Hlavní obsah

Lička vystřídá v Grodzisku Slováka Radolského

VARŠAVA

Český kouč Werner Lička se po krátké přestávce vrací do Polska. Bude trénovat fotbalisty prvoligového týmu Groclin Grodzisk. Na trenérské lavičce nahradí Slováka Dušana Radolského. "Dohodli jsme se na všech podrobnostech a v pátek s klubem podepíši smlouvu," potvrdil ve středu Lička.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Werner Lička

Článek

Podle kontraktu by měl zůstat v Grodzisku zatím do června 2007. Lička se prý chce setkat také s trenérem Radolským, který se s mužstvem rozloučí v sobotním zápase s varšavskou Polonií.

"Vedení klubu se rozhodlo ukončit spolupráci s panem Dušanem Radolským, protože současná situace neodpovídá tomu, co bychom si přáli," řekl mluvčí klubu Jerzy Pieta. Mužstvo se v tabulce pohybuje kolem desátého místa. O změně trenéra se přitom začalo spekulovat hlavně poté, co tým vypadl z Poháru UEFA.

"Trenérská práce není doživotní a změny, propuštění a nové kontrakty jsou součástí našeho povolání," řekl Radolský agentuře PAP. Myslí si, že za špatnou pozici klubu mohou spíše zranění předních hráčů než jeho trenérská práce. Na působení v Groclinu prý ale bude vzpomínat v dobrém. "Je to profesionální klub a měl jsem zde dobré podmínky k práci," dodal.

Radolský začal v Grodzisku trénovat v červnu roku 2003. Od té doby si klub připsal své největší úspěchy, v uplynulé sezoně se stal ligovým vicemistrem a získal Polský pohár. Ligu vyhrála Wisla Krakov, kterou tehdy trénoval právě Lička. Radolský podle mluvčího klubu povede fotbalisty Groclinu naposledy v sobotním utkání s Polonií Varšava.

Dostat tým do Evropy

Jeho nástupce by měl začít s tréninkem v pondělí 24. října. "Cíl je jasný - vítězit," řekl Lička s úsměvem k ambicím klubu. Chce, aby se příští rok Grodzisk dostal do evropských pohárů. "Tým na to rozhodně má. Podle mne patří mezi tři nejlepší kluby v Polsku, a to jak po stránce sportovní, tak i finanční," uvedl Lička. Jeho první zkouškou bude prestižní zápas proti Lechu Poznaň.

Lička má s polským fotbalem bohaté zkušenosti. Bývalý asistent v české reprezentaci, někdejší kouč ostravského Baníku, Zlína a reprezentační jednadvacítky naposledy působil ve Wisle Krakov. Tam přišel z jiného polského klubu Górniku Zabrze. Letos v červnu ho na lavičce Wisly nahradil někdejší kouč polské reprezentace Jerzy Engel. Lička ve Wisle působil od loňského prosince.

V Groclinu bude mít na starost také tři krajany. Na soupisce klubu jsou někdejší obránce pražské Sparty a Příbrami Radek Mynář, bývalý fotbalista ostravského Baníku a Karviné Radim Sáblík a slávista Lumír Sedláček.

Reklama

Související témata: