Hlavní obsah

Rozhodčí Collina se naštval a ukončil kariéru

VIAREGGIO (Itálie)

Slavný italský rozhodčí Pierluigi Collina nebude pískat ani ve druhé lize. Někdejší nejlepší světový arbitr vystoupil z národní unie rozhodčích (AIA) na protest proti jejímu negativnímu postoji k jeho reklamní smlouvě s automobilkou Opel.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Ital Collina už rozhodovat fotbalové zápasy nebude - ilustrační foto.

Článek

Pětačtyřicetiletý Collina nejprve dostal výjimku a navzdory překročení věkového limitu měl pískat Serii A. Podepsal však lukrativní reklamní smlouvu s automobilkou Opel, která je zároveň sponzorem AC Milán, což vedení unie vnímalo jako střet zájmů. Když kontrakt pod nátlakem odmítl vypovědět, AIA mu zakázala pískat prvoligové zápasy.

Holohlavý arbitr vystoupil z unie a fakticky tak ukončil profesionální kariéru. "Po osmadvaceti letech jsem se rozhodl vedení unie zaslat svou rezignaci. Když se rozhodčím nevěří, nestojí za to pokračovat," vysvětlil na dnešní tiskové konferenci ve Viareggiu, kde žije.

Rozhodčí uznal, že podpis smlouvy s Opelem byl špatným rozhodnutím. "Byla to chyba, měl jsem respektovat pravidla," řekl ke kontraktu, který uzavřel ještě před udělením výjimky. "V noci jsem spal míň než před finále mistrovství světa," dodal.

Collina se však do paměti českých fanoušků zapsal především penaltou v předposlední minutě zápasu českých a nizozemských fotbalistů, kterou na mistrovství Evropy 2000 přísně nařídil za faul Jiřího Němce na Ronalda de Boera.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články