Hlavní obsah

Vaclíkovi se ligová premiéra vydařila. Řešil jsem dvě těžké situace, přiznal brankář Basileje

Basilej/Praha

V přípravě dostal brankář Tomáš Vaclík (25) od bývalých spoluhráčů ze Sparty čtyři góly. O víkendu nastoupil v úvodním duelu švýcarské nejvyšší soutěže a prožil vítěznou premiéru. Fotbalisté Basileje vyhráli na trávníku Aarau 2:1 a připsali první tři body do tabulky. „Jsem moc rád, že nám to vyšlo a osobně jsem nic nepokazil,“ přiznal v rozhovoru pro Sport.cz a Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Basilejský gólman Tomáš Vaclík zažil vítěznou premiéru ve švýcarské lize.

Článek

Byl jste nervózní před ostrou premiérou?

Trochu ano, ale spíš to bylo tím očekáváním prvního mistrovského zápasu. Moc jsem se na něj těšil. Ale do úvodního utkání sezóny jdete s určitými neznámými. Nevíte, jakou formu má soupeř, nemáte jistotu, jaká je skutečně ta vaše. Nervozita ze mě spadla už při rozcvičení a už jsem se jen maximálně koncentroval na zápas. Hrálo se ve velkém vedru a dusnu, což ubírá sil, ale dopadlo to dobře.

Řešil jste nějaké složité situace?

Měl jsem pár zákroků. První úspěšný mě ještě víc uklidnil. Těžké situace jsem měl v zápase dvě. V první půli jsem likvidoval střelu a dorážku zblízka. To pro mě byl důležitý moment a pomohl i mužstvu. Po změně stran jsem za stavu 1:0 pro nás čelil samostatnému nájezdu jejich útočníka. Vyběhl jsem a stálo při mně i štěstí. Míč mi zůstal pod nohama. Štěstí k úspěchu potřebujete.

Jak si rozumíte se spoluhráčem z reprezentace Markem Suchým?

Výborně. Známe se dobře, on hraje přede mnou, víme jeden o druhém. Navíc je fajn, když při prvním angažmá v zahraničí máte vedle sebe krajana, který už má zkušenosti ze zahraničí a pomůže vám.

Pochválil vás trenér nebo spoluhráči?

Tady se osobně moc nechválí, ale slova uznání, že jsme zápas úspěšně zvládli a já jsem tomu pomohl, byla příjemná.

Mrzel vás gól, který jste dostal před koncem zápasu?

Trochu ano, začít i s čistým kontem by bylo úplně super. Podstatné jsou ale tři body, a ty máme.

Co říkáte startu Sparty do nové sezóny?

Báječný! Viděl jsem zápas s Levadií i Plzní na internetu. Kluci nejenže navázali na dobré výkony z minulé sezóny, ale řekl bych, že jsou ještě výš. Hrají výborně, dávají góly, to se musí líbit i fanouškům. Držím jim palce. Ta práce trenéra Lavičky a jeho týmu nese zasloužené ovoce.

Už přebolely čtyři góly, které vám dali bývalí spoluhráči v přípravě?

Dávno. My jsme v tom zápase zkoušeli nějaké varianty a nepovedlo se to. S kluky bych se rád potkal v základní skupině Ligy mistrů. Věřím, že tam Sparta postoupí a přál bych si, aby nás los svedl dohromady.

Reklama

Související témata: