Hlavní obsah

Zítka se "rudého ďábla" v brance Anderlechtu nebojí

BRUSEL

Český gólman v brance bruselského Anderlechtu Daniel Zítka nemá strach z rostoucí konkurence v týmu vicemistra belgické ligy. Věří, že obstojí i ve srovnání s novou posilou, jíž je belgický reprezentant Silvio Proto.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Konkurence bude tuto sezonu veliká, ale nebojím se toho, jsem připraven. Zadarmo nikomu šanci nedám," řekl ČTK třicetiletý gólman, který se chystá na svou sedmou sezonu v belgické lize. V Anderlechtu je od roku 2002.

O tom, že do klubu přijde další brankář, ostatně věděl ještě předtím, než podepsal prodloužení svého kontraktu do roku 2008. Dvaadvacetiletý Proto přišel z La Louviére s vizitkou belgické jedničky mezi tyčemi a uzavřel smlouvu na pět let.

Není zrovna jednoduché chytat v týmu, který má na soupisce i brankáře "rudých ďáblů", ale Zítka je na to zvyklý a vidí v tom spíš svou výhodu. Loni na podzim bojoval o místo mezi tyčemi s Tristanem Peersmanem, který byl v té době také belgickou jedničkou. Český brankář ho přesto připravil o místo v sestavě, jeho konkurent roli náhradníka neunesl a projevil přání odejít. Momentálně je na testech v anglickém klubu Queens Park Rangers.

Nemá cenu se stresovat

"Teď to zkusím trenérovi belgické reprezentace zase trochu zkomplikovat. Ať dá šanci také brankářům z jiných klubů," žertoval Zítka. Uvědomuje si sice, že tentokrát to bude těžší, ale zároveň se cítí být zkušenější a odolnější. "Loni jsem se poučil. Nemá cenu se stresovat, že vedle vás je reprezentační brankář. Prostě se budu starat jen o to, jak trénuju a hraju já. Nechám se překvapit, co osud přinese," dodal Zítka.

Dobrým znamením může být to, že v úterý chytal v předkole Ligy mistrů a pomohl k vítězství nad Něftči Baku 5:0. Podle Zítky to však nic moc neznamená, protože trenér Franky Vercauteren neváhá pozměnit i vítěznou sestavu, pokud není spokojen s výkonem v tréninku. Nebo se rozhodne nechat hráče odpočinout v utkání s lehčím soupeřem.

Nejvíc je gólmanovi líto, že asi přijde o krajana. Záložník Martin Kolář má totiž na rok odejít z Bruselu na hostování do anglického Stoke City. Zítka přiznává, že ještě francouzsky nemluví tak dobře, aby rozuměl nuancím belgického humoru. Takže ho nejspíš čeká kamarádství s kolegy z bývalé Jugoslávie, Ruska a Ukrajiny.

Reklama

Související témata: