Hlavní obsah

Bednář: Láká mě Premier League, ale zatím nespěchám

Útočník Roman Bednář byl ještě donedávna pro fotbalovou veřejnost nenápadnou mladou nadějí. Před několika dny ale potvrdil svůj talent, když obdržel cenu pro Objev uplynulé ligové sezóny. Momentálně Bednář střílí góly za reprezentační jednadvacítku i Hearts of Midlothian ve skotské lize. V rozhovoru pro deník Právo vypráví o úspěšném startu v soutěži a životě ve Skotsku.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Roman Bednář (vpravo) ještě v dresu Boleslavi.

Článek

Před několika dny jste převzal cenu pro objev sezóny 2004-2005. Co pro vás toto ocenění znamená?Hrozně moc, protože v anketě hlasují odborníci a hráčská konkurence v minulém ročníku byla veliká. Je to skvělé ocenění mojí práce a zatím moje nejcennější individuální trofej.

Kdyby vám loni na jaře někdo řekl, že budete hrát s Mladou Boleslaví ligu a po první sezóně se dostanete do Skotka, co byste mu řekl? Nevěřil bych mu, i když zahrát si ligu, a pak v zahraničí, nejlépe v Anglii, to byl můj sen. Ze Skotska je do Premier League určitě blíž než z Čech, ale já zatím nespěchám. V Edinburghu jsem spokojený.

Hráči někdy mívají problémy s adaptací, rozehrávají se v nové soutěži déle. Vy jste se chytil velice rychle, to vám skotská liga skutečně tak sedla? Určitě, v novém prostředí se mi ohromně líbí a důležité je, že v klubu nejsem jediný Čech.

Heart of Midlothian jsou překvapením skotské ligy. Nový majitel, litevský miliardář Vladimír Romanov, nakoupil spoustu hráčů a tým funguje od prvního zápasu. V čem je síla "Srdcí", jak se tento klub jmenuje? V týmové spolupráci, a to spolu skutečně nehrajeme tak dlouho. Mužstvo máme opravdu velice kvalitní. Hrajeme útočný fotbal, vytváříme si hodně šancí a dáváme góly. Když nějakou nedám, zastoupí mě gólově spoluhráči. Mívám tři až čtyři příležitosti za zápas.

Jaká je vůbec skotská liga? Velmi kvalitní. Není jen o Celtiku a Rangers, jsou tu i další kvalitní týmy, které by se u nás rozhodně neztratily. Všichni hrají naplno, nahoru dolů, hodně tvrdě, ale oboustranně otevřeně a útočně. Nikdo nebetonuje. Tohle mi vyhovuje, v Čechách se víc brání než útočí, což není atraktivní ani pro diváky.

Hearts patřily spíše k lepšímu průměru, teď vyhrávají. Jaké má klub vůbec cíle pro tuto sezónu? Pan Romanov říká, že chce hlavně vyhrávat, ale on i ostatní lidé v klubu jsou realisty. Určitě chceme vybojovat třetí místo, protože to znamená přímý postup do Poháru UEFA. Po skvělém začátku v koutku duše věříme, že by se mohlo podařit i něco víc... Znamenalo by to přeskočit jednoho z dvojice Rangers-Celtic, což jsou superkluby nejen na skotské poměry. Nereálné to ale není. Bude velmi důležité, jak zvládneme zápasy, v nichž se nám nebude dařit. Logicky i to musí přijít.

Kdo vám nejčastěji přihrává na góly? Nemohu říct, že bych měl svého nahrávače. V útoku jsme dva, za námi je ofenzívní čtyřčlenná záloha. Mým úkolem je sklepávat vysoké míče na nabíhající spoluhráče. Oni buď střílejí, nebo se ke mně balón zase dostane a zakončení je na mně. Rudovi Skácelovi to ohromně střílí, mně se také daří, ale góly dávají i další kluci. Pro tým je jen dobře, že nemusí spoléhat na jednoho střelce. Pro soupeře je pak horší, na koho se soustředit. Jak už jsem řekl, ve Skotsku se hraje otevřený fotbal, proto padá hodně branek.

V Hearts jste tři Češi, kromě vás Rudolf Skácel a Michal Pospíšil. Bydlíte blízko sebe. Stýkáte se i mimo klubové povinnosti? Ruda s Michalem bydlí vedle sebe, já asi pět minut od nich. Samozřejmě se vídáme často i ve volném čase. Zajdeme na večeři nebo i na pivo.

A na proslavenou skotskou... Tu jsme si zatím nedali.

Už jste si vybral bydlení? Kluci už mají byty, mne stěhování z hotelu čeká a již se na ně těším.

Už jste oblékl tradiční skotský kylt, mužskou kostkovanou sukni? Kdepak, ale určitě si ho pořídím.

Góly střílíte i za reprezentaci do jednadvaceti let. Má podle vás na to, aby navázala na medailové úspěchy ze začátku nového tisíciletí? Mužstvo máme velmi dobré, i když teď nás opustil kapitán Tomáš Sivok, kterého povolal trenér Brückner. Postup do baráže by nám už neměl uniknout a dál se uvidí. Medaile našich předchůdců nás motivují.

Zmínil jste Tomáše Sivoka. Vás by takové povolání do reprezentačního áčka nelákalo? Samozřejmě mě láká, ale konkurence v reprezentačním útoku je velká. Udělám všechno pro to, abych se tam časem také dostal.

Reklama

Související témata: