Hlavní obsah

Baroš přestoupil z Liverpoolu do Aston Villy

LIVERPOOL

Fotbalový útočník Milan Baroš v úterý podepsal čtyřletou smlouvu s Aston Villou, kam přišel z Liverpoolu. O uzavření transakce informoval server Evropské fotbalové unie (UEFA). Přestupová částka podle tohoto zdroje činí 9,6 milionu eur (zhruba 284 milionů korun).

Článek

Baroš se tak stal sedmým nejdražším hráčem v historii českého fotbalu. Před čtyřmi lety při přestupu na Anfield Road za něj Baník Ostrava inkasoval kolem 180 milionů korun. V Aston Ville se Baroš sejde s krajanem Patrikem Bergrem, s nímž nastupoval už v Liverpoolu. Debut by si měl odbýt v sobotním domácím duelu s Blackburnem.

Pomůže Milanu Barošovi přestup do Aston Villy?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Právě bývalý spoluhráč i z národního týmu Berger při rozhodování Baroše ovlivnil, významnou roli sehrál také trenér David O'Leary, který je velkým obdivovatelem českého rychlíka a dal mu jasně najevo, že o něj stojí. V tom se výrazně lišil od liverpoolského kouče Rafaela Beníteze.

Zájem trenéra O'Learyho rozhodl

"S Davidem O'Learym jsme dlouho mluvili a jeho vliv byl jedním z důvodů, proč jsem tady," cituje Baroše webová stránka Aston Villy. "No a s Patrikem už jsem hrál v Liverpoolu i národním týmu. Mluvil jsem s ním a řekl mi o klubu tolik dobrého, že mi to dodalo odvahu, abych sem přišel," vykládal Baroš.

Přiznal, že opustil úřadujícího šampiona Ligy mistrů nebylo jednoduché. "Ale Villa je také velkým klubem. Věřím, že nejlepší léta mám ještě před sebou. Jsem mladý a ambiciózní a všechny své cíle chci nyní s Aston Villou naplnit," přál si a dodal, že by rád okořenil gólem i svůj víkendový debut proti Blackburnu.

Aston Villa skončila v uplynulém ročníku anglické ligy na desátém místě, Baroš nicméně věří, že sedminásobnému mistrovi pomůže vrátit se do evropských pohárů. V nich klub z Birminghamu hrál naposledy (s výjimkou Intertota) v sezoně 2001/02.

Ve dvojici s Phillipsem

Baroš se stal druhou nejdražší posilou v dějinách klubu po Juanu Pablu Angelovi. Právě Kolumbijce by měl Baroš v sestavě nahradit, v anketě na internetové stránce klubu si to přeje 75 procent hlasujících fanoušků. Vigantický rodák by měl utvořit dvojici s Kevinem Phillipsem, který se v roce 2000 stal s 30 brankami nejlepším střelcem Premier League.

Dnešním podpisem smlouvy se uzavřela dlouhá sága. Český kanonýr řešil svou budoucnost v Liverpoolu od předminulé sezony, kdy jej nestavěl Francouz Gérard Houllier. Barošovi nepomohla ani Zlatá kopačka pro nejlepšího střelce mistrovství Evropy, ani změna trenéra. Benítez dal několikrát jasně najevo, že s českým útočníkem v budoucnu nepočítá.

Přestup si přál i Brückner

Od začátku přestupního období v červnu tak Baroš s manažerem Pavlem Paskou řešili záplavu nabídek. Postupně zkrachovala jednání s Valencií, Lyonem, Schalke a dalšími uchazeči, nejvytrvalejší byl zájem Aston Villy. Před několika dny se pro jeho přestup z Liverpoolu vyslovil i reprezentační kouč Karel Brückner.

Za Liverpool, v jehož dresu na jaře Baroš korunoval téměř čtyřleté působení triumfem v Lize mistrů, odehrál v lize 68 zápasů, v nichž nastřílel 19 branek. Část peněz za Baroše možná Liverpool utratí za řeckého záložníka Stylianose Janakopulose, který by mohl za dva miliony liber přijít z jiného celku Premier League Boltonu.

Přehled nejdražších přestupů českých fotbalistů (v milionech korun):
1,596 - Pavel Nedvěd, Lazio Řím - Juventus, červenec 2001,
504 - Tomáš Rosický, Sparta - Dortmund, leden 2001,
422 - Petr Čech, Rennes - Chelsea, leden 2004,
403 - Jan Koller, Anderlecht Brusel - Dortmund, květen 2001,
asi 382 - Marek Jankulovski, Udine - AC Milán, červenec 2005,
298 - Tomáš Řepka, Fiorentina - West Ham United, září 2001,
asi 284 - Milan Baroš, Liverpool - Aston Villa, srpen 2005,
250 - Jiří Jarošík, CSKA Moskva - Chelsea, leden 2005,
248 - Vladimír Šmicer, Lens - Liverpool, květen 1999,
240 - Marek Jankulovski, Neapol - Udine, únor 2002,
237 - Tomáš Ujfaluši, Hamburk - Fiorentina, červenec 2004,
195 - Jan Šimák, Hannover - Leverkusen, květen 2002,
180 - Milan Baroš, Ostrava - Liverpool, srpen 2001.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články