Hlavní obsah

Za hattrick mu spoluhráči zaplatili, je za hvězdu a sní o trofeji pro nejlepšího kanonýra

Praha

Ač nastupuje v Senici na postu záložníka a několik zápasů zaskočil i v obraně, je Jan Kalabiška aktuálně na čele tabulky kanonýrů slovenské fotbalové ligy. Poslední duel musel kvůli zdravotním patáliím vynechat, nicméně pro další kola už bude fit. „Trofej pro nejlepšího střelce mě hodně láká," říká bojovně osmadvacetiletý rodák z Mělníka.

Foto: fksenica.eu

Jan Kalabiška v dresu Senice.

Článek

Jak moc vás v honbě za trofejí pro nejlepšího střelce slovenské ligy přibrzdil v úvodu jara nucený záskok v obraně?

Po zimní pauze jsem musel do obrany, protože jsme měli nouzi. Někteří kluci se zranili, dva odešli. Trenér nechtěl riskovat s nasazováním mladých kluků. Ale i tak jsem se v každém utkání dostal do jedné nebo dvou šancí. I když trenér mě nabádal, abych myslel hlavně na obranu. Nicméně v záloze hraju od dětství. Když mě trenér vrátil v posledním odehraném utkání na mé místo, byl jsem rád. A vše jsem vyšperkoval prvním ligovým hattrickem.

Ctí se rovněž na Slovensku pravidlo, že autor hattricku přispívá do týmové kasy?

Myslel jsem, že za tři góly v Banské Bystrici budu muset platit. Ale je to obráceně. Podle týmového řádu dostanu za hattrick peníze od spoluhráčů, respektive určitou finanční částku z týmové kasy jako odměnu za mimořádný výkon.

Fanoušci Senice vás na podzim zvolili nejlepším hráčem klubu, nyní jste s Chorvatem Jeličem z Žiliny na čele produktivity. Užíváte si pozici největší hvězdy týmu?

Ocenění od fanoušků za podzimní část sezóny si hodně vážím. Byl bych nadšený, kdyby mě zvolili i na konci sezóny. Asi je to právě kvůli gólům, protože si nejsem jistý, zda jsem byl herně nejlepší. A co se týče pozice hvězdy. Většinou taková úloha patří hráči, který je nejproduktivnější. Ale mně přijde divné říkat, že jsem hvězda.

Projevuje se popularita u fanoušků podpořená střeleckou úspěšností i na veřejnosti?

Občas mě v městě někdo zastaví, gratuluje ke gólům nebo jen pokecáme. Jsem v Senici čtyři roky, už hodně lidí znám. Ale není to tak, že bych rozdával podpisy pořád.

Jak moc vás láká trofej pro nejlepšího střelce soutěže?

Největší motivací je pohárové Evropa. Vždyť na trofej pro kanonýra bych ještě před pár měsíci ani nepomyslel. Minulý ligový ročník jsem dal pět gólů, což byla moje životní sezóna. Vůbec jsem netušil, že bych mohl dát tolik gólů.

Stoupá s přibývajícími zářezy i sebevědomí?

Jsem v koncovce klidnější, mám chladnější hlavu. Nemám v zápasech tolik šancí, ale poslední dobou je proměňuji. Když to člověku padá do sítě, jde vše skoro samo. V Bystrici jsem zaseknul pravačkou balón kolem hráče, což jsem si v zakončení nikdy nedovolil (směje se).

Ve slovenské lize patří Senici čtvrtá příčka, jste navíc v semifinále poháru. Která cesta do pohárové Evropy je snadnější?

Se spoluhráči jsme se shodli, že přes pohár. První semifinále v Dunajské Stredě jsme sice prohráli, ale doma jsme silní. Všichni věříme, že projdeme do finále, které bude otevřené. V lize je Žilina i Trenčín kvalitou trošku výš. My se porveme o třetí místo s Trnavou, která měla pomalý rozjezd, ale teď má dobrou formu.

Když mluvíte o pohárové Evropě, znamená to prodloužení vašeho pobytu v Senici?

Moje smlouva platí do léta, klub může uplatnit opci na další rok. Já bych chtěl využít současného rozpoložení a vyrazit po čtyřech letech do světa. Snem je Španělsko, ale to asi nevyjde. Nicméně nějaké náznaky jsou z Rakouska, což by nebylo špatné. Nebránil bych se ani návratu do Česka. Ale raději bych zkusil ještě zahraničí. Hrál jsem doma a na Slovensku, tak bych si rád zkusil jinou soutěž. Kdybych byl nejlepší střelec soutěže, nabídek by bylo určitě více. A zřejmě i podmínky kontraktu by se lépe vyjednávaly.

V Česku jste hrál v Příbrami a v Brně, na Slovensku jste už čtyři roky. Jak vyznívá poměření obou soutěží?

Českou ligu sleduji pravidelně. Myslím, že kvalita jde nahoru. Skoro celá reprezentace hraje domácí soutěž, i proto bych si ji rád zkusil. Na Slovensku se vše velmi blíží Česku, až na jedinou věc. Se stadióny a zázemím je to trošku špatné. Třeba zrovna v Bánské Bystrici spíše hodně špatné. Šatny, toalety... Nevím, k čemu bych to přirovnal. Krásný stadión mají v Žilině, ten je nejlepší. U nás v Senici je druhý nejlepší. A trávu máme nejlepší na Slovensku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články