Hlavní obsah

Čech drží v Premier League průměr 0,33

PRAHA/LONDÝN

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech musel minulý víkend po kvalifikačním utkání v Rumunsku opustit kvůli zraněnému ramenu národní tým, po necelém týdnu intenzivní léčby už ale opět stál mezi tyčemi v Premier League. Chelsea v 5. kole soutěže přivítala na svém hřišti Sunderland, připsala si vítězství 2:0 a český gólman tak vychytal už čtvrtou nulu.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Čecha trápily bolesti ramena už od března, nepomohla ani letní pauza. "Jednalo se o zánět rotátorové manžety, jež je v těsné blízkosti ramenního kloubu. Ten zánět se pak rozšiřoval a dělal se mi i ve šlachách. Snižovalo to pohyblivost celého ramena, stačilo levou ruku zvednout a už jsem v rameni pocítil velkou bolest," uvedl Čech o zdravotních komplikacích na svých internetových stránkách.

Čechovo rameno o sobě dalo vědět i při nezvládnutém duelu s Rumunskem a reprezentační jednička rozšířila lazaret v Brücknerově týmu. Následovala cesta za lékaři do Londýna, kteří nasadili intenzivní léčbu. "Ještě v neděli jsem dostal do ramena dvě speciální injekce, po nichž bylo nutné, abych postižené místo několik dní nezatěžoval - právě to byl důvod mé absence proti Arménii. Od pondělí do středy jsem fyzickou kondici udržoval bez zapojení rukou, do branky jsem mohl znovu vlézt až ve čtvrtek," přiblížil expresní rekonvalescenci Čech.

Průměr 0,33 branky na zápas

V sobotu tak už mohl být jedním ze základních kamenů Chelsea. Londýnský celek zdolal soupeře díky trefám obránce Geremiho a kanonýra Drogby, jenž si v pátém utkání nové sezóny připsal pátý gól. Čech vychytal svou čtvrtou letošní nulu, celkově za dobu svého působení v dresu Blues zůstal nepřekonán devětadvacetkrát. V 39 zápasech obdržel pouhých třináct branek a jeho průměr tak činí 0,33 gólu na zápas.

Český gólman se svými spoluhráči vstoupí příští týden do nového ročníku Ligy mistrů, kádr ambiciózního kouče Mourinha změří v úvodu soutěže síly s přemožitelem pražské Slavie z předkola, bruselským Anderlechtem. Na začátku října se pak Čech znovu sejde se svými kolegy z reprezentace při závěrečných kolech kvalifikace mistrovství světa.

Výběr trenéra Brücknera budou čekat klíčové zápasy s Nizozemskem a ve Finsku. "Jestliže chceme postoupit přímo, musíme v první řadě získat šest bodů. Čtyři by byly málo a nestačily by. Pak se uvidí, jak si povedou ostatní soupeři. Každopádně to bude zajímavý boj do poslední minuty. Jak jsem již ale říkal po Rumunsku: pro nás je nejdůležitější se na šampionát dostat a na tom, jakou cestou se tam probojujeme, už tolik nezáleží," má jasno Čech.

Reklama

Související témata: