Hlavní obsah

Tyson radí Rooneymu: Žij dál svůj bouřlivý život!

PRAHA

Bývalý boxerský mistr světa Mike Tyson radí anglickému fotbalovému reprezentantovi Waynu Rooneymu, aby nadále žil stejným způsobem jako dosud. I s výstřelky, které budí v konzervativní Anglii pohoršení.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Rooney.

Článek

Dvacetiletý útočník Manchesteru United Rooney má problémy s disciplínou delší dobu, rošťák Tyson jej ale hájí. "Nemůže se chovat najednou jako dospělý, školák a důstojný občan v tomto věku. Je mladý, úspěšný a asi má hodně sexu. Někteří si asi nemyslí, že to je skvělý, ale je to to, co by chtěli dělat," cituje raubíře Tysona britský bulvární deník The Sun.

"Je to jakoby žil sen kohokoliv z nás. Nespoutaný, na hraně zákona. Líbí se mi způsob, jakým jedná. Navíc se to od něj očekává," připomíná Tyson výstřelky nadějného mladíka. Rooney už během své krátké kariéry stihl nasbírat několik prohřešků.

Vyloučení za posměšný aplaus

V září Rooneyho vyloučil dánský rozhodčí Kim Milton Nielsen během utkání Ligy mistrů ve španělském Villarealu, když na jedno z rozhodnutí arbitra reagoval Rooney posměšným zatleskáním.

Ještě v dresu Evertonu naštval v prosinci 2002 spoustu lidí divokým zákrokem na Steva Vickerse při remíze 1:1 v Birminghamu, o rok později praštil do nosu tureckého obránce Alpaye během reprezentačního duelu Anglie v Istanbulu. Ruku Rooneyho pocítil v obličeji i hráč Boltonu Tal Ben Haim. Médii probleskly několikrát zprávy i o bouřlivém vztahu se snoubenkou Coleen, které podle britských novin několikrát nafackoval.

Po několika promluvách s manažerem United Sirem Alexem Fergusonem a kolegy z reprezentace se Rooney přeci jen částečně zklidnil a minulou sobotu předvedl své fotbalové umění. V zápase gigantů přispěl v Ženevě gólem k výhře Anglie nad Argentinou 3:2.

Sport je o nezralosti

Mnohem pestřejší je život devětatřicetiletého ex-mistra světa v těžké váze Mika Tysona. Tomu se přezdívá Zvíře a Američan své přezdívce nezůstává nic dlužen. Tři roky strávil ve vězení za znásilnění (které mimochodem stále popírá), v roce 1997 byl diskvalifikován během zápasu o titul mistra světa, když soupeři Evandferu Holyfieldovi ukousl kus ucha.

Na předzápasové tiskové konferenci se v roce 2002 popral s Lennoxem Lewisem, přesto je jeho osoba stále velice populární. "Masy budou mít vždycky radši kluky jako je Rooney, než slušňáky. Nelíbí se mi, jak se jej snaží předělat. To je jakoby mu řekli - buď dítě, ale chovej se jako dospělý. Jak to má zvládnout?," polemizuje Tyson.

"Sport je o nezralosti. To je důvod, proč chlapi tak dlouho sportují. Protože chtějí zůstat dětmi. Kolik znáte chlapíků jako já nebo Rooney, které spousta lidí proklíná, občas dostanou pokutu ale nikdy jim nikdo nenakope řiť?," táže se bývalý mistr světa.

Reklama