálo, tak to nebude mít chybu. Určitě by se šlo někam slavit a asi bych se přidal," směje se.

"Nakonec ta sezóna možná skončí líp, než jsem čekal. Se Slavií jsme nakonec urvali předkolo ligy mistrů a teď možná ještě budu slavit výhru v rakouském poháru. To by mě před měsícem nenapadlo..."

Reklama

Související témata: