Hlavní obsah

Kinského Saturn obětoval kvůli výsledkům kozla

PRAHA

Slova chvály se snášejí na hlavu Antonína Kinského, brankáře Saturnu Ramenskoje. V ruské fotbalové lize chytil v posledních zápasech famózní formu. Tamní tisk nešetřil uznáním. Borec patřící do českého reprezentačního kádru však odmítá, že by byl klíčovým mužem klubu, který se pozvolna sbírá z nedávné krize. "Daří se mi, ale taky mám potřebné štěstí," zůstává skromný Kinský.

Foto: archiv

Antonín Kinský

Článek

"Navíc jsme dělali dobré výsledky jako mužstvo. A to pak může vyniknout i výkon jednotlivce. Kdybychom třeba se Spartakem prohráli, nikoho by nezajímalo, jestli jsem měl bravurní zákroky," vypráví Kinský, který s fotbalem začínal v Motorletu.

Velké uznání, k němuž se připojil i český trenér Petrohradu Vlastimil Petržela, přinesly Kinskému tři poslední duely. Nejprve vychytal čisté konto s Lokomotivem Moskva, následně jeho Saturn remizoval 1:1 se Spartakem a český brankář pochytal několik jistých gólů. Během minulého víkendu pak znovu neinkasoval při souboji s FC Moskva.

"Před tím jsme měli špatnou sérii, která vyvrcholila odvoláním trenéra Tarkhanova. Byla tu dost špatná atmosféra. Změna hodně pomohla. Přišel Vladimir Ševčuk. V minulé sezóně byl asistentem v CSKA Moskva, s nímž vyhrál Pohár UEFA. Už jde o čtvrtého trenéra za osmnáct měsíců, co jsem v klubu," kroutí brankář hlavou nad častými rošádami. "Ševčuk už v Saturnu byl. Ale vedení ho vyhodilo," upozorňuje, že nový kouč nešel do úplně neznámého prostředí.

V útoku jsou slabí

Kinský si nemůže změnu na postu šéfa lavičky vynachválit. "Jeho tréninky jsou hodně podobné těm, které znám z reprezentačních srazů od pana Brücknera. Ten minulý trenér nebyl moc otevřený novým věcem. Chtěl hrát jihoamerický styl, jenže s tím se v Rusku nedá uspět. A zvláště ne s naším mužstvem, protože my až tak technické hráče nemáme," přiznává na rovinu český gólman.

Po sérii nezdarů, kdy se mužstvo začalo sunout ke dnu tabulky, tak přišel obrat. "Spartak, Lokomotiv i FC Moskva jsou na špici tabulky. Všichni si mysleli, že se potopíme a bude to boj o holou záchranu. Ale nový kouč dal mužstvo dohromady. Celý tým jezdí do poslední minuty," uznale pokyvuje hlavou Kinský nad proměnou týmu.

I jeho zásluhou má tým čtvrtou nejlepší obranu, když inkasoval pouze deset gólů v patnácti zápasech. Ve všech stál mezi tyčemi i strážce svatyně, působící v Česku naposledy v Liberci, a zblízka tak sledoval trápení spoluhráčů v útoku, kteří vstřelili zatím pouhých jedenáct gólů: "V ofenzívě máme velké problémy. Vedení chce někoho koupit, ale každý si řekne o obrovské peníze, jak jde o ruský klub."

Před mužstvem podřízli kozla

K obratu měla přispět i jedna zvláštní akce. "Po sérii nezdarů, která vyvrcholila prohrou se Šinikem, byl oběd pro všechny hráče. Měli jsme polévku z kozla a další speciality," vzpomíná Kinský na týmové posezení na báze. To protnul pro českého gólmana nepochopitelný rituál.

"Normálně přivedli druhého kozla, dva borci mu podrželi nohy a náš bývalý doktor mu podřízl krk. Před všemi hráči. Koukal jsem na to, oči vyvalené, pusu otevřenou. Pak ho pověsili v místnosti. Přišlo mi to dost barbarské. Je to prý nějaký rituál z jihu Ruska, kde kozla uctívají a jeho obětování má zajistit štěstí," přibližuje Kinský.

O tom, jestli klubu pomohlo obětování zvířete, má jasno. "Dva dny na to vedení vyměnilo trenéry, takže já bych tu proměnu hledal spíše v té rošádě než ve smrti kozla," culí se český brankář.

V Rusku se hraje bez přestávky

Teď je mu do smíchu. Ale když před rokem a půl do Ruska přišel, neměl daleko k slzám. Trenéři ho nestavěli, přestože jeho konkurent neoplýval jistotou. "Současný ředitel už mi přiznal, že tehdy byly jisté tlaky, abych nechytal. Loni na jaře jsem to bral jako křivdu, takže dnešní hodnocení cítím jako jisté zadostiučinění," připouští.

Poprvé v kariéře zažívá sezónu, kdy nemá dovolenou. V loňském roce už sice v Rusku byl, ale tamní soutěž měla přestávku kvůli ME, na které se Kinský rovněž s českým týmem probojoval. "Je to hodně náročné. Musím věnovat mnohem více času regeneraci a rehabilitaci. Hodně kluků nejen u nás v týmu má zraněná třísla, svaly nebo různé přitahovače. Většinou je to důsledek velkého zápřahu," vypráví 30letý gólman.

Prosadí se změna systému?

V Rusku už se údajně začalo uvažovat o změně systému. "Současný model jaro-podzim bez přestávky by měl nahradit evropský způsob podzim-jaro se zimní pauzou. Zatím je to tak padesát na padesát. Kluby hrající na špici o evropské poháry jsou pro. Mužstva z Uralu zásadně proti," líčí Kinský, který v Saturnu osiřel.

Český spoluhráč Lengyel už je totiž v Krasnodaru. Doplatil na nové pravidlo o maximálním startu pěti cizinců s výjimkou hráčů s deseti reprezentačními starty. "Myslím, že v porovnání s dvěma třemi roky nazpět se zdejší přestupová politika hodně změnila. Už chtějí jen hráče velkých jmen, průměr neberou," přiznává Kinský, že boj o místo je velký.

Trojka v reprezentaci? Je to pro mě čest

S dalšími českými fotbalovými vyslanci se často nepotká. "Když jsme hráli se Spartakem, tak jsem po utkání mluvil s Martinem Jiránkem i Radkem Kováčem, ale na větší setkání není čas. Bydlím na kraji Moskvy a do centra se mi nechce. Zdejší zácpy jsou šílené, je to na dlouho," vysvětluje.

A tak je rád, že má příležitost setkat se s krajany na srazech národního týmu, jehož je stálým členem, byť v nepopulární roli třetího brankáře. "Hodně lidí se mě tady ptá, jestli mě to baví. Odpovídám všem stejně, je pro mě čest, že mohu být v tak skvělém týmu," vypráví zcela vážně Kinský. "Pod trenérem Brücknerem jsou parádní tréninky a taky máme skvělou partu. Věřím, že se nám podaří postoupit na mistrovství světa do Německa."

Reklama

Související témata: