Hlavní obsah

Jak na penalty? Ve Švýcarsku odhalili Vaclíkovo tajemství

Fotbalisté Basileje jdou do sobotního ligového duelu s Lucernem v pozici lídra soutěže se sedmibodovým náskokem před Young Boys Bern. Mohou za to děkovat svému brankáři Tomáši Vaclíkovi, který mistrovskému celku zachránil bod z utkání v St. Gallenu, napsal tamní list Blick na své internetové verzi. Vyzdvihl tak podíl českého gólmana, jenž se na remíze 2:2 podílel i likvidací pokutového kopu Roberta Rodrígueze.

Vaclík chytá Rodríguezovi penaltu.

 
Článek

Basilej minulý víkend v utkání dvakrát vedla, domácí ale pokaždé dokázali po několika minutách srovnat krok. Rozhodující okamžik mohl přijít v 69. minutě, kdy se Rodríguez postavil k nařízenému pokutovému kopu. Vaclík však jeho pokus vychytal.

„Rodríguez se mě ptal, proč jsem se vrhl k levé tyči," přiblížil po utkání brankář, který do Basileje přišel loni v létě z pražské Sparty. „A dodal, že prý to nekopl moc dobře."

I Vaclíka prý překvapilo, že se střídající Rodríguez, který byl přitom na hřišti jen několik minut, hrnul k exekuci. Fatální chyba! A proč tedy rodák z Ostravy zvolil skok k levé tyči? „Před zahráním penalty se rozpoutala dlouhá diskuze. Měl jsem dost času si rozmyslet, co udělám."

Takže čistá intuice? Ne tak docela. „Viděl jsem ho zahrávat několik penalt na videu a pokaždé pálil do druhého rohu branky. Odhadl jsem správně, že tentokrát zkusí změnu," vykládala někdejší jednička mezi tyčemi české jednadvacítky.

Likvidátorem penalt díky dcerce

Pětadvacetiletý Vaclík v zemi helvétského kříže premiérově absolvoval sezónu v Lize mistrů, ve skupině společně s krajanem obráncem Markem Suchým vyřadili slavný Liverpool, doma potrápili i hvězdný Real Madrid. Neužívá si však jen fotbalové radosti. Od začátku března je hrdým otcem dcerky Nicole.

„Je úžasná, ale současně je to pro mne i výzva. Na nějaké vyspávání můžu zapomenout," vstřebává změny v zaběhnutém režimu. Trenér týmu Paulo Sousa v tom však spatřuje i jistou výhodu: „Alespoň má Tomáš po nocích více času na prostudování videa," nabízí s úsměvem paralelu na úspěšný zákrok strážce basilejské branky v posledním duelu.

Likvidátorem penalt díky dceři, píše o Vaclíkovi v nadsázce Blick. Současně jako upozornění pro penaltové střelce Lucernu. Sousa však varuje své svěřence před podceněním kandidáta na sestup, jemuž patří v desetičlenné tabulce předposlední příčka.

„Lucern je tým, který zaznamenal po zimní pauze největší pokrok, jejich hra je přímočařejší a dobře organizovaná. Jsou sebevědomější."

Stejně jako jeho brankář Vaclík, dodává švýcarský list.

Reklama

Související témata: