Hlavní obsah

Cole nechce být otrokem, bude se bránit

Obránce Arsenalu Ashley Cole se nehodlá smířit s verdiktem vedení anglické Premier League, podle nějž má zaplatit pokutu 100 tisíc liber za kontakt se zástupci konkurenční Chelsea. Cole považuje postavení fotbalistů vůči svým zaměstnavatelům za moderní formu otroctví a chce případ řešit třeba až u evropských soudů.

Foto: Arsenal FC

Obránce Arsenalu Ashley Cole

Článek

Spolu s Colem byla potrestána i Chelsea, která má zaplatit 300 tisíc liber, a trenér Blues, jehož má stát zakázaný kontakt se zadákem rivala 200 tisíc. Všichni potrestaní mají dvoutýdenní lhůtu na to, aby se odvolali. Cole se podle svého právního zástupce Grahama Sheara odvolá v každém případě.

"Považujeme rozhodnutí a pokutu za zcela neopodstatněné. Proti verdiktu se každopádně odvoláme. Vztah fotbalistů a jejich zaměstnavatelů připomíná vztah otroků a jejich pánů. Jako by zde neplatily zákony volného trhu. To hodláme změnit. Proč by fotbalisté nemohli hovořit se svými potencionálními zaměstnavateli," tázal se Shear, jenž se v případě neúspěchu odvolání hodlá obrátit na Mezinárodní sportovní arbitráž nebo jiný soudní dvůr v Evropě.

Vedení Arsenalu doufá, že na katastrofický scénář nedojde. Trenér londýnského klubu Arsene Wenger varoval, aby nedošlo k chaosu. A viceprezident klubu David Dein s ohledem na Coleovu budoucnost na Highbury vyjádřil přesvědčení, že obráncovi právníci věc ještě zváží.

Shear má ale v celé věci jasno. "Středeční verdikt ukázal zřetelně jednu věc. Fotbalisté z Anglie nemají stejná práva jako jiní zaměstnanci. A s tím je třeba něco dělat," uvedl.

Coleův případ by mohl vstoupit do historie fotbalu podobně jako kauza belgického fotbalisty Jeana-Marka Bosmana. Ten se na počátku 90. let dostal do sporu s vedením klubu FC Lutych, které za jeho přestup do Francie požadovalo vysoké odstupné i přesto, že Bosmanovi vypršela smlouva. Belgický hráč kauzu odvedl až k Evropskému soudu a v polovině 90. let ji vyhrál.

Reklama

Související témata: