Hlavní obsah

Turci povolili. Sivok může v případě nouze ke Kolářovi

Karel FeltPrávo

Stoper Tomáš Sivok má reálnou naději, že na konci března stihne duel kvalifikace fotbalového ME s Lotyšskem. Až na zásah prezidenta Besiktase tvrdohlavý klubový lékař ustoupil a jednatřicetiletý reprezentant mohl absolvovat další vyšetření v Augsburgu. Bude-li třeba, podstoupí se stehnem zákrok v Praze u profesora Pavla Koláře.

Foto: Jan Tauber

Tomáš Sivok na ilustračním snímku z umělky v kazašské Astaně.

Článek

Sivok byl mimo hru od poloviny listopadu, když na konci kvalifikačního utkání s Islandem ucítil bolest ve svalu. Zápas dohrál, ale pak začal nekonečný příběh... „Klubový lékař mi sval léčil injekcemi a odmítal vyšetření v zahraničí s tím, že tam žádný nález není. Až v lednu jsem se dostal k profesoru Kolářovi do Prahy, který zjistil, že mám ve svalu otok, který tlačí na nerv, a od toho se odvíjejí všechny potíže," popsal svoje trápení. „Přitom problémy by odstranil zákrok, který podle profesora Koláře není nijak složitý. Sval se vyčistí a do čtrnácti dnů bych mohl naplno trénovat," dodal tehdy.

Klubový lékař v Besiktasi však nadále tvrdil, že ve stehně nic nevidí a závěr profesora Koláře je nepravdivý. Sivok absolvoval v Turecku další vyšetření, ale problémy přetrvávaly. „Nechtěli povolit, dokonce jsem měl hádku s viceprezidentem klubu, protože přístup jejich lékaře nikam nevedl. Přitom stačilo, aby dal svolení k vyšetření a zákroku už v prosinci a Tomáš mohl dávno hrát," konstatoval hráčův agent Jiří Müller.

Zlom přišel až ve chvíli, kdy se Sivok objednal ke klubovému prezidentovi. „To už se o mně v Turecku psalo, že jsem simulant, nechci za Besiktas hrát, protože mám od léta podepsanou smlouvu jinde. V Besiktasi jsem víc než šest let, jsem tu spokojený, takže tyhle blbosti mě urážely," zlobil se hráč, který s týmem získal jednou turecký titul a dvakrát pohár.

Prezident rozhodl, ale Sivokovi pohrozili pokutou

„Rozhovor s prezidentem začal v trochu napjaté atmosféře. Zahlcen těmi nesmysly mi zpočátku moc nevěřil, po zhruba půlhodině jsem ale odcházel spokojený. Povolil vyšetření v Německu i případný zákrok v Česku. Řekl mi, že jsem pro něj jeden z klíčových hráčů a potřebuje mě na hřišti. Dokonce když prý budu hrát dobře, nabídne mi novou smlouvu," říkal.

Nabídku by prý přednostně zvažoval. „Ale pokud by byl v létě tak velký zájem jako v lednu, kdy se ozval i Leicester z Premier League, vybíral bych si," přiznal.

Součástí úmluvy se šéfem klubu ale bylo i Sivokovo následné mlčení. „Nezlobte se. Nemohu se k situaci vyjadřovat, hrozila by mi klubová pokuta," řekl tento týden Právu.

Manažer Müller však ničím takovým vázán není... „Tomáš nyní trénuje s týmem, sice jenom na sedmdesát procent, ale necítí žádnou bolest. V průběhu týdne to zkusí naplno. Pokud se bolest nevrátí, bude to v pořádku," konstatoval. Kdyby se ale bolest vrátila, bude zákrok nezbytný. „V tom případě by ho Tomáš absolvoval v co nejkratším možném termínu v Praze u profesora Koláře, který jako první příčinu jeho problémů diagnostikoval a navrhl i způsob léčby. Pokud by nenastaly nějaké nepředvídané komplikace, mohl by Tomáš už v březnu hrát," doplnil Müller.

Reklama