Hlavní obsah

Jankulovski se po zranění vrátil na trávník

PRAHA

Český fotbalista Marek Jankulovski se po více než měsíční pauze zaviněné zraněním kotníku vrátil v neděli na trávník a podruhé si zahrál za AC Milán. V utkání 7. kola italské ligy nastoupil český reprezentant na posledních dvanáct minut duelu v Cagliari a se svými spoluhráči se mohl radovat z výhry 2:0.

Foto: www.petr-cech.cz

Marek Jankulovski (vlevo) na archivním snímku v dresu české reprezentace.

Článek

Jankulovski hrál naposledy začátkem v září v dresu národního týmu v Rumunsku, kde se mu však obnovilo zranění kotníku. Předtím stihl v červenočerném dresu jen pár minut v duelu prvního kola. Dnes český obránce vystřídal v 78. minutě Gilardina, jenž poslal favorita do vedení již v první minutě. Pojišťovací trefu přidal ještě do přestávky Ševčenko a vicemistři ztrácejí v tabulce na druhém místě stále pět bodů na suverénní Juventus.

Inter Milán rozstřílel Livorno 5:0 a v tabulce je třetí. Lazio porazilo doma gólem Zauriho z 83. minuty čtvrtou Fiorentinu a v pořadí se posunulo hned za ni. Zato Treviso opět nedokázalo vyhrát a je stále poslední, i když si z Parmy přivezlo bod.

Inter se proti Livornu dostal do vedení v 11. minutě, kdy se trefil Materazzi. O osm minut později přidal další branku Cruz. Další kanonáda nastala na začátku druhého poločasu, kdy se v rozmezí třinácti minut trefili postupně Cambiasso, Cordoba a Recoba.

Fiorentina s českým reprezentačním stoperem Ujfalušim nastoupila v Římě proti Laziu a prohrála 0:1. Poslední Treviso se představilo v Parmě a jeho šňůra zápasů bez výhry se protáhla už na sedm. Parma skórovala v 34. minutě a hosté dokázali pouze srovnat, když se v 67. minutě trefil Fava.

Souboj dvou týmů ze středu tabulky mezi Palermem a Chievem skončil nerozhodně 2:2. Domácím sice v 15. minutě zajistil náskok Corini, který proměnil penaltu, ale hosté dokázali o tři minuty později odpovědět. Střelec Amauri přidal v 39. minutě další branku z penalty a Palermo zachránilo remízu až na konci druhého poločasu, kdy se v druhé minutě nastavení trefil Caracciolo.

AS Řím se nemůže dostat z krize, opět prohrál. Tentokrát ho dokázalo porazit 1:0 Empoli a AS Řím se tak propadl v tabulce až na 14. místo.

ITÁLIE - 7. kolo
Ascoli - Sampdoria 2:1 (45. a 79. Tosto - 54. Bonazzoli), Empoli - AS Řím 1:0 (59. Tavano), Inter Milán - Livorno 5:0 (11. Materazzi, 19. Cruz, 48. Cambiasso, 51. Cordoba, 61. Recoba), Lazio - Fioretina 1:0 (83. Zauri), Palermo - Chievo 2:2 (15. Corini z pen., 90+2. Caracciolo - 18. a 39. z pen. Amauri), Parma - Treviso 1:1 (34. Simplicio - 67. Fava), Reggina - Lecce 2:0 (13. Tedesco, 52. Cozza), Cagliari - AC Milán 0:2 (1. Gilardino, 27. Ševčenko)
TABULKA

Aston Villa bez Baroše vyhrála birminghamské derby

Fotbalisté Aston Villy vyhráli nedělní birminghamské derby, na stadiónu svého městského konkurenta City zvítězili 1:0. Rozhodla 19. minuta, kdy se trefil hostující Phillips. Aston Villa nastoupila bez útočníka Milana Baroše, který má stále problémy s achillovkou a neobjevil se ani na lavičce náhradníků. Jeho český spoluhráč Patrik Berger se dostal do zápasu v 66. minutě.

Domácí měli od začátku více ze hry, ale nedokázali vstřelit branku. Záložník Jiří Jarošík v 39. minutě vystřídal zraněného Stephena Clemence, to už ale jeho tým prohrával.

Jarošík se ukázal několika střelami z dálky, ale žádná z nich neskončila v síti. Hráči City tak v nové sezóně Premier League stále marně čekají na domácí výhru.

Manchester City zvítězil nad West Hamem a v tabulce se bodově dotáhl na konkurenční Manchester United, který však na třetím místě sehrál o zápas méně. Pro "kladiváře" to byla první letošní prohra na hřišti soupeře.

Manchester byl od začátku utkání lepší a londýnský klub přitlačil na jeho polovinu. Jenže z vytrvalé převahy vytěžil pouze jediný gól, další dvě slibné šance hostující stopeři odvrátili z brankové čáry. Na prostupné obraně se nepřesným výkonem podílel i český obránce Tomáš Řepka, který byl v poločase vystřídán.

Hosté hráli hodně ustrašeně, a když v 50. minutě neproměnil Etherington třicetimetrové sólo, byl jejich osud zpečetěn. Andy Cole jedenáct minut po změně stran přidal druhý gól, po němž již Londýňané neměli sílu na zvrat. V první minutě nastaveného času alespoň snížili po Zamorově trefě na rozdíl jediné branky.

Zbývající zápas kola Charlton - Fulham se hraje v pondělí večer.

ANGLIE - 9. kolo
Birmingham - Aston Villa 0:1 (19. Phillips), Manchester City - West Ham United 2:1 (18. a 56. Cole - 90+1. Zamora).
TABULKA

Getafe přišlo o neporazitelnost

Prvním týmem, který letos dokázal ve španělské fotbalové lize porazit Getafe, se stal Betis Sevilla. Domácí vyhráli zásluhou Oliveiry, který v 18. minutě proměnil penaltu. Osasuna Pamplona zvítězila nad Celtou Vigo 2:0 a dostala se na druhou příčku se stejným bodovým ziskem, jaký má i vedoucí Real.

ŠPANĚLSKO - 7. kolo
Pamplona - Vigo 2:0 (47. Miloševič, 83. Webo), Mallorca - Santander 0:0, Betis Sevilla - Getafe 1:0 (18. Oliveira z pen.), Zaragoza - San Sebastian 0:1 (12. Prieto), Valencie - Málaga 2:1 (10. Ayala, 66. Vicente - 74. Salva), Espaňol Barcelona - Cádiz 0:2 (65. Pavoni, 81. Sesma), Bilbao - FC Sevilla 0:1 (44. Alves).
TABULKA

Lyon udolal Ajaccio

Fotbalisté Lyonu udolali na svém hřišti Ajaccio 3:2 a francouzskou ligu vedou o sedm bodů. Ačkoli měli vítězové předchozích čtyř ročníků soutěže celý zápas mírnou převahu, hosté dokázali dvakrát odpovědět. Vítěznou trefu zařídil v 68. minutě francouzský reprezentant Sylvain Wiltord, jenž tentokrát nemohl v útoku spolupracovat s potrestaným Norem Johnem Carewem.

Druhé dnešní utkání Marseille - PSG má výkop ve 21:00.

FRANCIE - 11. kolo
Lyon - Ajaccio 3:2 (29. Fred, 49. Juninho, 68. Wiltord - 34. Diawara, 53. Edson).
TABULKA

Reklama

Související témata: