Hlavní obsah

Chelsea začne obhajobu titulu silnější než loni

Fotbalisté Chelsea jsou před sobotním startem nového ročníku anglické ligy ještě většími favority než loni, kdy vyhráli s dvanáctibodovým náskokem. Experti se shodují, že londýnský klub je silnější, přestože jeho majitel Roman Abramovič v létě zdaleka neutrácel tolik jako v minulých letech.

Foto: koláž Sport.cz

Na obhajobu titulu s Chelsea se chystá i český brankář Petr Čech.

Článek

Ruský magnát, který od roku 2003 do Chelsea napumpoval v přepočtu více než čtrnáct miliard korun, byl tentokrát opatrnější. Přesto mu opět patří primát nejdražší posily v anglické lize. Ofenzivní záložník Shaun Wright-Phillips přišel z Manchesteru City za 21 milionů liber, což je téměř 900 milionů korun.

Už tak skvělou defenzivu ještě vyztuží Španěl Del Horno z Bilbaa a také Argentinec Crespo se vrací z hostování v AC Milán v lepší formě, než když odcházel. Chelsea si mohla dovolit prodat Kežmana do Atlétika Madrid, Parkera do Newcastlu a Veróna půjčit Interu Milán.

Obhájí Chelsea titul v Premier League?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Trenér José Mourinho, který novináře i fanoušky soupeřových táborů dokázal na jaře několikrát vytočit hodně sebevědomými výroky, se tentokrát drží při zemi. Tvrdí, že obhájit titul je těžší než ho získat. O to odvážnější je ředitel klubu Peter Kenyon, který vpředvečer ligového startu prohlásil, že okruh favoritů tvoří jen jediný tým. A kapitán John Terry tvrdí, že jeho mužstvo v lize neprohraje ani jeden zápas.

Bookmakeři mu dávají za pravdu. Chelsea totiž nahrává i to, že její největší konkurenti v létě žádný velký obchod neudělali. Arsenal dokonce ztratil mozek středové řady, jímž byl Francouz Vieira. Ten odešel za 13,7 milionu liber do Juventusu Turín a zatím nikdo netuší, jestli ho Bělorus Alexander Hleb ze Stuttgartu dokáže nahradit.

Manchester United se příliš nezměnil

Ani Manchester United se příliš nezměnil. Trenér Alex Ferguson má na soupisce jen dva nováčky - nizozemský brankář Van der Sar se na Old Trafford přesunul z Fulhamu a Korejec Pak Či- song z Eindhovenu.

Na druhé straně se rozpadla bratrská dvojice, neboť Phil Nevillle odešel do Evertonu a hned v prvním kole ho čeká bratrovražedný souboj s Garym. Ferguson tak může mít radost jen z uzdravení střelce Van Nistelrooije, který se na jaře potýkal s nejrůznějšími zdravotními problémy.

Relativně nejvíc byl na přestupovém trhu vidět Liverpool, který do vylepšení kádru investoval dvacet milionů liber. Přestože na jaře vyhrál Ligu mistrů, mohli být jeho šéfové sotva spokojeni. Ztráta 37 bodů na Chelsea v ligové tabulce byla propastná. Zelenou k odchodu tak dostali Šmicer (Bordeaux), Diarra (Lens), Diouf (Bolton), Nuněz (Vigo) i Pellegrino (Alavés). Na transferlistině je i Milan Baroš, jen se pro něj stále nenašel vhodný kupec.

Nejdražší posilou je Crouch ze Southamptonu

Nejdražší posilou je útočník Peter Crouch ze Southamptonu, za nějž klub zaplatil sedm milionů liber. Dalšími novými tvářemi na Anfield Road jsou Nizozemec Zenden z Middlesbrough, Francouz Sissoko z Valencie a španělský gólman Reina z Villarrealu. Kdyby vedle elitní čtveřice zasáhl do boje o titul ještě někdo jiný, bylo by to velké překvapení.

Za nejvážnějšího kandidáta na sestup je považován Wigan. Ligový nováček z města, které až dosud bylo doménou ragby, bude hrát mezi elitou poprvé v historii. Jeho majitelem je také milionář, bývalý fotbalista a vlastník sítě sportovních obchodů Dave Whelan.

Česká kolonie v anglické lize se rozrostla

Ale s jměním odhadovaným na 75 milionů liber si nemůže dovolit takové investice jako Abramovič. A tak jediným známějším jménem, které vylepší hru Wiganu, je Švýcar Henchoz z Celtiku Glasgow. Možnosti týmu naznačí hned nedělní zápas proti Chelsea.

V létě se znovu rozrostla česká kolonie v anglické lize. Od vstupu do unie už hráči nemusejí plnit přísná kritéria pro získání pracovního povolení, a tak se Premier League stává velmi atraktivní destinací. Brankář Jaroslav Drobný přišel z řeckého Panioniosu do Fulhamu a útočník Petr Mikolanda z Viktorie Žižkov k ligovému nováčkovi do West Hamu.

Spolu s ním se do nejvyšší soutěže vrací i Tomáš Řepka, přestože ho na jaře klub chtěl prodat. Na nové spoluhráče si zvyká Patrik Berger, jehož dalším anglickým působištěm po Liverpoolu a Portsmouthu bude Aston Villa.

Čeští hráči v anglické lize:
Petr Čech (Chelsea), Jiří Jarošík (Chelsea), Milan Baroš (Liverpool), Patrik Berger (Aston Villa), Radek Černý (Tottenham), Jaroslav Drobný (Fulham), Tomáš Řepka (West Ham United), Petr Mikolanda (West Ham United).
Největší přestupy letošního léta:
HráčPůvodní klubNový klubCena (mil. liber)
Shaun Wright-PhillipsManchester CityChelsea21
Alexander HlebStuttgartArsenal10
Asier del HornoBilbaoChelsea8
Aiyegbeni YakubuPortsmouthMiddlesbrough7,5
Peter CrouchSouthamptonLiverpool7
Scott ParkerChelseaNewcastle6,5
Mohamed SissokoValencieLiverpool5,6
Craig BellamyNewcastleBlackburn5
Per KröldrupUdineEverton5
Belozoglu EmreInter MilánNewcastle3,8

Reklama

Související témata: