Hlavní obsah

Ještě jedna pokuta pro Slovan za duel se Spartou: 500 eur za chyby v přípravě

Bratislava

Fotbalový klub Slovan Bratislava dostal od slovenského úřadu pokutu 500 eur (13 700 korun) za nedostatky při organizaci loňského utkání Evropské ligy se Spartou Praha, které bylo kvůli řádění fanoušků přerušeno. Vyšetřování z podezření ze zanedbání pořadatelské služby v souvislosti s utkáním také vede slovenská policie. ČTK o tom informovalo slovenské ministerstvo vnitra a policie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Těžkooděnci po přerušení utkání základní skupiny Evropské ligy mezi Slovanem Bratislava a pražskou Spartou.

Článek

Bitka mezi fanoušky Slovanu a Sparty

Pokutu uložil Slovanu Bratislava podle ministerstva vnitra bratislavský okresní úřad za to, že klub trenéra Jozefa Chovance předepsaným způsobem neoznámil jméno bezpečnostního manažera, který je ze zákona odpovědný za bezpečnostní opatření během utkání. Slovan se k pokutě zatím nevyjádřil.

Řízení kvůli zanedbání povinností pořadatelské služby v zápasu mezi Slovanem a Spartou zase zahájila slovenská policie. Její mluvčí Michal Szeiff uvedl, že v případu zatím nepadlo rozhodnutí.

Říjnové utkání ve slovenské metropoli bylo v závěru prvního poločasu přerušeno poté, co chuligáni Sparty prolomili plot sektoru pro hosty a pronikli na vedlejší tribunu technicky zastaralého stadionu Pasienky, kde napadli několik domácích příznivců. Několik stovek fanoušků následně uteklo před násilím do prostoru hrací plochy. Situaci uklidnil až zásah policejních těžkooděnců.

Podle slovenského zákona o organizaci sportovních akcí za veřejný pořádek na stadiónech odpovídá organizátor utkání. Až v případě, že situaci nezvládne vlastními silami, může o zákrok požádat policisty. Pokud se potvrdí, že pořadatel hrubě zanedbal své povinnosti, policie má nárok na proplacení nákladů na obnovení veřejného pořádku. Szeiff ale poznamenal, že náhradu nákladů na zákrok na stadionu policie vůči bratislavskému klubu neuplatňuje.

Za nedostatečnou pořadatelskou službu v utkání se Spartou dostal Slovan Bratislava už loni pokutu 50 000 eur (1,7 miliónu korun) od disciplinární komise UEFA. Českého mistra UEFA za chování jeho fanoušků potrestala pokutou 80 000 eur (2,19 miliónu Kč) a uzavřením stadionu na jeden zápas s podmínečným odkladem na dva roky.

Reklama

Související témata: