Hlavní obsah

Rosický věří, že ho nejlepší období teprve čeká

Radek MalinaSport.czPrávo

Jeho klub je v ekonomických problémech, přesto Tomáše Rosického nehodlá prodat. Jedna z hvězd vestfálského klubu se chystá na svoji šestou sezónu v nejvyšší německé soutěži a jak přiznává v exkluzívním rozhovoru pro deník Právo, chybějí mu zápasy v prestižní Lize mistrů. "Mrzí mě, že je nemohu hrát já," říká populární Rosa.

Foto: ČTK

Tomáš Rosický

Článek

Celé léto se už poněkolikáté spekulovalo o vašem přestupu. Nakonec se chystáte v Borusii Dortmund na svoji šestou sezónu v nejvyšší německé soutěži. Jste zklamaný? Nechci jít pryč za každou cenu. Pořád si myslím, že Dortmund je velice kvalitní klub. I liga je dobrá. Zázemí rovněž. Atmosféry na stadiónech jsou skvělé. Jediné, co mi chybí, je Liga mistrů. A přestože jsem řekl, že zůstávám, vždy se může něco stát.

V červnu jste uvedl, že váš manažer Paska jedná s klubem, který by se vám líbil. Ještě to tedy není definitivně uzavřené? Už nakoupili někoho jiného. Nemyslím si, že by se můj přestup uskutečnil.

Prozradíte, o koho se jednalo? Ne.

O změně dresu se ve vašem případě hovoří dva roky. Štvou vás neustálé spekulace? Už jsem si zvykl. Zpočátku mě to dost iritovalo. Ale teď už mě ty stále se opakující otázky nechávají klidným.

Není pro vás už Dortmund málo? Vždy jsem říkal, že se odtud podívám do většího mužstva. Po této sezóně končí důležitým klukům smlouvy. Počkám, jak to bude vypadat. Možná budu muset svoje plány přehodnotit.

Zdá se, že se smlouvou do roku 2008 vás má vedení Borussie v hrsti... To si nemyslím. Vsadil jsem prostě na jistotu. Byly kluby, které byly ochotny zaplatit sumu, kterou Dortmund chtěl. Ale ještě si rok počkám.

Vyčítal jste si někdy délku kontraktu? Umíte si představit, že zůstanete v Dortmundu do jeho vypršení? Těžko říct. Nechci spekulovat. Je mi čtyřiadvacet let. Do nejlepšího věku fotbalista přijde v rozmezí sedmadvaceti osmadvaceti let. Sbírám zkušenosti. To nejlepší období mě teprve čeká. Věřím tomu.

Dobrá, ale chystáte se na zápasy Intertoto cupu místo Ligy mistrů. Vzhledem k tomu, jak se vaše kariéra rozběhla, nepředstavoval jste si, že už budete dál? Těžko se o tom mluví. Jediné, co mi chybí, je Liga mistrů. Pořád hraji velké zápasy. Bundesliga není jednoduchá. Schalke, Brémy, Bayern, Leverkusen, Hertha, to všechno jsou skvělá mužstva a těžké zápasy, které mi prospívají.

Jak se za čtyři a půl roku vašeho působení Borussia změnila? Když vezmu základní sestavu, tak v mužstvu zůstali jen Dede, Wörns, Metzelder a já. Ale vždy se měnily především posty, kde nás tlačila bota. Nejvíce mužstvu ublížil odchod Amorosa před dvěma lety. Za sezónu dal osmnáct gólů, které najednou strašně chyběly. To představuje velké množství bodů. Nikdo místo něj nepřišel. Ale on byl takový charakter, s kterým tady neuměli zacházet. Už to dál nešlo. Museli se rozejít.

Změnilo se i vaše postavení. Trápí vás více výsledky? Cítíte větší tlak? Když jsem přišel, všichni na mě koukali jako na nejdražšího hráče bundesligy. Ale byli tady zkušení hráči. Teď už jsem zůstal jen já a Metzelder. Není jednoduché zacelit mezeru po tak vyzrálých hráčích. Hlavně v kabině je ničím nevykompenzujete. Třeba Kohlera, toho nenahradíte. Ač hráč, byl to vlastně další trenér. Teď zažívám jinou situaci. Jsem ten, který má mužstvo táhnout. Je to další krok v kariéře.

Bezstarostné období tedy definitivně skončilo? Takové jsem nikdy nepoznal. Ten tlak zůstává. Byl jsem nejdražší, teď mám tým táhnout. I když je to trošku horší, těžší. A má to ještě jednu změnu. Na tréninku, když hrajeme staří-mladí, tak hraju se starými. To je hrozné.

Není mužstvo až příliš mladé?Vedení vsadilo na tuhle kartu. Základní jedenáctka bude dobrá. Máme třináct hráčů, kteří se mohou točit. Ale problém nastane, když přijdou zranění. Kádr už by se totiž neměl měnit. Snad jen v případě, že bychom postoupili z Intertoto cupu do Poháru UEFA. Pak by někoho koupili. Musíme postoupit.

Jaké to je, nastupovat do sezóny s vědomím, že zraněné vlastně není možné nahradit? Bude to šance pro některého z mladíků. Třeba někdo vyletí. Já takhle ve Spartě také začínal. Naskočil jsem do sestavy, když jsme měli hodně zraněných. Máme tady pár hráčů, kteří mohou zazářit. Vedení pochopitelně při ekonomických problémech sází na základnu. Je to levnější.

Trenér Marwijk prohlásil, že by byl spokojený s pátým místem. Není to pro vás, hráče zvyklého na souboje s velkokluby v evropských pohárech, příliš malý cíl? Nelíbí se mi to. Strašně moc mi chybí Liga mistrů. Vyrostl jsem na ní. Ale německou ligu jsem vyhrál, vím, co to obnáší, a tak mi nezbývá než s trenérem souhlasit. Bohužel.

Skutečně je to tak zlé, že nemáte na atak míst zaručujících účast v Champions League? Myslel jsem si, že když to dobře půjde a nové posily Buckley s Degenem dobře zapadnou, tak bychom mohli hrát o třetí místo, což by stačilo. Ale když vedení prodalo Ewerthona, už to neplatí.

Jak prožíváte zápasy Ligy mistrů u televize? Trpíte hodně? Mrzí mě, že je nemohu hrát já. Ale to je normální. Strašně jsme se na jaře nadřeli, abychom mohli hrát alespoň Intertoto cup, z něho se teď zkusíme prokousat do Poháru UEFA.

Připouští si někdo v klubu, že by se opakovalo loňské fiasko, kdy jste v Intertoto cupu vypadli s Genkem? Každý si samozřejmě ten loňský rok pamatuje. Doufáme, že se to nebude opakovat. Nechceme v evropských pohárech na podzim podruhé za sebou chybět.

Cítíte, že zatímco v národním týmu jste zářil, v klubu jste zůstal své pověsti dlužný? Jarní část jsem měl velmi dobrou i v Dortmundu, ale předtím jsem měl velký útlum. Byl to odraz toho, co se v klubu dělo. Hlavně v předminulé sezóně. Pro budoucí kariéru bylo dobré, že jsem něco takového zažil. Hodně mě to mentálně posílilo.

Proč jste se do krize dostal? Bylo to všechno dohromady. Spekulace o přestupu, finanční problémy klubu, zranění moje a spoluhráčů. Nikdy jsem takovou situaci nezažil. Zamávalo to se mnou. Když to vidím teď, hodně věcí bych udělal jinak. Už by mě to tolik nesebralo.

Co byste udělal jinak? Bylo to hodně v hlavě. Hodně jsem přemýšlel nad různými věcmi. Nebylo to dobré. Vidím to až teď. Nechci o tom víc mluvit.

Změnil jste se hodně za čtyři a půl roku v Německu? Musel jsem se přizpůsobit. Fotbal jde v Německu hodně nahoru. Je to čím dál rychlejší. Nejen tady, je to celkový trend. A hodně jsem se musel naučit bránit. Nikdy jsem nebyl zvyklý hrát tolik dozadu. V tom jsem se hodně změnil. Musím poděkovat především trenéru reprezentace Brücknerovi, který ze mě udělal komplexního záložníka. Teď jsem schopný hrát jakýkoli post. On mě na to připravil.

Jak to aktuálně vypadá s ekonomickou situací Borussie, které hrozil bankrot? Je vypracovaný koncept do roku 2010. Do té doby má být klub oddlužen. Nevím přesně, co je tam zahrnuté, ale proti plánům snižují rozpočet. Teď máme dvacet osm miliónů eur, za rok dvacet čtyři. Nejsem si jistý, ale když jsem přicházel, byl rozpočet přes šedesát miliónů eur...

Dotýká se to i hráčů? Co je zanesené ve smlouvách, dostáváme. Nikdy se přes všechny problémy nestalo, že bychom nedostali výplatu. Jednou se to zpozdilo o tři dny a hned se nám omlouvali. Podmínky jsou velice dobré. Jen ti, co přicházejí nyní, dostávají menší kontrakty. Nebo ti, co končí. To byl příklad Ewerthona.

Dortmund je jedním z měst, které bude hostit MS v příštím roce. Vnímáte to hodně? Na stadiónu se momentálně předělávají šatny. Jinak tam bylo všechno v pořádku. Ale když vidím jiné stadióny, které v Německu pro šampionát vyrostly, to je neuvěřitelné.

Už zde žijete dlouho. Co byste poradil fanouškům při MS pro zkrácení volného času? Každý si tady najde to svoje, i když moc toho tady není. Ale blízko je řada zajímavých měst jako Kolín nebo Düsseldorf. Já sám nejsem takový, který by někde coural. Nejsem rád sám, proto jsou tady buď rodiče, přítelkyně Radka, nebo kamarádi. Nenudím se.

Můžete si vyrazit jen tak do města? Spíše jsem rád, že se mohu v přípravě natáhnout. A s popularitou je to stejné, jako když jsem přišel. Není to jako v Itálii, kde se fanoušci chtějí hráčů třeba dotknout. Lidi nás tady poznávají na ulici, ale je to v klidu.

Jezdí za vámi přítelkyně Radka Kocurová, bývalá vicemiss, často? V sezóně ano, ale teď v přípravě to nemá smysl. Až se rozjede bundesliga, tak začne jezdit.

Jak funguje vztah na dálku? Myslím, že jsme si na to oba zvykli. Uvádí na Nově počasí. Hodně ji to baví, je tam spokojená. To je pro mě důležité. Těžko bych ji od toho mohl odtrhnout. Ani bych to neudělal. Myslím, že nám to oběma takhle vyhovuje.

Už jste ji viděl na přehlídkovém molu? Ne. Nikdy. Sice mě zvala, ale nějak nebyl čas. Ale byli jsme společně na dovolené na Maledivách. Letěl ještě brácha a kamarád se ženou. Nic hezčího jsem nezažil.

Plánujete svatbu? Ne.

Dokážete si představit, že byste se jednou usadil třeba právě v Německu? To určitě neplánuji. Třeba to jednou přehodnotím, ale neumím si představit, že bych žil jinde než v Česku.

Reklama

Související témata: