Hlavní obsah

Overmars vychválil českou naději: Po dvou minutách jsem věděl, že Černý je mimořádný hráč

Praha

Pouhé dvě minuty prý stačily sportovnímu řediteli Ajaxu Amsterdam Marcu Overmarsovi, aby pochopil, jak mimořádně talentovaným fotbalistou je útočník Václav Černý. Je rád, že nyní odchovanec Příbrami rozvíjí svůj talent právě v Ajaxu a věří, že se nejlepší český dorostenec roku 2014 brzy prosadí i v dospělém fotbale. Je připraven mu dát šanci.

Foto: Profimedia.cz

Český fotbalista Václav Černý (vpravo) a Marc Overmars na galavečeru Grassroots fotbalu

Článek

"Krátce po mém nástupu do vedení Ajaxu jsem dostal doporučení od kolegů, ať se podívám na jednoho hráče. Byl to právě Vašek. Stačily mi dvě minuty, abych pochopil, proč to po mně chtěli. Talent poznáte na první pohled," prohlásil Overmars na tiskové konferenci v Praze po galavečeru Grassroots, kde Černému předal cenu pro nejlepšího dorostence.

Z vlastní kariéry, během níž oblékal dresy Ajaxu, Arsenalu či Barcelony, však ví, že talent je jen polovina úspěchu. "Ta druhá polovina je v hlavě. Vašek má ale podporu rodiny, agenta, proto věřím, že to zvládne. Ale je nebezpečné vychvalovat tyto mladé hráče a prorokovat jim velkou budoucnost," dodal.

Snažíme se být nejlepší

Je však rád, že se Černý před dvěma roky rozhodl mezi nabídkami z mnoha evropských celků právě pro Ajax. "Nebudu tvrdit, že jsme nejlepší akademie na světě, ale snažíme se být nejlepší. Zatímco v ostatních zemích se většinou bojí dávat šanci svým odchovancům a mladým klukům, tak my se toho nebojíme a tu šanci jim dáváme. Jinak nepoznáme, jestli na to opravdu mají," prohlásil Overmars.

Svým příjezdem do Prahy na galavečer jen potvrdil, jak si Černého váží a co pro jejich klub znamená. "Mám vyřídit pozdravy a blahopřání i od trenérů Franka De Boera a Dennise Bergkampa. Opravdu nás těší, že je Vašek u nás. Je to taková malá myška, u které doufáme, že vyroste ve velkou myš," dodal Overmars.

Dokonce si myslí, že Černý je technicky zdatnější než byl on v době, kdy patřil mezi hvězdy Arsenalu, Barcelony a nizozemské reprezentace. "Těžko nás dva mohu porovnávat, protože jsme trochu jiné typy. Já byl rychlejší, ale Vašek je zase techničtější," prohlásil bývalý křídelní hráč s 86 starty za Oranjes.

Sledoval i Rosického

Že má dobrý čich na talentované hráče, potvrzoval Overmars už jako hráč Arsenalu. Dokonce se údajně podílel i na tom, že později dres londýnského klubu oblékl také Tomáš Rosický. "Sledoval jsem ho ještě jako mladého hráče, když přicházel do Dortmundu. V tu dobu jsem ještě hrával za Arsenal a mluvil jsem o něm s trenérem Arsénem Wengerem. Doporučoval jsem mu, aby ho přivedl. Nevím, jestli to tenkrát hrálo nějakou roli, ale nakonec mě poslechl," dodal v nadsázce.

Prý ho příliš nepřekvapilo, že česká reprezentace v kvalifikaci o mistrovství Evropy vyhrála nad Nizozemskem, protože ví, že ve fotbalovém životě se pravidelně střídají úspěchy s neúspěchy. "A my měli skvělé mistrovství světa. To se asi trochu promítlo do hlav hráčů a zase přišlo horší období při startu kvalifikace. Ale nepochybuji, že křivka výkonnosti zase půjde nahoru a že teď přijde úspěšnější období," dodal Overmars.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články