Hlavní obsah

Chovanec: Fotbal se mezi zbraněmi hrát nedá

MOSKVA

Jozef Chovanec se pomalu může ohlédnout za svým angažmá v ruském druholigovém klubu Kubaň Krasnodar. Do konce druhé nejvyšší soutěže zbývá už jen jedno kolo, přičemž ambiciózní Krasnodar je momentálně čtvrtý a nemá už šanci postoupit do nejvyšší soutěže. Bývalý trenér české reprezentace shrnul své působení v Rusku v rozhovoru pro ruský internetový server gazeta.ru.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Trenér Jozef Chovanec (vlevo) ještě na lavičce Příbrami

Článek

Jaké u vás převládají pocity po prvním angažmá v Rusku?S působením v Rusku jsem velmi spokojený. Během roku jsem poznal řadu zajímavých lidí. Navíc mě překvapila i úroveň fotbalu ve druhé ruské lize.

Proč Krasnodar nedokázal v soutěži porazit soupeře, kteří měli být jasnými outsidery? Ztráta těchto bodů se pak negativně projevila v tabulce...Možná jsme měli být na začátku sezóny skromnější a ne předčasně vyhlašovat útok na postup do nejvyšší soutěže. Všichni nás pak označovali za favorita a každý se na Krasnodar chtěl vytáhnout.

V Rusku se objevily názory, že některé výsledky nevypadaly zrovna věrohodně. Musím říct, že sledování některých zápasů u mne vyvolávalo jen smutný úsměv. A to se netýká jen výsledků, ale i některých nařízených penalt. Dalo by se o tom dlouho mluvit, ale to není údělem trenéra. Regulérnost soutěže musí kontrolovat jiní.

Právě v Česku se ale prokázalo, že některé kluby uplácely rozhodčí...Podle mého názoru se vyšetřování těchto případů v Česku občas nepochopitelně brzdí. Chtělo by to přijmout tvrdá opatření. Tak jako v Německu nebo v Itálii, kde klidně mužstvo, kterému je prokázána korupce, pošlou do nižší soutěže. Pokud se tohle nebude dít, budou s tím problémy pořád. Dnes na to doplatíme my, zítra někdo jiný. A nezáleží přitom, jak slavného jména se to týká, jde přece o princip.

Jak daleko mělo k fotbalu utkání v Machačkale proti místnímu Dynamu? (O přestávce duelu někteří z domácích funkcionářů napadli u šaten fotbalisty Krasnodaru, pozn. redakce)Na hřišti bylo všechno v pořádku. Jenže když bylo hráčům o přestávce vyhrožováno a byli dokonce napadeni, těžko se mohou soustředit na hru. To už nemělo s fotbalem nic společného. Což také nakonec přiznali i činovníci ruského svazu.

Stejní funkcionáři ale také Krasnodaru sebrali body za to, že tým neodcestoval k zápasu v Nalčiku...Sledovali jsme televizi a viděli, co se tam děje. Jak je možné hrát fotbal, když na ulicích pobíhají lidé se zbraněmi v rukách? (několik dní před zápasem na severokavkavzský Nalčik zaútočili ozbrojení teroristé a o život přišlo 12 lidí, pozn. redakce). Doufali jsme, že Machačkala dostane kontumační prohru a zápas s Nalčikem budeme moci odehrát 30. října. Dopadlo to ale přesně obráceně.

Jaké plány máte do budoucna ohledně práce v Krasnodaru?Sezóna ještě neskončila, s vedením se o tom budeme bavit až po posledním zápase. Měl jsem smlouvu na rok s možností prodloužení, uvidím, jak v klubu ocení moji práci. Přál bych si v Rusku zůstat, ale vše nyní bude záviset na vedení klubu.

Reklama

Související témata: