Hlavní obsah

Finále ME Česko - Slovensko? A proč ne? zasnil se Plašil

Karel FeltSport.czPrávo

Fotbalový záložník Jaroslav Plašil má na podzim výbornou formu. Bordeaux i díky němu bojuje o čelo francouzské nejvyšší soutěže i pohárovou Evropu a také v reprezentaci ukázal, že má týmu stále co dát. V letošním závěrečném zápase kvalifikace ME proti Islandu (2:1) se Plašil podílel na vítězném gólu.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Plašil podává v Bordeaux kvalitní výkony.

Článek

Po zranění jste se v klubu vrátil do sestavy. Jak jste zatím spokojen s podzimem?

To není až tak otázka na mě, nerad se sám hodnotím. Pro mě jsou nejdůležitější výkony týmu a důvěra trenéra. Když hraju pravidelně, je to známka, že ji mám.

Proháníte top týmy francouzské ligy, hrajete o poháry. Vládne v Bordeaux nadšení?

Já bych neřekl, že proháníme top týmy. Marseille a Paris St. Germain už trochu odskočily. Za nimi je čtveřice, v níž se držíme s malým odstupem od čela, ale také s malým náskokem před další čtveřicí. Je to hodně vyrovnané a konec soutěže ještě v nedohlednu. Nahoru chce Lyon, stíhačku začalo Monako, jsou tu Rennes, St. Etienne, Nantes i další ambiciózní týmy. V klubu určitá spokojenost panuje, ale chceme výš. Cílem je pohárová Evropa, o kterou má zájem hodně klubů. Bude těžké se do ní dostat. Každý bodík má obrovskou cenu. Hlavně musíme vyhrávat doma a vozit body i zvenku. Pak se to může povést.

Který z podzimních zápasů berete jako nejvydařenější?

Domácí utkání s Monakem, které jsme porazili 4:1. První půle nebyla nic moc, ale ve druhé jsme Monaco přejeli, vytvořili si spoustu šancí a tři jsme proměnili.

Najdete zápas, který vás naopak nejvíc mrzí?

Těch je víc, hlavně domácí remízy. Přitom to byly zápasy proti týmům z druhé poloviny tabulky. Třeba na branku Bastie jsme vystřelili snad třicetkrát, ale hráli jsme 1:1. Tohle zamrzí nejvíc.

Vy jste na podzim ještě nedal gól...

Mám jen dvě asistence. Nejsem střelec, oproti minulosti hraju defenzívního záložníka, moc se dopředu nedostanu. Máme pět hráčů, kteří chodí do ofenzívy, já jim spíš kryju záda. A když už se pustím k brance soupeře, míč si mě tam většinou nenajde.

Říkával jste, že nejste zrovna oblíbencem fanoušků české reprezentace. Výkonem proti Islandu jste ale nadchl i odpůrce.

Samozřejmě to potěšilo! Pro mě je skutečně reprezentace velká čest. Nastoupil jsem za zraněného Lukáše Váchu, podobně jako Dan Pudil za Davida Limberského, ale byli jsme za to moc rádi. Snažili jsme se ukázat, že do reprezentace patříme. Oba to bereme jako vydařený záskok a potvrzení pro trenéra, že s námi může pořád počítat. Mám ze zápasu s Islandem radost, víc než rok jsem nebyl v základu. Mužstvu se daří, parta je výborná, to je nejdůležitější.

Při rozhovoru před zápasem Neapole se Spartou se Marku Hamšíkovi ohromně líbila vaše vize finále mistrovství Evropy 2016 Česko - Slovensko...

(smích) A proč ne? V kvalifikaci máme plný počet bodů my, Slováci, Angličané a Izraelci. Já na tom trvám, člověk si musí dávat velké, zdánlivě nemožné cíle. Se Slováky si to koneckonců vyzkoušíme v březnové vzájemné přípravě.

Reklama

Související témata: