Hlavní obsah

Laštůvka slaví, budoucnost zatím neřeší

OSTRAVA

Loni slavil s fanoušky Baníku vysněné prvenství v české lize, nyní se mu totéž podařilo už jako opoře Šachtaru Doněck na Ukrajině. Brankář Jan Laštůvka jako by úspěchy přitahoval. "Výhra v lize se nikdy nezají, klidně bych takhle končil sezónu každý rok," říkal zanedlouho třiadvacetiletý gólman.

Foto: www.banicek.cz

Jan Laštůvka

Článek

O obrovskou radost se mohl dělit i s českým spoluhráčem Tomášem Hübschmanem, který však klíčový souboj a výhru na trávníku Oděsy sledoval jenom z lavičky. "Nebylo to vůbec snadné. Sice jsme vedli, ale pak jsem se nedostal k jednomu centru a domácí srovnali. Jenže náš tým měl letos obrovskou vůli, což zase ukázal. Hned vzápětí jsme znovu získali náskok, který jsme ještě v nastavení navýšili. Pak už začaly bujaré oslavy," popisoval Laštůvka.

Poslední zápas s úhlavním sokem Dynamem Kyjev se bude hrát jenom z povinnosti. "Ještě že to tak dopadlo, to by byly obrovské nervy. Myslím si, že titul jsme vyválčili podruhé v historii klubu naprosto právem. Hned v prvním kole jsme vyhráli v Kyjevě a to nás úžasně nabudilo. Dynamo jsme zdolali i ve finále Superpoháru, jen v domácím poháru nás rival vyřadil. I tak jsme ale navýsost spokojeni, celé město je teď na nohou," usmíval se Laštůvka.

Nechtěli nic zakřiknout

Srdce průmyslového Donbasu úspěchem fotbalistů doslova dýchalo. Tisíce lidí sledovaly duel z Oděsy na hlavním doněckém náměstí na velkoplošné obrazovce, asi dva tisíce fanoušků pak Šachtar doprovázely přímo na stadiónu. "Po konci vypukla nepopsatelná euforie. Vážně jsme nic nechtěli zakřiknout, dokonce jsme s sebou neměli ani žádná mistrovská trička nebo čepice," vykládal majitel smečky dobrmanů, který v Doněcku žije s přítelkyní Lenkou.

Domníval se, že loňská euforie z Ostravy je navěky nepřekonatelná, ale nyní zažívá zřejmě ještě něco emotivnějšího. "Po návratu do Doněcku nás na náměstí čekaly desítky tisíc lidí. Raději to číslo ani nebudu odhadovat. Loni jsme s Baníkem slavili na náměstí u morového sloupu, tady na nás zase dohlížela socha Lenina," líčil s úsměvem Laštůvka, který si v sezóně pod vedením přísného rumunského trenéra Mircey Lucesca vybojoval post jasné jedničky.

Nabídky z ciziny jej těší

Dvouleté kralování Kyjeva tak na Ukrajině skončilo. Doněck si triumfem zajistil postup do předkola Ligy mistrů, kde bude mezi nenasazenými mužstvy, přestože v této sezóně už si tuto soutěž zahrál. Bude u toho i Laštůvka? "Já to teď neřeším, chci si pořádně užívat oslavy. Za celoroční dřinu si to určitě zasloužíme. Nezastírám ale, že o nějakém zájmu z ciziny jsem se už doslechl, ovšem nic konkrétního na stole nemám," mávl rukou.

Klubový boss Rinat Achmetov by údajně rád získal Kamerunce Songa z Galatasaray Istanbul, přijít by mělo až šest posil. Hovoří se i o bulharském brankáři Ivankovovi z Levski Sofia, to v případě Laštůvkova odchodu. O českém mladíkovi v sezóně sháněly informace i slavné kluby Fulham, Middlesbrough či dokonce Arsenal. "Nechci odcházet za každou cenu, jsem tu spokojený. Samozřejmě nabídce z tak věhlasného klubu by se odolávalo těžko," zasnil se.

Reklama

Související témata: