Hlavní obsah

Rozehnal: Paříž opět žije nadějí na evropské poháry

Český fotbalový reprezentant David Rozehnal přestoupil z FC Bruggy do Paris St. Germain, kde se ujal vedení obrany. Klubu z francouzské metropole se na úvod soutěže daří a Rozehnal si v rozhovoru pro Právo nové angažmá pochvaluje .

Foto: archiv

David Rozehnal

Článek

Pařížský tým St. Germain válí a vede francouzskou fotbalovou ligu. S výsledky je po několika hubených letech ve městě nad Seinou určitě spokojenost...

Pochopitelně, ale my zůstáváme na zemi. Těžcí soupeři jako Marseille, Monako nebo Lyon nás teprve čekají. Hrál jsem všechny tři dosavadní ligové zápasy a myslím si, že jsme kromě vítězství předváděli i pohledný fotbal. Dvakrát jsme hráli doma, v Parku princů byla skvělá návštěva i atmosféra. Paříž opět žije nadějí na evropské poháry. Diváci byli výborní, ale snad se nenamlsají natolik, aby nás nezatratili při prvním neúspěchu.

Jak si rozumíte se spoluhráči v obraně?

Fotbalově perfektně. Sehráli jsme se rychle a je to pořád lepší a lepší. Dostali jsme zatím jeden gól.

Už si s nimi povídáte francouzsky?

Zatím to není nijak světové, teprve se učím, navíc za pochodu. Nejdůležitější fotbalová slovíčka ale už umím. Na pravé straně obrany mám spoluhráče, který mluví částečně anglicky, tak s ním mi to jde nejlépe, ale podstatné je, že si všichni vyhovíme na hřišti.

Jak vám vůbec jde francouzština?

Problém je s učitelkou, jsou prázdniny, tak jsem stihl asi tři hodiny. Učím se hlavně na tréninku od spoluhráčů. Nejprve se soustředím na fotbalové výrazy, postupně pak na to další, abych se dorozuměl v restauraci a běžném životě. To nejzákladnější už ale zvládnu. Fotbalový život mě hodil do vody, ale velmi příjemně, tak se snažím rychle naučit plavat.

Kdo diriguje tuto mezinárodní obranu Paříže?

No... Dá se říct, že svým způsobem já. Yepez, s nímž hraji ve stoperské dvojici, je spíš bojovník. Učím se od něho, protože mi bylo kolikrát vyčítáno, že nejsem dostatečně tvrdý v osobních soubojích. Trenér to po nás chce. Ihned po ztrátě míče musíme zpátky s tím, že atakujeme soupeře. Myslím si, že se i v tomto směru lepším. Paris St. Germain je velkoklub po všech stránkách, je to pro mne velká fotbalová i životní škola.

Vedete tabulku, i když teprve po třech kolech. Jak vysoké cíle si klade slavný pařížský klub?

Velmi vysoké. Postup do evropských pohárů je brán jako samozřejmost. Konkrétně se očekává umístění mezi třemi nejlepšími. Mluví se o nás už i jako o favoritovi na titul a největším soupeři Lyonu. Na prognózy je brzy, nechci nic zakřiknout, ale určitě uděláme všechno proto, abychom situaci suverénnímu Lyonu minimálně ztížili. A už mám belgický titul, ještě víc by se mi líbil francouzský.

Už bydlíte ve svém nebo stále v hotelu?

Zatím bohužel pořád v hotelu. Byt mám vybraný, ale volný bude až koncem srpna a k dispozici počátkem září. Už to nějak vydržím.

Zvolil jste svébytný ruch Paříže nebo klid venkova?

Není to úplný venkov. Máme tréninkové centrum v okrajové pařížské čtvrti Saint Germain, což je půvabné městečko asi pětadvacet kilometrů od centra Paříže. Budu bydlet přímo ve středu městečka, ale je tam nádherný klid a je kouzelné. S Bruggami se to však nedá srovnat, to bylo něco jiného.

Už jste si stihl prohlédnout Paříž?

Zatím jen něco, stihli jsme s přítelkyní například Eiffelovku, která je nádherná, a Louvre. Monu Lisu jsme ale neviděli, chodili jsme jen kolem. Na Louvre je třeba nejméně celý den a ten jsem zatím volný neměl. Určitě si všechny památky Paříže nenechám ujít, jen co bude trochu víc volna. Už se na to těším, chci si Paříž užít nejen po fotbalové stránce.

Reklama