Hlavní obsah

Německý magnát slíbil Dortmundu milióny za titul a Ligu mistrů

Fotbalisté Borussie Dortmund po dlouhé době slyšeli příznivou zprávu. Finanční magnát Florian Homm jim slíbil milión eur, když získají mistrovský titul, a půl miliónu za postup do Ligy mistrů. Mimořádná prémie ze soukromých zdrojů, jaká nemá v historii bundesligy obdoby, by tak i Tomášovi Rosickému a Janu Kollerovi mohla alespoň částečně nahradit klesající příjmy.

Foto: ČTK/EPA

Jan Koller by si stejně jako jeho spoluhráči mohl polepšit.

Článek

Borussia se dál topí v dluzích, které podle listu Sportbild dosahují výše 90 miliónů eur. Mzdový fond pro nadcházející sezónu má být snížen z 28 na 24 miliónů eur a fotbalisté nebudou dostávat bonusy za získané body.

V éře "utahování opasků" tak hráčům zní Hommův příslib jako rajská hudba. Každý člen základní jedenáctky by měl dostat padesát tisíc eur. "Jen snižovat náklady a odbourávat dluhy, to je pro hráče demotivující," zdůvodnil milionář svou nabídku.

Ta není čistým projevem fandovství, ale promyšleným podnikatelským tahem. Homm, jehož majetek je odhadován na 100 miliónů eur, vlastní 26 procent klubových akcií v celkové hodnotě 30 miliónů eur. Současná cena jedné akcie je 2,4 eura a s jistotou účasti v Lize mistrů by mohla vzrůst o jedno euro za kus. V té chvíli by Homm vydělal více než dvanáct miliónů eur.

Obchodní ředitel klubu Hans-Joachim Watzke nabídku na vylepšení finanční situace uvítal, ale hned vyjádřil pochybnosti, zda bude realizována. "Naším cílem v nadcházející sezóně zůstává umístění mezi pátým a dvanáctým místem," řekl Watzke.

Reklama

Související témata: