Hlavní obsah

Na Dragao se peníze jen hrnou. Pokladník Porta za 11 let započítal 16 miliard!

Porto

Těžko byste v Evropě hledali po finanční stránce více prosperující klub, než FC Porto. Líheň fotbalových talentů pocházejících z Portugalska a převážně Jižní Ameriky tu dělá své první krůčky, a když nastane správný čas, vedení Draků své ovečky prodá do prestižních evropských klubů. Ale pozor! Mnohdy nejde o zanedbatelnou částku. Na Estádio do Dragao se řídí heslem „levně koupit a draze prodat“. I proto se v Portu pyšní skvělou tržbou - za necelých 11 let prodali hráče za sumu lehce převyšující 600 miliónů eur, v přepočtu přes 16 miliard Kč.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Yacine Brahimi (8) z Porta oslavuje se spoluhráči gól v utkání Ligy mistrů proti Basileji.

Článek
Fotogalerie

Strategie portugalského klubu a letošního účastníka čtvrtfinále Ligy mistrů je dokonalá. Za přiměřenou částku skoupit talentovaného hráče, a když avizovaný fotbalista vynikne, prodat ho několikanásobně dráž. Tak funguje FC Porto, které je známé tím, že hráče loví především na jihoamerickém kontinentu.

Přehlednou tabulku všech transferů naleznete v tabulce v galerii. Nejzdařilejší přestupy Porto svedlo v případě dvou kolumbijských reprezentantů - v roce 2011 prodalo útočníka Radamela Falcaa Garcíu za 45 miliónů eur do Atlétika Madrid, před dvěma lety a za stejnou sumu i talentovaného Jamese Rodrígueze do Monaka.

Nákup za 5 miliónů eur, prodej za 45

Oba Kolumbijce přitom portugalský klub ulovil v argentinské lize, která patří k největším zásobárnám světových talentů. Za Falcaa vedení Draků zaplatilo v roce 2009 argentinskému celku River Plate jen 5 miliónů eur, o rok později si Porto v konkurenčním Banfieldu našlo Jamese Rodrígueze, za jehož odstupné dalo 6 miliónů eur.

Trefou do černého by se dal označit také přesun brazilského útočníka Hulka, za kterého před třemi lety Petrohrad zaplatil 40 miliónů eur. A můžeme jmenovat i další skvělé hráče - za Porto dříve hráli i Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira, Maniche, Pepe, Anderson, Ricardo Quaresma (ten se do Porta opět vrátil), Lucho González, Lisandro López, Bruno Alves či Joao Moutinho.

Od léta bude novou akvizicí Realu Madrid talentovaný třiadvacetiletý brazilský obránce Danilo, jenž přestoupí z Porta za 31,5 miliónu eur (asi 868 miliónů korun) a podepíše smlouvu do roku 2021.

Podtrženo a sečteno - v Portu byznys umí a na své úspěšné strategii hned tak něco nezmění.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články