Hlavní obsah

Italská fotbalová liga se vzpamatovává z letních afér

ŘÍM

Italská fotbalová liga má za sebou tak rušné léto, jaké už fanoušci hodně dlouho nezažili. A nešlo ani tak o přestupy hráčů, které jsou každoročně sledované s velkým napětím, ale o záležitosti, které přímo s vlastní hrou nesouvisejí. Finanční problémy, výslechy u soudu a úplatkářské skandály, to vše v minulých týdnech plnilo fotbalové stránky novin.

Foto: ČTK

Juventus s Pavlem Nedvědem je jedním z favoritů.

Článek

Během léta se dokonce měnilo obsazení ligy, což je naprostá rarita. Dva ze tří nováčků, kteří si na jaře vybojovali postup mezi elitu, se na start nové ligové sezony, začínající v sobotu, ani nepostaví. Vedení ligy neudělilo licenci AC Turín, protože nemá na pokrytí sezony peníze, FC Janov zase poslalo rovnou do třetí ligy za to, že podle soudu uplatil Benátky v posledním kole druhé ligy a nefér získanou výhrou si pomohl k postupu.

Kdo vyhraje italskou ligu?
Tipujte v anketě na konci článku!

Místo v Serii A tak spadlo do klína Ascoli a teprve minulý týden také Trevisu, jimž společně se třetím nováčkem Empoli prorokují experti brzký návrat o patro níž. Treviso, kterému dlouhé roky vládne basketbal, se svým počtem 79.875 obyvatel ani nenaplní San Siro. V neděli právě tam proti Interu Milán začíná. A v klubu zatím nevědí, jestli budou moci hrát doma, protože jejich desetitisícový stadion nesplňuje kritéria pro ligu.

O titul se porve Juventus s milánskými kluby

Vzhledem k tomu, že příkop mezi oběma římskými kluby a špičkou se dál prohlubuje, rozhodne se podle odborníků o titulu mezi jeho obhájcem Juventusem Turín a oběma milánskými kluby.

S příchodem Mutua má Juventus dvě zabijácké útočné dvojice, Rumun by společně s Del Pierem měli krýt záda Ibrahimovicovi s Trezeguetem. "Juventus má nejucelenější tým," řekl kouč reprezentace Marcello Lippi.

Juventusu se rovněž podařil důležitý psychologický tah. Zatímco v minulých sezonách fanoušci smutně sledovali, jak nejlepší hráči odcházejí z Itálie do Španělska a Anglie, turínský klub ukázal, že to jde i naopak a odlákal Arsenalu Londýn jeho dlouholetého kapitána Vieiru. Pro Francouze to bude v Itálii po nevydařené anabázi v AC Milán druhý pokus, jak se prosadit.

Poklad Jankulovski

Také vicemistrovský AC Milán svedl úspěšnou bitvu se dvěma nejmocnějšími kluby Realem Madrid a londýnskou Chelsea a ulovil kanonýra Gilardina. K němu ještě městskému rivalovi přetáhl Vieriho, jenž v modročerném dresu ztrácel lesk. A na levou stranu získal poklad v podobě Marka Jankulovského z Udine.

Ani Inter nezahálel. Fanoušci už jsou otrávení z řečí o titulu, na který už klub čeká od roku 1989, ale letos má jejich klub možná největší šanci. S úderníkem Adrianem na hrotu a s posilami z Realu Madrid Figem, Solarim a Walterem Samuelem má nejsilnější tým od časů, kdy dres týmu oblékal Ronaldo.

Vedle Jankulovského bude v Serii A český fotbal reprezentovat tradičně Pavel Nedvěd, který se po definitivním vale národnímu týmu soustředí už jen na povinnosti v Juventusu. A Tomáš Ujfaluši bude ve Fiorentině doufat v lepší sezonu, než byla ta minulá, kdy se ještě v posledním kole s ambiciózním týmem zachraňoval.

AC Milán má přestárlou obranu

Vztahy mezi kandidáty na titul jsou sice napjaté, ale před sezonou zbyl čas i na šlechetná gesta. Když v přípravě záložník AC Milán Kaká zranil brankáře Juventusu Buffona, na nějž šlápl tak, že si Buffon první tři měsíce nezachytá, ještě se ani nestačily objevit spekulace o úmyslu a Milán půjčil svému rivalovi do branky Abbiatiho.

Nejistota mezi tyčemi panuje také v Interu Milán. Kouč Mancini zvažuje, že dá přednost Brazilci Julio Césarovi před reprezentantem Toldem. Ten byl přitom posledním Italem, který v sestavě Interu nastupoval. Problémem AC Milán je zase obrana. Co její člen, to pojem, ale nejmladšímu Nestovi je už 29.

Od letošní sezony budou v Itálii ještě víc využívány televizní záběry pro účely disciplinární komise. Hráče, který dá gól úmyslně rukou, nebo nafilmuje pád, čeká tvrdý trest.

Přehled nejdražších přestupů v italské lize:
HráčOdkudKamCena (v milionech eur)
Alberto GilardinoParmaAC Milán25
Patrick VieiraArsenal LondýnJuventus24,5
Walter SamuelReal MadridInter Milán16
Marek JankulovskiUdineAC Milán12,5
Luca ToniPalermoFiorentina10

Reklama

Související témata: