Hlavní obsah

Ujfaluši: Už se těším, až za mnou Kateřiny přijedou

Spokojený je po dvoudenním volnu český fotbalový reprezentant Tomáš Ujfaluši. Obránce italské Fiorentiny vyrazil do Olomouce za manželkou a dcerou, kterou držel poprvé v náručí. V rozhovoru pro deník Právo Ujfaluši také říká, že letní příprava je tvrdší v Itálii než v Německu.

Článek

Jak se cítíte coby novopečený otec dcery? Nádherně! Dostal jsem dva dny volna, abych mohl za manželkou a dcerou jet do Olomouce. V neděli se narodila, jméno dostala po mamince. V pondělí jsem ji poprvé držel v náručí. Něco takového jsem nikdy nezažil a nedá se to ani vypovídat. To si musí každý novopečený otec zažít sám. Z národního mužstva jsem byl ze ženáčů poslední, kdo se stal otcem. Bude to asi něco stát, ale nejen mne. Otci se stali v létě také Marek Jankulovski a Zdeněk Grygera.

To se vám asi nechtělo zpátky do Itálie... Máte pravdu. Uteklo to hrozně rychle, jen dva dny. V úterý už jsem zase jel do Vídně a odtud letěl do Verony. Na letišti si mě vyzvedli a ve středu začaly všední dny na soustředění. V telefonickém styku s manželkou jsem velmi často. To víte, chci vědět, jak se oběma daří. Tohle je ta odvrácená strana života fotbalisty, když nemůže být s rodinou, jak by si přál.

Kdy se za vámi rodina vrátí do Itálie? Pokud všechno půjde bez problémů, v což samozřejmě doufám, tak někdy za šest až sedm týdnů. Do té doby je snad ještě několikrát uvidím. To bych asi nevydržel. Malá je fantastická! Už se těším, až za mnou Kateřiny přijedou.

Prozradíte, jaký dáte manželce dárek za dceru? Neprozradím, ne že bych to tajil, ale musím to dobře vymyslet. Chci, aby to bylo něco, co jí bude navždy připomínat ten nádherný okamžik.

Nechtěl jste přeci jenom kluka, následníka v kopačkách? Takhle jsem nepřemýšlel. V první řadě jsem chtěl a chci, aby obě byly zdravé. Kluk může být příště.

Vraťme se k fotbalové realitě. Když srovnáte přípravu v Německu a Itálii, která je tvrdší? Ta italská. Už loni jsem ji z části zažil, teď ji absolvuji celou. Jsme na soustředění kousek od Verony a hodně tu běháme. Vlastně to je především o nabírání fyzičky a posilování. Míč dostaneme v odpolední fázi jako odměnu za dopolední dřinu. Jinak to ale nejde, protože z letní přípravy budeme žít celý rok. Italská liga má jen kratičkou přestávku kolem Vánoc.

V minulé sezóně hrála Fiorentina o záchranu. S jakými cíli půjdete do nové sezóny? Samozřejmě hrát někde v klidném středu a kdyby to vyšlo, tak i kousek výš. Na titul to určitě nebude.

Přestupní termín sice zdaleka neskončil, ale změnil se už výrazně kádr mužstva? Změnil, což je v Itálii běžné. Přišli například zkušení Pancaro, Brocchi, gólman Frey a několik dalších borců. Jiní dobří však odešli. Přesto si myslím, že budeme silnější než v minulé sezóně. Musíme to ale ukázat hlavně na hřišti.

Kdy začíná v Itálii nejvyšší soutěž? Koncem srpna. Mezitím nás čeká spousta přípravných utkání a také reprezentační přátelák ve Švédsku. Pak přijde start Serie A i nesmírně důležitá podzimní část kvalifikace o postup na mistrovství světa.

Telefonujete si se spoluhráči z reprezentace? Samozřejmě, a nejen s těmi, kteří hrají v Itálii. Kluci mi blahopřáli k prvorozenému dítěti. Mluvil jsem i s Pavlem Nedvědem a Markem Jankulovskim. Zrovna tyhle dva bychom v kvalifikaci moc potřebovali.

Reklama

Související témata: