Hlavní obsah

Do Francie jsem po smrti Hrdličky neutekl, vysvětluje Fenin svůj kvapný odchod z Teplic

zp, mvSport.cz
Aktualizováno

Po podzimní ligové premiéře v Hradci Králové si teplický kouč Zdeněk Ščasný pochvaloval, že ho klubové vedení vyslyšelo a enfant terrible českého fotbalu Martin Fenin v mužstvu zůstal, po dvou odehraných zápasech je však zase všechno jinak. Fenin z Teplic zmizel a zamířil na francouzský jih do FC Istres hrajícího třetí ligu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Fenin zamířil z Teplic do francouzského Istres.

Článek

Po úvodním ligovém duelu vychvaloval trenér Ščasný vaši pracovitost a přístup k přípravě, vy jste přesto z Teplic promptně zmizel. Vypadá to, že i proto, že po náhlé smrti šéfa klubu Františka Hrdličky jste ztratil svého mocného ochránce i zastánce...

To vůbec ne. On si vždy přál, aby se jeho „teplické děti" na Stínadla zase vracely, anebo aby alespoň dění v klubu ovlivňovaly. Měli jsme spolu vztah, jaký má otec se synem a pan Hrdlička mně hrozně pomohl. Zvláště po příchodu ze Slavie, kdy jsem to neměl vůbec jednoduché a z tribuny si musel vyslechnout mnohé. Já i rodiče, pro něž bylo všechno ještě horší a svízelnější. On byl první, kdo přišel a říkal: Hoď všechno za hlavu. Vykašli se na řvouny, ty sem patříš. Hraj, dej dva góly a oni budou první, kteří ti budou tleskat.

Zákulisím se ovšem šířily nejrůznější zvěsti o tom, že trenér dostal od klubového šéfa příkazem, aby si vás v kádru ponechal, ba co víc, aby vás i postavil...

Ale to bylo úplně jinak. Měli jsme s panem Hrdličkou gentlemanskou dohodu, že v Teplicích zůstanu do léta a pak si najdu angažmá v jiném klubu. Pár nabídek se skutečně objevilo, jenže trenér přišel sám s tím, že chce, abych zůstal. Že se mu na trénincích líbím a že by mě chtěl postupně využívat i v zápasech. A pokud vím, byl pan Hrdlička rád, že s takovýmto návrhem přišel sám trenér Ščasný a že tudíž nešlo v žádném případě o jeho přání či příkaz.

Ale to nevysvětluje, proč jste se po náhlé smrti Františka Hrdličky rozhodl z Teplic odejít...

Nabídku z Istres jsem měl delší dobu, protože tam ještě před startem nové sezóny přestoupil můj bývalý spoluhráč ze Slavie Mario Lička. To on mě funkcionářům francouzského klubu doporučil. Chtěl jsem se s panem Hrdličkou sejít, jenže už jsem to bohužel nestihl.

Myslíte, že by vám přestup z ligových Teplic do klubu hrajícího až třetí nejvyšší francouzskou soutěž doporučil?

Doufám, že ano. Nabídku jsem přijal i s tím, že bude nejlepším řešením pro všechny strany. Nebudu muset běhat po hřišti a poslouchat, jak na mě fanoušci vyřvávají, jsem připraven udělat vše proto, abych pravidelně hrál, stále se zlepšoval a dostal se znovu do takové formy, abych mohl být tam, kde být chci. I tím naplním památku pana Hrdličky.

Mario Lička vás vedení Istres doporučil. Chcete tím říci, že funkcionáři ve francouzských klubech slyší na reference hráčů?

Mario mě zná, ví, jaký jsem fotbalista a jaký jsem kluk. Když do Istres v létě přicházel, dohodli se, že by v budoucnu mohl pro klub pracovat a mé angažmá je jeho prvním počinem. Věří mu, věří i referencím, které o Feninovi dal. Nic totiž nezastíral. Není totiž hráčským agentem a z přestupu nemá samozřejmě žádnou provizi.

Takže váš přesun z Teplic do Francie se udál, aniž by na něm participoval některý z agentů?

Pochopitelně, protože žádného agenta nemám. Pomohl mně Mario Lička a asociace fotbalových hráčů s Markétou Haindlovou v čele. Už při přestupu do Teplic sehrála velkou roli, protože bez ní bych neměl šanci vyřešit veškeré papírování s přesunem na Stínadla spojené, teď se přičinila pro změnu o to, že i transfer do Francie proběhl naprosto hladce.

Zmínil jste se o referencích, které o vás ve Francii podával Lička. Zmínil se ale i o tom, že vás provází pověst problémového hráče?

Vše jim řekl. A naprosto na rovinu. Že nejsem svatý, ale že spousta věcí, která se o mně napsala, je přehnaných. Že už v létě jsem měl řadu dobrých nabídek, jež posléze ztroskotaly na tom, že si kluboví funkcionáři našli na internetu vše, co se řeklo, nebo napsalo o mé minulosti.

A v Istres se vaší minulosti evidentně nelekli, když s vámi uzavřeli smlouvu...

Mario jim vylíčil, jak mě poznal a jaký podle jeho mínění doopravdy jsem. Pro klub tím byla má minulost vyřešena. Mají přehled o tom, kdo do Istres přichází.

Kdo tedy do třetí francouzské ligy přichází? Co může Fenin klubu nabídnout?

Fotbalista, který už toho má dost odkopáno a chce hlavně hrát. Myslím, že jde o oboustranně výhodný obchod. Oni vědí, co umím, nebo co jsem uměl, a já vím, že potřebuju klub, kde mi budou věřit, kde se vyhraju a dostanu zpátky do takové formy, abych zase mohl být tam, kde být chci. Oni chtějí pomoci mně a já jim. Tím, že budu hrát, že se budu zlepšovat a že přispěju k tomu, aby se mužstvo zase vrátilo do druhé francouzské ligy. Doufám, že se společné přání vyplní.

Z vašich slov je patrné, že do Francie jste zamířil naplněný očekáváním a novými nadějemi.

To určitě. Dorazil jsem před pár hodinami, hned jsem se potkal s Mariem Ličkou a mám samo sebou radost, že vše dobře dopadlo a jsem teď v Istres. A i do studia francouzštiny se co nejdříve vrhnu, což jsem také slíbil.

Reklama

Související témata: