Hlavní obsah

Petržela: Hrajeme nejhezčí fotbal, ale bodů bych chtěl víc

Na druhé místo tabulky ruské fotbalové ligy se vyhoupl petrohradský Zenit pod vedením Vlastimila Petržely. Český kouč by větší bodový příděl uvítal, pozice lídra soutěže jej ale neláká. "První už být nechci. Minulou sezónu jsme na čele byli skoro pořád a skončili čtvrtí," říká Petržela v rozhovoru pro Právo.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

Váš tým se po sobotní výhře v Rostově vyhoupl na druhé místo tabulky. Jste spokojen? Bodů pořád máme méně, než jsem si představoval. Co je platné, když všichni říkají, že hrajeme nejhezčí fotbal v Rusku... Někdy je to na úkor výsledků, a to mě štve. Ale je pravda, že v této sezóně máme dost velké problémy s marodkou. Vypadlo nám kvůli zranění osm hráčů včetně útočníka Keržakova, který měl měsíc sádru. Byl bych spokojen, kdybychom v tabulce byli druzí s tříbodovou ztrátou na vedoucí Lokomotiv. První už být nechci. Minulou sezónu jsme na čele byli skoro pořád a skončili čtvrtí.

Lokomotiv vede s velkým náskokem. Je tak výjimečný? Mají hodně silné mužstvo, skvělé hráče, krásný stadión a mohou si koupit, koho chtějí. Tím ale jejich výkony nechci snižovat, hrají opravdu dobře.

Zenit dlouho nešel cestou nákupu drahých hráčů a stále se vám daří. Není to tak trochu zázrak, když se podíváte na soupisky předních ruských klubů? Byli jsme asi jediné mužstvo, které nekupovalo hvězdy. Hráli jsme s vlastními odchovanci nebo průměrnými fotbalisty. Ale teď jsme se s prezidentem dohodli, že koupíme dva tři pořádné hráče. Jedním z nich je litevský reprezentační útočník Poškus a každým dnem by měli přijít dva Korejci, kteří hráli na posledním mistrovství světa.

Mohou si už dnes ruské kluby koupit fotbalistu, na kterého si ukáží prstem? Nevím, jestli každého, ale i my v Zenitu jsme co do podmínek schopni v pohodě konkurovat například německým klubům. Je tady velká síla. Vezměte si Dynamo Moskva, kde dneska hraje pomalu polovina portugalského nároďáku. To mluví za vše. Hvězdy mají opravdu výborné podmínky, a proto je třeba moc těžké prodat dobrého Rusa do ciziny.

A tak jste Bystrova prodali do Spartaku... Za 4 milióny eur, to je hezká cena, ne? Je to ruský reprezentant, ale výkonnostně zůstal stát. Možná podlehl i tlaku peněz, asi mu tam dali víc.

Kdo je momentálně největší hvězdou ruské ligy? Je tady spousta dobrých hráčů a těžko mohu jmenovat jednoho. Dobře hraje Syčev, který se vrátil z Marseille do Lokomotivu, v ruské reprezentaci září i moji kluci Aršavin s Keržakovem. Je tu i spousta výborných cizinců.

Po kom je z kádru Zenitu největší poptávka? Mladého slovenského obránce Škrtela chce Liverpool i Hamburk. O něj je obrovský zájem, ale neprodáme ho. Má veliké předpoklady. Taky je poptávka po brankáři Čontofalském, ze kterého jsem udělal jedničku.

Vaší neohroženou jedničkou byl ruský reprezentační gólman Malafejev... Jenže pustil pár hloupých gólů v zápasech, kdy jsme měli jasně navrch. Dal jsem důvěru Kamilovi, trvá to už čtyři zápasy. Fanoušci ho milují a šanci si zasloužil.

Jak si vedou vaši čeští svěřenci? Stabilně hraje Pavel Mareš, kterého tady už třetím rokem považují za nejlepšího levého obránce ligy. Napravo se v obraně zabydlel Honza Flachbart. V minulé sezóně jsem na něj nadával, teď hraje výtečně, po pravé straně nám zakládá akce. Radek Šírl dlouho nehrál kvůli zranění, ale minulý zápas nastoupil poprvé a zahrál výborně. Dal jeden gól.

A co útočník Hartig? Spekulovalo se, že by se mohl vrátit do české ligy... Lukáš odjel domů, udělal si něco s rukou. Podle mě si domlouvá angažmá. Chlapec mu jde do první třídy a chtěl by, aby začal do školy chodit v Čechách. Navíc mají ty velké psy a rodina tady s ním nemůže pořád být.

Je pravda, že Hartiga chtěla Sparta? Říkal mi to jeho manažer Zdeněk Nehoda. Já dokonce letěl do Čech, abych to vyřídil. Sparta se ozvala jako první, ale nevím, jestli je to stále aktuální. Zájem je i z Teplic a Jablonce. Pro Lukáše by bylo lepší, kdyby odešel na hostování a pravidelně hrál. V Zenitu je v útoku obrovská konkurence, vždyť na lavičce sedí i Makedonec Čadikovski, nejlepší střelec slovinské ligy. Ale Lukáš se tady hodně změnil k lepšímu - rychlost a dravost má pořád stejnou, navíc výrazně zlepšil techniku.

Vaším hráčem je stále i Martin Horák, který hostoval v Denizlisporu... Má o něj veliký zájem Mladá Boleslav, je to otázka dohody.

Sledujete i další české hráče v jiných ruských klubech? Jsem samozřejmě v obraze. Asi nejlepší je brankář Saturnu Ramenskoje Toník Kinský. To je perla i moc fajn kluk. Patří k nejlepším gólmanům v lize. Jiránek měl ve Spartaku problémy se zraněními, ale to svoje si uhraje. Kováč tam nastupuje jako defenzívní záložník, a co vím, tak si trenér oba kluky chválí. Čížek za Kazaň taky nastupuje v základu, je rychlý, dává i góly.

Jste v kontaktu s trenérem Chovancem, který vede ve druhé lize Krasnodar? Abych řekl pravdu, jsem lenivý zavolat mu, číslo už jsem si sehnal. Ale určitě se s ním spojím, vždyť proti nim hrajeme pohár. Mají silný tým, jsou největším favoritem soutěže a hlavně tam mají pořád pěkné počasí. To Pepovi nejvíc závidím.

Vždycky jste se rozplýval nad skvělou fotbalovou atmosférou v Petrohradu. Pořád máte vyprodáno? Zájem o lístky je obrovský, jenže stadión se nedá nafouknout... Ale slíbili mi, že do dvou let bude stát nový pro 45 tisíc lidí. Podle výzkumu fandí nyní Zenitu dvaapůlkrát víc lidí než v roce 2003. Máme nejvíc příznivců v Rusku. Kamkoliv přijedeme, máme fanoušky. Lidi vyvolávají hráče. Třeba i proto, že jsou to mladí pohlední kluci a líbí se děvčatům...

Vaše pozice v Zenitu je stále tak pevná? Myslím, že jo. Můžu pracovat v klidu a to dává trenérovi obrovskou moc. Když jsme nevyhráli pět zápasů po sobě, novináři se mě ptali, jestli nemám nůž na krku. Jinde už by to tak asi bylo, ale já mám velkou podporu u vedení i fanoušků. Řeknu vám konkrétní příklad: V minulé sezóně jsme skončili v lize čtvrtí a já čekal, že mě akcionáři seřvou. Šel jsem na jednání a oni vyhlásili uplynulé dvě sezóny za nejlepší v historii Zenitu.

Jste v Rusku stále spokojený? Cítím se tady velice dobře. Mám perfektní podmínky k práci, ale všechno, včetně peněz, jsem si musel zasloužit. Mám smlouvu do roku 2008 a rád ji dodržím.

Dostal jste v poslední době i jiné nabídky? O tom bych nerad mluvil. Ale bez práce bych stoprocentně nezůstal.

Sledujete český fotbal, například tahanice kolem nezvolení nového šéfa svazu? Můžu vám říct, že je mi z toho někdy až stydno. Je to strašná ostuda českého fotbalu, ví se o tom samozřejmě i tady v Rusku. Ať chceme nebo ne, za Franty Chvalovského měl český fotbal velkou pozici na půdě UEFA. Dneska je to pryč.

Koho byste v předsednickém křesle rád viděl vy? Těžko říct, každý má svoje pro a proti. Ale Ivan Hašek by se mi jako nastupující předseda líbil. Měl by tam být někdo, kdo má fotbal opravdu rád a vyzná se v něm.

Je pravda, že jste v těžkých chvílích podpořil trenéra Sparty Jaroslava Hřebíka? Ano, napsal jsem mu pár esemesek. Naše vztahy byly vždycky korektní. To, co se objevilo někde v novinách, mě šokovalo. Novináři vytrhli má slova z kontextu a vyšlo z toho, že jsme největší nepřátelé. Strašně mě štvalo, jak po Jardovi šli, a taky to, že se ho ani jeden ligový trenér nezastal. Věřím ale, že to ustojí. On má svůj systém, který zkoušel i v Dynamu, jenže ho chápali jen někteří. Jestli do něj teď přes léto najde lidi, Sparta bude hrát dobře.

Reklama

Související témata: