Hlavní obsah

Terry: Doma mi drží palce, ale všichni fandí West Hamu

Kapitán Chelsea John Terry přijel na pozvání českého brankáře Petra Čecha do Prahy. V rozhovoru pro Právo se mimo jiné vrací k operaci a semifinále Ligy mistrů. V Praze chce vidět památky i ochutnat české pivo.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kapitán Chelsea John Terry

Článek

Jak jste se těšil do Prahy a co všechno tady chcete zvládnout?

Mluvil jsem o této návštěvě s Petrem Čechem už v průběhu sezóny a jsem rád, že jsme jí nakonec mohli zrealizovat. S Petrem jsme si za ten rok padli do oka, dobře si rozumíme a neváhal jsem přijet. Můžeme se jako Chelsea ukázat fanouškům v České republice a doufám, že se z toho vyklube fajn víkend a všichni si ho užijeme. I proto, že v Anglii takové akce nejsou moc obvyklé. Rád bych zvládl i prohlídku Prahy a viděl nějaké památky.

Jste opravdu fanoušek chození po památkách nebo si radši někam v klidu zajdete na pivo?

Myslím, že to tady bude takový mix. Od všeho trochu. Taky určitě ochutnám nějaká česká jídla a pivo. Jedno nebo dvě určitě zvládnu. No, jedno už jsem vlastně měl...

S Chelsea jste zažili skvělou sezónu. Vyhráli jste Premier League i Ligový pohár. Jak moc to bude zavazující do dalších let?

Obhájit pozice je vždycky těžší, ale máme skvělý tým, výborného trenéra a všichni prahneme po úspěchu. Proto si myslím, že je to v našich silách. Všichni včetně fanoušků budou plni očekávání. Obhajoba trofejí je naše veliká výzva.

Už vás přebolelo vyřazení ze semifinále Ligy mistrů? Jak vám bylo, když po finále v Istanbulu přebíral trofej váš přemožitel Liverpool?

Když jsme vypadli, já osobně zažíval veliké zklamání, byl jsem naštvaný. Celkově byly ty pocity trochu smíšené, ale postupně to trošku přebolelo. V Liverpoolu mám kamarády a spoluhráče z reprezentace Carraghera, Gerrarda a klukům jsem vítězství přál. Teď jen doufám, že my už to prokletí semifinále po dvou letech za sebou překonáme a zahrajeme si konečně finále.

Jedním ze strůjců vítězné vlny Chelsea je portugalský trenér José Mourinho. Jaké s ním máte jako kapitán zkušenosti?

Jen ty nejlepší. Je to skvělý člověk a trenérská extratřída. Ke každému hráči má individuální přístup. I díky jeho práci jsme tam, kde jsme. Mluví za něj výsledky. Mám ho rád, dá se s ním debatovat o všem. Vítězný duch dokáže rychle přenést na všechny kolem sebe.

Kdybyste měl možnost vybrat si do Chelsea nějakou posilu, o jaká jména by šlo?

To přeci nezáleží na mě, je to věc trenéra. Myslím, že máme skvělý tým a podle mě určitě dva noví hráči přijdou. Jména po mě nechtějte, já je totiž nevím.

Kdo je podle vás nejlepším brankářem na světě?

Podle mě jsou dva a oba máme v Chelsea. Petr udělal v sezóně obrovský kus práce, podával skvělé výkony, ale nemůžu zapomínat ani na Carla Cudiciniho, který je pořád výtečný, i když teď tolik nechytal.

V sezóně jste měl problémy s prstem u nohy a v jejím závěru jste se podrobil operaci. Jak jste na tom zdravotně?

Vypadá to dobře. Operace byla nutným řešením. Dnes jsem něco přes měsíc po tom zákroku a celou dobu jsem hlavně relaxoval, nemohl jsem nic dělat. Poslední týden jsem zkoušel trochu běhat a nohu postupně zatěžovat. Po neděli absolvuji ještě vyšetření, ale doufám, že začátek sezóny v pohodě stihnu a budu na ní dobře připraven.

Kvůli zmíněným potížím jste chyběl v červnových přípravných zápasech anglické reprezentaci. Dokážete si představit, že byste se mohli teoreticky potkat v baráži o postup na mistrovství světa s Českem?

To ne! Já doufám, že se na šampionát kvalifikujeme a ta situace nenastane. Češi mají moc dobré mužstvo.

Byl jste už na dovolené?

Ve čtvrtek jsem se vrátil z USA. V Anglii jsem se ale jen otočil a hned v pátek brzy ráno jsem letěl do Prahy. Teď musím pomalu začít trénovat.

Co rád děláte, když nemáte fotbalové povinnosti?

Hodně se věnuji golfu, který si v neděli půjdeme zahrát i tady. A taky mě baví kulečník a rybaření.

Můžete prozradit, jak sledujete fotbalové výkony vašeho staršího bratra Paula v Yeovilu?

Hodně, vždyť je to brácha a velmi dobrý fotbalista. Postoupili do třetí ligy. Jeho ideálním postem je střední záložník, ale během sezóny pendloval všude možně. Hrál i v obraně.

Potkáte se spolu někdy na hřišti?

Tak leda v Anglickém poháru, ale v uplynulé sezóně ta šance nebyla.

Je pravda, že když hrál Yeovil s Charltonem, zařídil jste jim přípravu v tréninkovém centru Chelsea?

Ano, ale nejdřív jsem se zeptal našeho kouče, jestli mu to nevadí. Pro ně byla skvělá zkušenost si u nás zatrénovat, trenér jim tam dokonce připravil nějaké pití a sendviče, takže se to klukům moc líbilo...

Jak se vaše rodina tříští kvůli fandovství? Drží palce Chelsea i Yeovilu?

Všichni fandí West Hamu... A jakou měli radost z jeho postupu do Premier League! Já tam jako malý kluk s fotbalem kdysi začínal. Až bude hrát Chelsea v nové sezóně s West Hamem, budu je muset asi hodně přesvědčovat, aby fandili zrovna nám.

Reklama

Související témata: