Hlavní obsah

Messi dohání Ronalda ve Zlaté kopačce! Portugalec zatím nenavázal na podzimní formu

Každou sezónu svádí souboj o nejlepšího fotbalového střelce Evropy. Nyní, měsíc a půl od Nového roku, se situace lehce mění. Zatímco Argentinec Lionel Messi prokazuje své střelecké dovednosti i letos a společně s Harrym Kanem z Tottenhamu nastřílel už osm branek, Portugalec Cristiano Ronaldo i vinou disciplinárního trestu nemůže nalézt svou podzimní střeleckou formu.

Foto: Juan Medina, Reuters

Zklamaný Cristiano Ronaldo po prohraném derby.

Článek

Dohromady vyhráli Zlatou kopačku šestkrát. Nejprve Ronaldo, o dva roky později Messi, pak znova Ronaldo, potom dvakrát Messi a loni opět Ronaldo. Mezi jejich nadvládu se dostali jen dva Uruguayci - Diego Forlán a Luís Suaréz. Přetahovaná dvou v současnosti nejlepších fotbalistů planety je vždy kořením jejich zápasů.

Letošní kalendářní rok zatím vychází jen jednomu z nich. Messi vstřelil v deseti duelech osm branek, stejnou bilanci má i kometa letošního ročníku Premier League jednadvacetiletý Harry Kane z Tottenhamu. Ronaldo i vinou disciplinárního trestu (v zápase proti Córdobě dostal červenou kartu a dvě utkání musel vynechat - pozn. red.) má jen čtyři trefy. Přesto i nadále s dvaceti osmi góly vévodí tabulce střelců španělské ligy, i celé Zlaté kopačce. Messi jich už má ale na svém kontě dvacet tři a se započteným koeficientem ztrácí k dnešnímu dni na rodáka z Madeiry deset bodů.

Realu celkově nevychází kalendařní rok 2015 podle plánu. V lednu svěřenci Carla Ancelottiho vypadli ze Španělského poháru, v sobotu utrpěli drtivou porážku 0:4 od Atlética, mj. právě městský rival vyřadil Bílý balet i z Copa del Rey. A navíc hráči museli vyslechnout ostrá slova od prezidenta Florentina Péreze. 

Největším překvapením je však střelecké počínání Kanea. Tento urostlý útočník se dlouho nemohl prosadit do prvního mužstva Kohoutů. Putoval po různých hostováních v nižších anglických ligách. Uchytit se mu podařilo až před letošní sezónou a vypadá to, že natrvalo. Ze všech forvardů londýnského celku má v probíhající sezóně suverénně nejlepší bilanci, 35 zápasů, 23 branek. Jen pro představu, druhý je Nacer Chadli, který skóroval devětkrát. Jedenáctkrát se zapsal mezi střelce záložník Christian Eriksen. S největší pravděpodobností se Kane, objeví na mistrovství Evropy hráčů do 21 let, které v červnu hostí Česká republika.

Do Zlaté kopačky se počítají jen branky v ligových soutěžích.

Top Ten střelců v hlavních evropských ligách v tomto kalendářním roce:
JménoKlubPočet gólů
Harry KaneTottenham8
Lionel MessiBarcelona8
Antoine GriezmannAtlético Madrid6
Kevin de BruyneWolsburg5
Mario MandžukičAtlético Madrid5
Gonzalo HiguaínNeapol5
NeymarBarcelona5
Mauro IcardiInter Milán5
Claudio BeauvueGuingamp5
Fabio QuagliarellaFC Turín5
Zdroj: www.dailymail.co.uk
Průběžné pořadí Zlaté kopačky k 11. 2. 2015.
JménoKlubPočet branekKoeficientBody
Cristiano RonaldoReal Madrid28256
Lionel MessiBarcelona23246
Jevgenij KabajevKalev (Est.)36136
Diego CostaChelsea17234
Andrej KramaričRijeka/Leicester221,533
NeymarBarcelona16232
Igor SubbotinLevania Talinn32132
Jackson MartinezPorto16232
Alexandre LacazetteLyon211,531,5
ManuchoFC Infonet (Est.)30130
Zdroj: www.eurotopfoot.com

Reklama