Hlavní obsah

Jun: Přesvědčil mě zájem lidí z klubu a také prostředí

Nejprve se útočníkovi Sparty Tomáši Junovi do Trabzonsporu přestupovat nechtělo, nakonec ale v tureckém klubu skončil. Podepsal smlouvu na pět let a těší se na odvetu předkola Ligy mistrů s kyperskou Famagustou. Svůj odchod konzultoval s manželkou i reprezentačním trenérem Brücknerem. "Oba mi přestup schválili," řekl Jun v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: AC Sparta

Tomáš Jun

Článek

V pondělí jste říkal, že do Trabzonsporu nepůjdete a nezlomí vás ani velké peníze. Nakonec jste podepsal pětiletý kontrakt. Co vás přesvědčilo? Především veliký zájem lidí z klubu. Už na letišti mě vítali jako velkou hvězdu. Všichni se chovali velice příjemně. Bylo znát, že o mne mají velký zájem a opravdu chtějí, abych za Trabzonspor hrál. Velice se mi líbilo také zázemí klubu, je na vysoké úrovni.

Peníze v tom opravdu nehrály žádnou roli? Nebudu tvrdit, že mě nezajímaly. Oproti Spartě jsem si polepšil. I to byl samozřejmě jeden z důvodů, proč jsem podepsal. Na nové angažmá se už opravdu těším a věřím, že se tu bude líbit i rodině.

Turci mívají občas problémy s dodržováním smluv a v nich zakotvených finančních závazků... Tohle teď neřeším, ale spolupracovník agentury Sport Invest pan Mithat Halis mě ujišťoval, že vedení klubu velmi dobře zná a nic takového mi nehrozí. Také můj manažer Zdeněk Nehoda říkal, že nemám mít obavy. Věřím jim.

Necítil jste ze strany Sparty tlak, abyste odešel? Tak to opravdu ne. Samozřejmě že pro Spartu je částka, údajně hodně přes sto miliónů korun, velmi zajímavá, ale konečné rozhodnutí nechali na mně. Kolik za mne přesně dostanou, to nevím.

Co vašemu rozhodnutí říkala manželka? Té jsem volal snad desetkrát, než jsem podepsal. Souhlasila a přijede za mnou.

Kdy se uvidíte? Už ve čtvrtek, kdy se vracím domů. Musím si vyřídit záležitosti na Spartě a v pondělí se vracím do Turecka. Pak bych měl přiletět v polovině srpna na reprezentační sraz a někdy po něm by za mnou manželka přiletěla. Zatím vyřídí další potřebné náležitosti v Praze. Až dorazí do Turecka, už bych měl mít vybrané bydlení, nebo alespoň zúžený výběr. Zatím bydlím na hotelu, ale už jsem viděl lokality, kde bychom mohli s rodinou bydlet. Moc se mi líbily. Jedná se o byty i domky. Prostředí tu je opravdu krásné, tím jsem byl stejně překvapený jako přístupem lidí.

Zmínil jste reprezentaci. Hovořil jste o tomto přestupu s trenérem Brücknerem? Samozřejmě, protože se chci v národním mužstvu udržet. Kouč mi řekl, že na moje místo v národním týmu nemá vliv, kde hraji, ale jak budu hrát. Popřál mi hodně štěstí. Udělám všechno proto, abych se v reprezentaci udržel, protože věřím v postup na mistrovství světa a chtěl bych se pochopitelně dostat do kádru.

Co jste už v Turecku viděl? Bylo to samozřejmě ve velkém tempu. Absolvoval jsem lékařské testy, prohlídku stadiónu a zázemí a absolvoval také tiskovou konferenci.

Jak jste na ní hovořil? Anglicky, trenér klubu mi překládal z turečtiny a pak z angličtiny zpátky. Novináře zajímala spousta věci, ale bylo znát, že o mně informace mají. Anglicky bych se tu měl domluvit, ale z turečtiny také určitě něco pochytím.

Zatím jste neřekl ani slovo o trenérovi a mužstvu... S trenérem jsem se měl potkat až ve středu pozdě odpoledne. Trabzonspor hrál předkolo Ligy mistrů na Kypru a prohrál tam 1:3. V odvetě už bych za ně mohl nastoupit a pomoci něco s tím udělat. Trenér mě ale chtěl, takže nevidím problém. Zatím neznám ani nikoho z budoucích spoluhráčů, ale nevidím v tom problém, jsem adaptabilní typ.

S jakým číslem budete hrát? Byla volná jednadvacítka, s níž jsem hrál na Spartě, tak jsem si ji vzal.

Reklama

Související témata: