Hlavní obsah

Čech nebere konec série Chelsea tragicky

LONDÝN

Čtyřicet zápasů trvala v anglické Premier League neporazitelnost londýnské Chelsea. Úřadující mistři nevěděli, co je porážka v nejvyšší soutěži od loňského října, až v neděli jim připomněl Manchester United, jak chutná ztráta bodů. Podle brankáře Petra Čecha byla Chelsea lepším týmem na trávníku, měla ale smůlu.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Londýnský celek nestačil ve středu v Lize mistrů na Betis Sevilla a prohra s United tak byla druhou v řadě. S podobnou situací se Čech a také trenér José Mourinho vyrovnávají teprve podruhé za dobu svého působení v klubu. Poprvé prohrála Chelsea dvakrát po sobě letos v únoru, kdy nejprve vypadla ve čtvrtfinále Anglického poháru s Newcastlem a poté nestačila na Barcelonu v osmifinále Ligy mistrů.

Čech jednobrankovou prohru nebral nijak tragicky. "Na rozdíl od vystoupení v Lize mistrů jsme hráli jako tým, to bylo velmi pozitivní zjištění. V Seville jsme hráli opravdu špatně, proti Manchesteru to bylo už mnohem více o tom, že jsme měli smůlu. Přestože jsme byli lepší, prohráli jsme," uvedl třiadvacetiletý brankář na svých internetových stránkách.

Trenér United Alex Ferguson po vítězném duelu jásal. "Fantastický zápas! Stačí se podívat na tabulku, aby si lidé uvědomili, jak důležité vítězství to je," prohlásil Ferguson, jenž musel po prohře v Lize mistrů s Lille čelit nezvyklé kritice. "To byly jen kecy," ohromil novináře kouč United, jehož svěřenci jsou v tabulce ligy třetí se ztrátou deseti bodů na Chelsea, mají ale zápas k dobru.

Kdo vyhraje letošní ročník Premier League?
Hlasujte v anketě pod článkem.

Fletcher trefil, kam nechtěl

Chelsea odstartovala svou sérii loni na podzim poté, co utrpěla porážku 0:1 na hřišti Manchesteru City. Shodou okolností o neporazitelnost přišla opět v Manchesteru, tentokrát na půdě konkurenčních United. A opět rozdílem jediného gólu, který měl na svědomí záložník Darren Fletcher. Skotský středopolař chtěl z hranice malého vápna přihrát hlavou centrovaný míč na volné spoluhráče, nechtěný lob ale skončil až v brance Chelsea.

"Fletcher balón netrefil, jak chtěl, svezl se mu po hlavě. Mě míč přelétl a ke vší smůle na něj nedosáhnul ani John Terry, který stál na lajně a chtěl ho odhlavičkovat," přiblížil Čech osudný okamžik zápasu.

Londýňané se poté snažili stůj co stůj o vyrovnání, neuspěl ale ani ostrostřelec Lampard, který v posledních pěti ligových zápasech zaznamenal pět branek. "Byl jen několik metrů od brány, stál k ní zády. Drogba mu dal míč pod sebe a Frank se z otočky pokusil prostřelit Van der Sara. Ten se mu ale pohotově stihl postavit do cesty," popsal český brankář situaci. Bez šancí ale nebyli ani United, jenže Van Nistelrooij přestřelil a Rooneyho ránu zastavil skvělým zákrokem Čech.

United zastavili i sérii Arsenalu

Chelsea tak ztratila šanci překonat rekord Premier League v počtu neprohraných zápasů. Ten vlastní londýnský rival Arsenal, jenž v sezónách 2003/2004 a 2004/2005 udržel neporazitelnost v 49 utkáních. Až loni v říjnu přijel na hřiště Manchesteru United a odvezl si porážku 0:2.

Loňská prohra s United byla jedním z klíčových zápasů, které rozhodly o tom, že Arsenal neobhájí titul. Kouč Chelsea je přesvědčen, že symbolická prohra s United podobný význam nenese. "Bodový rozdíl v čele tabulky byl tehdy velice malý. My si i přes prohru udržujeme komfortní náskok," prohlásil seběvědomě Mourinho.

Proto ani portugalský trenér nedělal z porážky tragédii. "Samozřejmě, že jsme zklamaní. Je ale rozdíl, zda prohrajete po velmi špatném výkonu nebo odvedete dobrou práci. A my se nemáme za co stydět, sehráli jsme kvalitní utkání," dodal.

Reklama

Související témata: