Hlavní obsah

Revoluce ve fotbale! První trenérka začala květinami, končila prohrou

Brest

Přepsala historii! Corinne Diacreová jako první žena v historii vedla v roli trenérky v soutěžním utkání profesionální mužský tým první či druhé ligy některé z evropských zemí.

Foto: Profimedia.cz

Corinne Diacreová.

Článek

Debut absolvovala v pondělí večer na lavičce Clermontu v druhé nejvyšší soutěži Francie. Při premiéře se musela vypořádat s prohrou 1:2 na hřišti Brestu.

Diacreová byla trenérkou jmenována na konci června, když nahradila Helenu Costovou. Ta se pozice zřekla ještě dříve, než tým koučovala v tréninku. „Vedení podepsalo nové hráče a domluvilo zápasy bez mého vědomí. Šlo o naprostý nedostatek respektu a projev amatérismu," prohlásila Costová.

Když následně vedení i přes tuto kritiku nominovalo do funkce Diacreovou, čelilo nařknutí, že jde jen o způsob, jak si zajistit publicitu.

„Mediální zájem byl velký, ale snažila jsem se zůstat co nejvíce v ústraní, protože mě zajímá jen úspěch mých hráčů," prohlásila trenérka Clermontu, která v pondělí oslavila 40. narozeniny a od trenéra Brestu Alexe Duponta dostala před duelem květiny a polibek na tvář.

Vydrží déle než dva zápasy?

Její tým do zápasu skvěle vstoupil a už po devíti minutách vedl. Po pauze však Brest strhl vedení na svoji stranu. „Není příjemné začínat prohrou. Měli jsme problém s držením míče, nedokázali jsme dobře kombinovat," posteskla si Diacreová. „Ale v naší hře byla i řada dobrých věcí, což je pozitivní pro budoucnost. Nikdo by neměl Clermont podceňovat," prohlásila trenérka, na niž čeká možnost reparátu v pátek doma proti Auxerre.

Diacreová odehrála 121 zápasů za francouzskou reprezentaci, kde byla i kapitánkou. Tři roky působila v roli asistentky u ženského národního mužstva a následně trénovala v Soyaux, kde prožila celou kariéru.

Média ve Francii spekulují, zda vydrží ve funkci déle než Carolina Moraceová, která v roce 1999 vedla profesionální mužský tým Viterbese v 3. nejvyšší soutěži v Itálii a rezignovala po dvou zápasech. „Mediální tlak byl nesnesitelný," přiznala tehdy.

Reklama

Související témata: