Hlavní obsah

V Barceloně se obávají odplaty Realu Madrid

MADRID

V loňské sezoně španělské ligy neměli fotbalisté FC Barcelona konkurenci. Titul dobyli s pohodlným předstihem a po šesti hubených letech opět naplno zazářili. Před sobotním startem nové sezony ovšem tuší, že podruhé za sebou tak snadno mistrovskou trofej nezískají. Představitelé katalánského giganta mají obavy především z odvěkého rivala Realu Madrid.

Článek

"Máme tým, s nímž můžeme vyhrát kdeco. Ale musíme počítat s Realem. Ve druhé polovině minulé sezony tvrdě zabojoval a jsem si jist, že teď si bude počínat stejně už od začátku," uvedl sportovní ředitel klubu a bývalý skvělý útočník Txiki Begiristain.

Kdo vyhraje španělskou ligu?
Tipujte v anketě na konci článku!

Jestli totiž někdo zbrojil na nový ročník, pak to byl Real Madrid. Společně s Chelsea si rozdělily dva nejžádanější hráče na trhu. Londýnský klub získal ghanského záložníka Essiena, Real se může pyšnit brazilskou střeleckou hvězdičkou Robinhem, jehož po komplikovaných jednáních dostal ze skoupého Santosu do Evropy.

"Bílý balet" už dva roky netančil kolem žádné trofeje, což je pro klub jeho formátu neobvykle dlouhá pauza. Přes léto skoro za 60 milionů eur změnil tvář. Vedle jednadvacetiletého Robinha přišel jeho robustní krajan a další útočník Julio Baptista a dva uruguayští dělníci do defenzivy Pablo García a Diogo.

Trenérovi je třeba pomoct

Spolu s koučem Vanderleiem Luxemburgem je tak v týmu Realu nyní pět Brazilců. "Trenérovi je třeba pomoct," vysvětlil svou strategii sportovní ředitel klubu Arrigo Sacchi, sám vynikající kouč.

V šatně se navíc vyčistila atmosféra odchody Figa a Solariho, kteří jen těžce nesli úděl hráčů, na něž často místo v sestavě nezbylo. Další na odchodu může být Angličan Owen, jenž byl také zvyklý nastupovat častěji. Na přestup mu ale zbývá už jen pár dnů.

Barcelona si udržela všechny hvězdy a ještě přidala do zálohy dříče Van Bommela z Eindhovenu a na křídlo Ezquerra z Bilbaa. Švédský brankostroj Larsson se zotavil po zranění, kvůli němuž stejně jako Edmílson, Gabri a Motta vynechal skoro celou sezonu.

Villarreal se s rolí třetího vzadu nehodlá smířit

Za oběma kluby zela patnáctibodová propast, ale především Villarreal ukazuje, že se s rolí třetího vzadu nehodlá smířit. Na stadionu Madrigal jako by si zřídila tréninkové centrum argentinská reprezentace.

Natrvalo přišel z Barcelony Riquelme, který v klubu loni hostoval a přidal se ke spoluhráčům z národního týmu Sorínovi, Figuerovi, Arruabarrenovi a Gonzálo Rodríguezovi. Obranu vyspravili Krompkamp z Alkmaaru a Tacchinardi z Juventusu. Místo Reiny, jenž už chytá v Liverpoolu, přišel do branky další Argentinec Barbosa.

Do okruhu favoritů řadí experti ještě Valencii a Atlético Madrid. Valencie získala do útoku místo Baroše Kluiverta, který bude doufat ve své vzkříšení v lize, v níž prožil své nejlepší roky. Týmu se chopil nový kouč Sánchez Florés, jenž na jaře zachránil od sestupu Getafe. S ním přišel ze Zaragozy kanonýr Villa a z Benfiky objev loňského Eura obránce Miguel.

Atletiko opět nezískalo Rosického

Atlétiku se už poněkolikáté nepovedlo získat k dirigentské taktovce Tomáše Rosického, záloze by tak měl šéfovat Bulhar Petrov, jehož klub za devět milionů eur vykoupil z Wolfsburgu. Žádný Čech se tak ani letos na soupiskách španělských ligových klubů neobjevuje.

Do soutěže se znovu vrátili její tradiční účastníci Celta Vigo a Alavés a zvlášť prvně jmenovaný celek se bude chtít vrátit na pohárové příčky, z nichž ještě před dvěma lety dokráčel přes pražskou Slavii do Ligy mistrů.

Přehled nejdražších přestupů ve španělské lize:
HráčOdkudKamCena (v milionech eur)
RobinhoSantosReal Madrid24,5
Julio BaptistaSevillaReal Madrid20
David VillaZaragozaValencie12
Martin PetrovWolfsburgAtlético9
Mateja KežmanChelseaAtlético9

Reklama

Související témata: